Vitamine D en Kanker

ZonVitamine D is een in vet oplosbaar prohormoon. Er zijn 2 belangrijke vormen D2 en D3. Vitamine D3 wordt in ons lichaam zelf gevormd onder invloed van zonlicht.

De naam prohormoon D3 is echter een betere benaming dan vitamine D3. Pas na allerlei omzettingsprocessen in de lever en nieren wordt het in een actieve vorm omgezet, calcitriol genoemd.

Alhoewel de omzetting binnen in ons lichaam plaatsvindt, zijn wij eigenlijk altijd afhankelijk van een externe bron, zoals bv zonlicht.

Vitamine D is een belangrijke vitamine. Het zorgt voor het reguleren van calcium en fosfor niveau’s in het bloed. Het bevordert botvorming en mineralisatie m.a.w. het zorgt voor een degelijk skelet, is van invloed op onze stemming, op hart en bloedvaten en ons immuunsysteem. Voor de rest remt het de afgifte van parathormoon uit de bijschildklier en heeft onder andere een anti-tumor werking.

Er lopen steeds meer onderzoeken naar de andere functies van vitamine D. Bijvoorbeeld als preventie tegen hart-en vaatziekten en kanker. Onderzoek bracht Vitamine D in verband met colonkanker. Een verband met andere vormen van kanker wordt niet uitgesloten.

Gert Schuitemaker en Stoffel van den Hemel wijdde een artikel aan Vitamine D en Kanker in het blad Ortho 6-2007. Daarin stellen zij dat er in Nederland 7000 onnodige kankerdoden per jaar vallen.
Onderzoekers rekenden uit dat wanneer Nederlanders elke dag 25mcg Vitamine D zouden nemen er een afname van 18% te zien zou zijn. Hetgeen neerkomt op 7000 onnodige sterfgevallen per jaar. Ook Dr.Michael Holick publiceerde een artikel in de New England Journal of Medicine dat hij volledig wijdde aan Vit D deficiëntie. Er schijnt te zijn aangetoond dat er een omgekeerde relatie bestaat tussen aan de ene kant vitamine D en aan de andere kant colonkanker, borstkanker,eierstokkanker, prostaatkanker en Hodgkin en non-Hodgkin lymfoom.

In 2007 zijn er verschillende publicaties geweest waaruit blijkt dat de overlevingskansen na het ontwikkelen van kanker een directe relatie heeft aan de hoeveelheid UVB straling van de zon en de vitamine D status. In 1 van deze onderzoeken, uitgevoerd in Boston, bleek dat mensen die aan longkanker werden geopereerd in de zomer en een hoge vit D concentratie hadden een 5 jaarsoverlevingskans hadden van 72%. Mensen die daarentegen in de winter werden geopereerd en een lage vit D concentratie hadden, hadden slechts een overlevingskans van 29%. De resultaten van deze studie en anderen wijzen op een belangrijke rol van vit D. Deze speelt mogelijk een grote rol in de remming van de ontwikkeling van kanker en de metastasevorming vanaf het moment van de diagnose.

Dr.John Lappe en haar onderzoeksteam voerden een interventiestudie uit bij postmenopausale vrouwen. Extra inname van vitamine D bracht het relatieve risico met 60 tot 77% naar beneden.

Tegenstanders voeren aan dat niet wetenschappelijk is aangetoond dus via placebogecontroleerde dubbelblindonderzoeken dat suppletie van Vitamine D werkt. Ook vinden zij dat er geen onderzoeken zijn gedaan naar negatieve gezondheidseffecten van hogere doseringen vitamine D. Een angst die heerst, is dat mensen ongecontroleerd lang in de zon gaan zitten als Vitamine D als anti-kanker zou worden aangemerkt.
Hierdoor zou de kans op huidkanker en melanomen toenemen, zo menen zij.

Onzin natuurlijk want vit D kan ook ingenomen worden. Tot op heden wordt een dosis van 50 tot 100 mcg per dag als veilig aangeduid. De toxische grens schijnt boven de 1000mcg per dag te liggen.

VitaminesHelaas is het beleid in Nederland nog steeds gebaseerd op een niet gegronde angst voor vitamine D intoxicatie en wordt een vitamine D deficiëntie bij vele Nederlanders niet gediagnosticeerd.

Indien U behoefte heeft aan meer informatie over dit onderwerp dan kunt U contact op nemen met een orthomoleculair werkende therapeut of arts.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen V met de tags , . Bookmark de permalink.