Chronische blaasontsteking

Chronische blaasontstekingen worden in de klassieke homeopathie anders behandeld dan een acute blaasontsteking. Ook kunt U zelf het e.a. doen indien U een acute blaasontsteking heeft (zie website artikel blaasontstekingen). Indien er sprake is van een chronisch geheel is het beter een klassiek homeopaat te raadplegen.

In het geval van chronische blaasontstekingen is er, een uitzondering daargelaten, ook sprake van continue anti-biotica gebruik. Soms worden mensen op een onderhoudsdosis gezet die 6 maanden of langer kan duren.
Ieder weldenkend mens kan zich voorstellen wat er dan met uw afweersysteem gebeurt.
(zie artikel antibiotica en homeopathie)

Urineweginfecties komen heel erg vaak voor. Ongeveer 20% van de Nederlandse vrouwen heeft er jaarlijks meerdere malen mee te maken. Als men de urine onderzoekt kunnen er verschillende soorten bacteriën aangetroffen worden. Dit kan bij elke blaasontsteking die ontwikkeld wordt wisselen. Als er sprake is van bacteriën dan kan er aangezuurd worden met o.a. vit C en cranberry gebruikt worden icm een passend homeopatisch middel.
Wordt de blaasontsteking veroorzaakt door de darmbacterie escherichia coli (een darmbacterie) dan is de blaasontsteking hardnekkig. Antibiotica heeft dan ook geen zin, want deze bacterie is er niet gevoelig voor. Ook aanzuren van de urine heeft maar gedeeltelijk succes, netzoals cranberry gebruik.

Waar de e-coli bacterie niet tegen kan is mannose, dat in beperkte mate aanwezig is in Cranberry. Beter is deze in geconcentreerde vorm in te nemen ( D-mannose). Dat is niet goedkoop, een potje van ongeveer 50gr kost om en nabij de € 35,- . Ook te gebruiken door kinderen, zwangeren en diabetici.

Dit alles in combinatie met een goed passend constitutioneel homeopatisch middel.

Twee onderstaande casussen zijn een voorbeeld van het behandelen van chronische blaasontsteking op de klassiek homeopatische wijze.

 greenline3

Casus 1

Een meisje van 14 jaar oud heeft al vanaf haar 9e jaar last van blaasontstekingen. Het afgelopen jaar heeft dit meisje in een tijdsbestek van 11 maanden, twaalf antibiotica kuren gehad. Op het moment dat zij de homeopate bezoekt ligt er wederom antibiotica in het keukenkastje, omdat de blaas weer opspeelt. De arts heeft voorgesteld haar op een onderhoudsdosis a-b te zetten als de blaasontsteking weer terugkomt. De ouders zijn het echter meer dan zat.
Het meisje heeft helemaal geen pijn, het enige symptoom dat zij heeft is frequente aandrang en een vieze urinelucht.
De allereerste blaasontsteking gaf wel pijn en branden, tevens zat er toentertijd bloed bij de urine, maar dat is na 2 antibiotica kuren nooit meer op die manier teruggekomen.
Het is een lief meisje, zachtmoedig van aard. Gezien haar leeftijd, aldus de moeder, wordt zij nu ietsje opstandiger. Maar over het algemeen zijn er nooit problemen. Ze eet alles, drinkt alles.
Ze heeft nog geen menstruatie gehad. Op zich zijn er behalve de blaasontstekingen geen andere klachten behalve slecht slapen. Ze ligt ’s avonds uren wakker, werkelijk klaar wakker, waardoor zij ’s ochtends niet uit bed kan komen.
Vroeger heeft zij bronchitis gehad. Dat is zonder medicatie over gegaan.

Op grond van dit beeld krijgt het meisje een homeopatisch middel. Tevens wordt pro-biotica geadviseerd om de darmflora te herstellen. Het meisje dient minimaal 2 liter water per dag te drinken. Na inname van de homeopatische medicatie komt binnen 2 weken de blaasontsteking in alle hevigheid terug. Zoals deze vroeger was, aldus de moeder. Pijn, branden en bloed bij de urine. Het homeopatische middel wordt herhaald met de mededeling dat de klachten heel snel beter moeten worden en een aantal richtlijnen waarop gelet dient te worden. 2 dagen na herhaling van het middel zijn de klachten over.
Er wordt nog 1 maand doorgegaan met de pro-biotica. Daarna wordt gestopt.

Tot op heden (2 jaar na het homeopatische middel) heeft het meisje nooit meer een blaasontsteking gehad en een fijne bijkomstigheid is dat zij slaapt als een roos zodra zij haar hoofd op haar kussen neervlijt. Ook haar energie is prima in orde.

Aantal consulten: 3, waarvan 1 telefonisch
Aantal middelen: 1 (2x gegeven)
Behandelduur: 4 maanden

 greenline3

Casus 2

Een jonge vrouw van in de twintig komt met de klacht al vanaf haar 18e regelmatig blaasontsteking te hebben. Ze heeft daarvoor diverse malen antibiotica gehad. Ze reageert echter niet goed op diverse soorten antibiotica (diarree, buikklachten, huiduitslag en hoofdpijn) Ze ziet er ziekelijk uit. Heel bleek en enorme blauwe kringen rondom de ogen.
Ze slaapt slecht en heeft vaak last van keelontstekingen. 1x resulteerde een blaasontsteking in een nierbekkenontsteking en was zij, zoals zij zelf zegt: “helemaal, van de wereld’. Als de homeopate vraagt naar haar energie dan zegt zij: ‘energie ? wat is dat ?’. Ook heeft zij last van chronische diarree.
Naarmate het consult vordert geeft zij aan weinig zelfvertrouwen te hebben, dit heeft te maken met situaties uit haar verleden.
Op grond van alle gegevens krijgt zij een homeopatisch middel en pro biotica.
Hierop verbetert niets.
Tijdens het tweede consult geeft zij een aanvulling op het eerste en wordt gekozen voor een ander homeopatisch middel. Ook hierop verbetert niets.
Tijdens het derde consult volgt weer een aanvulling op het tweede en weer is de aanvulling van dusdanige aard dat de homeopate begrijpt waarom er op de 2 vorige middelen niets is gebeurd. Het volgende middel wordt gegeven. Daarop verbetert haar energie, maar dat is dan ook alles. Er wordt nog even afgewacht. Tijdens het vierde consult vertelt de vrouw dat zij haar blaas weer gaat voelen en bang is voor een ontsteking. Naarmate het consult vordert valt bij de homeopate het kwartje. Deze vrouw krijgt een ander middel. Dan raakt alles in een stroomversnelling. Alle oude klachten komen tot 2x terug. Eerst in hevige vorm, daarna in mildere vorm. Daarna begint deze mevrouw op te knappen. Haar energie wordt beter, ze gaat beter slapen, de ontlasting wordt normaal. Ze verbetert op elk niveau.
Ook haar gedrag wordt anders. Ze stapt uit haar slachtofferrol. Ze kiest niet meer voor de rol van underdog.
De tijd tussen de afspraken wordt langer gemaakt en het gaat steeds beter met haar.
In december 2006 is de laatste afspraak. Ze ziet er best uit, haar energie is bruisend, zoals zijzelf zegt. Blaasontstekingen zijn er niet meer geweest, haar eetlust is genormaliseerd, geen keelontstekingen meer, ontlasting zoals deze behoort te zijn.

Aantal consulten: 9
Aantal middelen: 4
Behandelduur: 1½ jaar.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen C met de tags , . Bookmark de permalink.