Zelfmedicatie met Homeopathie, waar ligt de grens?

Steeds meer mensen stappen over op het gebruik van homeopatische middelen. De meesten zijn zonder recept verkrijgbaar bij apothekers of drogisterijen. Nog steeds denkt men dat de kreet “baat het niet schaden doet het ook niet” van toepassing is op homeopathie. Homeopathie wordt vaak toegepast onder het mom van laten we dat maar eens proberen.
Mensen gaan ermee om alsof ze een paracetamolletje nemen en dat terwijl homeopathie een krachtige geneeswijze is.

Als eerste richtlijn voor zelfmedicatie beschouw ik: het moet beperkt blijven tot aandoeningen waarvoor men ook niet direct naar de huisarts zou gaan en als tweede richtlijn: na inname van een homeopatisch middel moet spoedig een verbetering volgen. Onder spoedig moet worden verstaan binnen 1 á 1 ½ dag. De verbetering moet ook blijvend zijn. Zodra een acuut opgetreden klacht waarvoor men zelf een homeopatisch middel zoekt toeneemt hetzij in frequentie hetzij in ernst is het verstandig naar de huisarts te gaan of naar een klassiek homeopaat.

Soms zal de klassiek homeopaat na raadpleging adviseren een bezoek te brengen aan de huisarts bijvoorbeeld indien iemand ernstige hoofdpijnklachten heeft gekregen met eventuele andere bijkomende klachten zoals flauwvallen, duizeligheid, krachtsverlies, vergeetachtigheid en dergelijke terwijl hij daarvoor geen of nauwelijks hoofdpijn heeft gehad. Dit om een organische oorzaak uit te kunnen sluiten. Ook indien hij/zij wel frequent hoofdpijn heeft gehad maar deze hoofdpijnklachten gaan veranderen qua verschijnselen is het verstandig te overleggen met de huisarts.

Deel dit artikel op..