De ziekte van Henoch-Schonlein

Volgens de boeken is de ziekte van Henoch-Schonlein een zeer zeldzame aandoening. Toch komt deze ziekte vaker voor dan de boeken aangeven. Net zoals bij Guillain Barré treden symptomen op aan het eind van een ziekte. Heel soms aan het begin van een ziekte.

Het komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes en meestal als zij tussen de 3 en 7 jaar oud zijn. Een ander woord voor H-S is anafylactoide purpura of non-trombocytopenische purpura.(veroorzaakt door een capillaire fragiliteit op allergische basis)
De ziekte van Henoch-Schönlein kenmerkt zich door ontstekingen van de haarvaten in de huid en in andere organen. Vooral in de darmen en nieren. Een verklaring voor het ontstaan van H-S is er niet echt, in ieder geval zijn de meningen verdeeld. Het varieert van oorzaak onbekend tot een virusinfectie of een besmetting met streptococcen.
Normaal gesproken begint de ziekte met huiduitslag die gelijkt op galbultjes of pukkeltjes, vooral op de billen en ledematen. Dit wordt gevolgd door kleine speldeprikachtige bloeduitstortinkjes in de huid en vnl. armen en benen. Soms ook op de romp of in het gezicht. De gewrichten kunnen gezwollen zijn.
Af en toe klaagt het kind over buikpijn. De waarschijnlijke oorzaak zou bloeduitstortinkjes in de darmwand kunnen zijn. Er is sprake van echte koliekpijnen al dan niet tezamen gaand met braken. Al heeft niet ieder kind hier last van. Indien de nieren zijn aangetast treft men bloed in de urine aan. Een complicatie zou nefritis kunnen zijn. De kans dat de nieren blijvend worden beschadigd is ongeveer 40%.
Deze beschadiging treedt op doordat zich in de nieren littekenweefsel vormt waardoor de nier stugger wordt. Daardoor verliest de nier een gedeelte van zijn zeeffunctie.

Henoch-Schönlein is een ziekte die zeer acuut kan optreden. Vooral na luchtweginfecties. De ziekte kan beginnen met sterke zwelling van gewrichten en erge pijn in de gewrichten waardoor men zou kunnen denken aan acute reuma. Over het algemeen echter begint de ziekte met huidverschijnselen.

In dergelijke acute ziekteprocessen zullen klassiek homeopaten eerst de acute ziekte behandelen en daarna een constitutionele behandeling starten.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen H, Artikelen Z met de tags , . Bookmark de permalink.