Wondroos (Erysipilas)

Wondroos, belroos, erysipilas allemaal andere benamingen voor dezelfde aandoening.

Wondroos is een infectie van de huid en het onderhuidse bindweefsel. De schuldige is doorgaans de streptokok. Meestal ontstaat erysipilas ten gevolge van een geïnfecteerd wondje, maar er kan ook een achterliggende oorzaak zijn zoals bijvoorbeeld als complicatie bij lympfoedeem.
Op zich kan overal aan de huid erysipilas ontstaan. De huid is fel rood gezwollen en voelt heel warm aan. Het is een sterk begrensde plek, die enigszins verheven kan zijn. Meestal ontwikkelt de patiënt koorts en voelt zich steeds beroerder worden.

Als men wondroos oploopt heeft men een sterk verhoogde kans om dit nogmaals te ontwikkelen. Zeker indien de vaten beschadigd zijn waardoor de afvoer van lymfevocht verminderd wordt.

Regulier behandelt men deze aandoening met anti-biotica. Bijna alle patiënten reageren goed op toediening van penicilline, maar alleen dan indien de veroorzaker een streptokok is. Bij een stafylokokken infectie wordt voor een ander anti-bioticum gekozen. Sommige mensen hebben steeds weer last van wondroos, zij worden vaak op een onderhoudskuur van anti-biotica gezet.
Wat nu als iemand allergisch reageert op anti-biotica of geen anti-biotica (meer)wil innemen.
De onderstaande casus laat u zien dat ook met homeopathie veel bereikt kan worden.

 

greenline3

Casus 1

Een mevrouw heeft elk jaar last van erysipilas. Soms wel 2x per jaar. Zij gebruikt al jaren anti-biotica en begint hier bijwerkingen/restverschijnselen van te ondervinden. Zij besluit haar heil te zoeken in de alternatieve geneeswijzen en bezoekt een klassiek homeopaat.
Behalve last van recidiverende erysipilas heeft deze mevrouw last van spataderen. Zij heeft vaak last van haar benen. Het is een wat vollere vrouw, die ook volmondig toegeeft een lekkerbek te zijn. Zij is gek op zoet en hartig. Op zacht gekookte eieren (soms wel twee per dag zegt zij), heeft een aversie voor melk. Het is een zachtaardige vrouw, die graag anderen helpt. Op zich is zij een zeer energiek persoon. Ze is niet kouwelijk en niet warmbloedig. Wel altijd koude voeten. Haar grootste angst is vliegtuigen. Zowel erin zitten als er naar kijken. (misschien storten zij wel neer).
Zelden zo’n makkelijke casus gehad denkt de homeopaat nog. Het middel gaat gelijk na het consult mee. Helaas gebeurt er niets. Overtuigd van de keuze van het middel volgt een hogere potentie. Weer gebeurt er niets. Enigszins gefrustreerd wordt de anamnese nogmaals grondig doorgenomen. Opmerkingen van de mevrouw waarop niet verder is doorgevraagd, worden nu wel doorgespit. Er wordt een middel gekozen rechtstreeks op de klachten en de modaliteiten en binnen 2 weken is de wondroos weg. Net zo snel als dat hij verdwijnt, komt hij echter ook weer terug. Dan besluit de homeopate het heel anders aan te pakken en kiest voor de streptokok zelf. Daarna verdwijnt de erysipilas. Het constitutionele middel (het eerste middel) volgt weer daarna.
Tot op heden (reeds 3 jaar) heeft deze mevrouw geen wondroos meer ontwikkeld en alhoewel zij nog steeds spataderen heeft, heeft zij er geen last meer van.

Behandelduur: 13 maanden
Aantal consulten: 7
Aantal middelen: 3

NB. Haar darmklachten werden opgelost met een orthomoleculair middel dat de darmflora weer in balans bracht.

 

greenline3
Casus 2

Een meneer heeft recentelijk erysipilas ontwikkeld. Hij is een absolute tegenstander van anti-biotica en wil het graag klassiek homeopatisch proberen. Het betreft hier een oergezonde meneer. Behalve erysipilas heeft hij geen enkele andere klacht op welk gebied dan ook.
Hij is inmiddels 52 jaar en heeft nimmer reguliere medicatie gebruikt. Als hij al ziek was gebruikte hij natuurlijke middelen. Hij heeft geen idee hoe hij aan de wondroos is gekomen.
Hij heeft inmiddels zelf een aantal dagen colloïdaal zilver gedronken waarop de klacht minder leek te worden, doch daarna trad geen verbetering meer op.
Omdat hij binnenkort gaat emigreren, wil hij zo snel mogelijk van deze klacht af.
Observatie en woordkeuze van deze meneer geven duidelijk aan dat hij ongeduldig is, veel druk op iemand uitoefent, hij komt vrij overheersend over. Hij is welgesteld. Type geslaagde zakenman. Heeft over de hele wereld eigen bedrijven. Hij houdt van reizen en van uitdagingen. Hij bezit een groot rechtvaardigheids gevoel. Hij zegt:” Ik ben nog nooit iets uit de weg gegaan en zal dat ook nooit doen ook. Dat zit niet in mijn aard”.

De erysipilas geeft hem een intens brandend gevoel, het is alsof mijn huid daar verbrand is zegt hij.
Dit is zo ongeveer het hele verhaal. Deze meneer is beslist kort van stof.
Na 2 dagen van analyseren en differentiëren krijgt deze meneer een middel. 2 dagen voor het vervolgconsult belt deze meneer af. Hij vertelt dat de erysipilas binnen 3 dagen was verdwenen. Hij had nergens meer last van, en wilde de tijd van het vervolgconsult liever besteden aan het regelen van dingen die te maken hadden met zijn aanstaande vertrek naar het buitenland. Na een jaar krijgt de homeopate een kaartje uit Nieuw Zeeland waarop staat:
Feeling very well and by the way my heartburn also disappeared. Thanks.

In dit geval deed het constitutionele middel van deze man zijn erysipilas wel verdwijnen.
Ook zijn zuurbranden waar de homeopate niets van af wist verdween.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen W met de tags , . Bookmark de permalink.