Winterse ziekten

Snotterend, hoestend en proestend de winter door. 

NiezenVerkoudheid en griep zijn schering en inslag. Thans is er volgens de nieuwsberichten een nieuw middel op de markt dat er voor zorgt dat de griep met 2 dagen bekort wordt. Heeft een griep patiënt daar nu werkelijk wat aan? En wat zijn de bijwerkingen van dat middel?
De griep laat zich goed behandelen met klassieke homeopathie.

Van de week kreeg ik een boek in handen met de titel Homeopathie thuis. Natuurlijk is mijn interesse dan gelijk gewekt. Bij het doorbladeren van het boek kon ik met moeite een glimlach onderdrukken. Ik dacht, weer zo’n boek dat totaal ongenuanceerd homeopathische middelen aanraadt bij allerlei ziekteverschijnselen.
Even bij griep gekeken. Daar stond:’ heeft u de griep onder de leden?, neem dan Cadmium sulphuricum en het leed is snel geleden’. Waar haalt de auteur het vandaan? Als men Cadmium sulph louter en alleen klinisch zou bekijken dan wordt het wel toegepast bij cholera, gele koorts en dergelijke. Er is sprake van gastrische symptomen die gepaard gaan met extreme uitputtingstoestanden, overgeven en dergelijke. Nu niet direct een middel waar men aan denkt bij griep.
En zeker geen zelfmedicatie middel.
Elke griep patiënt beleeft de griep op zijn eigen wijze. De één heeft pijn in de spieren, de ander in de botten, de één geeft over de ander niet. De ene patiënt heeft eerst last gekregen van zijn keel, een ander heeft geen last van de keel maar diarree gehad in het beginstadium.
De ene patiënt is geïrriteerd en drinkt veel, de ander moet er ondanks de koorts niet aan denken om iets te drinken. De één transpireert veel de ander helemaal niet etc.

Er wordt voorgeschreven op totaliteit en niet op de griep. Door dit soort boeken worden mensen op het verkeerde been gezet, op deze manier ontstaan er grote misverstanden over homeopathie.
Enkele middelen die nog wel eens geïndiceerd zijn bij griep toestanden zijn Bryonia, Eupatorium- perf, Gelsemium, Ferrum-ph en dergelijke.
Om u een voorbeeld te geven; Gelsemium past bij griep met een geleidelijk begin, men is wat moe en dat wordt gaandeweg steeds sterker, er is matige koorts met weinig dorst. De zieke ligt het liefst doodstil en wil met rust gelaten worden, koude rillingen gaan via de rug omhoog en aan het eind van de middag is dat vaak erger. De ledematen zijn loodzwaar, flinke hoofdpijn vooral boven de ogen, vaak éénzijdig aan de rechterkant. Soms ziet men wazig en/of dubbel. De hoofdpijn verbetert indien men flink heeft geplast. Zwakte en moeheid staan hier op de voorgrond.
Dat is anders bij de Eupatorium perf. griep. Men voelt zich gekneusd en gebroken, alle botten doen zeer. Ook hier voelt men zich uitgeput, maar deze uitputting heeft een constitutionele zwakte op de achtergrond. Ondanks de uitputting kan de zieke niet stil liggen, omdat alle lichaamsdelen waar hij op ligt hem zeer doen. Vaak misselijk alleen door de lucht van voedsel al. Weinig transpiratie. Er wordt gekreund en gesteund. Drinken veroorzaakt vaak misselijkheid met overgeven.
Bryonia kan veel weg hebben van Eupatorium-perf. Maar vaak is het onderscheid wel te maken.

Verkoudheden komen veel voor ‘s winters. Ook daar geldt uitzieken. Mocht het leed zwaar zijn dan denkt men aan middelen als Allium-cepa, Euphrasia of de hierboven genoemde middelen. Mochten er bijkomende verschijnselen zijn zoals hoest, voorhoofdsbijholte ontsteking en dergelijke dan kunt u beter te rade gaan bij een klassiek homeopaat. Zeker indien dit elke verkoudheid het geval zou zijn.
Als u mocht besluiten tot zelfmedicatie bij griepverschijnselen houdt kinderen, bejaarden en mensen met andere reeds bestaande kwalen dan goed in de gaten.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen W met de tags , , , . Bookmark de permalink.