Worden we werkelijk steeds ouder?

En hoe kunnen we zo gezond mogelijk ouder worden?

Worden we werkelijk steeds ouder? Nee dat is helemaal niet zo. We worden niet ouder dan een eeuw geleden en we zijn ook niet gezonder dan een eeuw geleden. In tegendeel zelfs. Vroeger was ons eten over het algemeen vrij van pesticiden en merkwaardige toevoegingen. Ook was er geen sprake van straling van GSM masten ed. Dit ziet men terug in de cijfers voor wat betreft een ziekte als kanker. In een eeuw tijd is de kans dat wij kanker ontwikkelen ongeveer 40% toegenomen.

Alleen een weekendje genealogie (stambomen bekijken) is al voldoende om duidelijk te laten worden dat een eeuw geleden mensen ook tussen de 80 en 90 jaar oud werden.

Hetgeen wel veranderd is is de zuigelingensterfte. Vroeger stierven er relatief veel zuigelingen tijdens of vlak na de geboorte. Dit had veelal te maken met hygiëne. Deze afgenomen sterfte resulteert er in dat er meer mensen zijn, maar dat we niet per definitie ouder worden dan een eeuw geleden. Zelfs als ik helemaal terugga in stambomen naar mensen geboren eind 1600 en in de 18e eeuw merk ik op dat daar ook erg veel mensen bij zijn die overlijden als zij rond de 80 jaar of ouder zijn. Het is logisch dat als men sterftecijfers vanaf 0 jaar meeweegt in een berekening en uitzet in een statistiek, dit van invloed is op berekeningen van de gemiddeld behaalde leeftijd. Daar is niets mis mee tenzij men daaruit de conclusie trekt dat we allemaal veel ouder worden. De conclusie zou dan moeten zijn dat er meer mensen in leven blijven nadat zij geboren zijn. Tegenwoordig kunnen we echter wel iemand in leven houden die in coma ligt en/of een ernstige chronische ziekte heeft. Als voorbeeld stel iemand heeft diabetes, door middel van medicatie zal iemand hoogstwaarschijnlijk langer in leven blijven. Wat we echter wel vergeten is dat er vroeger vele malen minder diabetes voor kwam. De mensen met deze aandoening leven waarschijnlijk wel langer dan in het verleden, maar hadden vroeger wellicht geen diabetes gekregen en hadden dan langer geleefd dan degenen met diabetes en medicatie. Dit geldt voor meerdere chronische ziekte.

Leven we dan langer door de farmacie?

Dat durf ik in een groot aantal gevallen te betwijfelen. In 2011 kwamen de meeste sterfgevallen in Amerika voort vanuit correct ( zoals aanbevolen door de farmacie/artsen) medicijngebruik, waarbij ik het nog niet heb over mensen die in vliegende vaart naar de spoedeisende hulp moesten worden vervoerd vanwege correct, dus volgens voorschrift ingenomen reguliere medicatie. Wilt U daarover meer weten : http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=M4&s=M65&ss=P1758&l=NL

Farmaceuten spreken vaak over geneesmiddelen, maar genezen we dan of onderdrukken we symptomen. Vaak genezen we helemaal niet maar krijgen er een probleem bij ten gevolge van “bijwerkingen”. Daar krijgen wij weer een ander “genees”middel tegen, maar dat heeft ook “bij”werkingen. Dit heeft tot gevolg dat wij steeds grotere aantallen medicijnen slikken en dat is fijn voor de farmacie. Hoe kunnen we proberen zo gezond mogelijk oud te worden, wat zouden we daarvoor kunnen doen?

 1. ons minder druk maken
 2. veel gezonder eten
 3. voldoende bewegen
 4. socialer worden
 5. minder reguliere medicatie gebruiken
 6. indien nodig voedingssupplementen gebruiken
 7. vaker op een natuurlijke wijze proberen onze gezondheidsproblemen op te lossen

Dit rijtje van 7 toepassen zou al heel veel kunnen opleveren.

Welke stress komen we het meest tegen:

We maken ons druk over ons werk, onze financiën, we werken ons een slag in de rondte en doen inmiddels het werk waarvoor minstens nog 2 of meer werknemers nodig zijn. In- en ontspanning zijn niet meer in evenwicht. Dat geeft stress en van ongezonde stress worden wij ziek. Alles wat zeker leek, blijkt ineens onzeker en dat geeft stress. We voelen de druk. Wel of niet werken en full time voor de kinderen zorgen, we hebben geen keus. Een uitzondering daargelaten, als ouderpaar moet je tegenwoordig beiden wel werken anders kun je niet meer rondkomen. Kinderen gaan van hot naar her, mogen niet ziek zijn en is dat wel zo dan zitten zij ziek op school of in de opvang, regelmatig ook als zij ’s nachts hebben gespookt en niet hebben geslapen. Kinderen hebben geen tijd om tot rust te komen. Ten gevolge van de ouderlijke stress en de vele prikkels uit de omgeving worden kinderen onrustig, krijgen zij weinig aandacht van hun gestreste ouders dan ontstaat er maar al te vaak probleemgedrag. Oplossing: we geven ze methylfenidaat ( ritalin, concerta, strattero o.i.d.). Dus wij krijgen drugsverslaafde kinderen. Vervolgens moeten gestreste ouderparen ook mantelzorg verlenen aan hun ouders. Hetgeen vrijwel onmogelijk is als er sprake is van full time werken, kinderen etc. Nog meer stress. Ook worden we overvoert met prikkels waarvan sommige angst opleveren of boosheid i.c.m. een onmachtig gevoel. (de overheids fraudeurs, de zelfverrijking van mensen waarvan je het niet zou verwachten, de ziektekostenverzekeraars die het vel over onze neus halen, het gevoel dat niemand meer te vertrouwen is) De media is hier vaak debet aan. Er is een hoos aan negatieve berichtgeving en bangmakerij. Er komt nog meer stress opzetten. Dit complexe geheel aan allerhande stress uit zich in allerlei lichamelijke klachten maar natuurlijk ook mentaal/emotioneel. Sommigen zullen uiterst agressief worden, het zogenaamde korte lontje, anderen isoleren zich, weer andere vertonen suïcidaal gedrag. Lichamelijke en mentaal/emotionele signalen worden aan de kant geschoven tot dat dat niet meer gaat. Dan nemen we slaapmedicatie, anti antidepressiva, kalmeringsmiddelen en/of gaan meer alcohol consumeren en/of geestverruimende middelen nemen.

Mogelijke oplossing:

 • Weer leren ontspannen.
 • In het nu blijven.
 • Prioriteiten stellen.
 • 1 ding tegelijk met aandacht doen.
 • Niet meer meegaan in de hectiek om je heen.
 • Niet meer meegaan in het verwachtingspatroon van anderen, maar bij jezelf blijven.
 • Ga terug naar je eigen kern. Niet naar wat je wordt verwacht te zijn.
 • Stel je eigen verwachtingspatronen bij.
 • Kijk kritisch naar je eigen gedachten. Gedachten zijn slechts gedachten.
 • Leg de lat minder hoog.
 • Neem meer lichamelijke beweging ook als je je eigenlijk te moe voelt maar wel zonder dwang.
 • Doe ademhalingsmeditatie.
 • Neem het leven meer zoals het komt. Besef dat niets maakbaar of zeker is.
 • Wees liever voor jezelf en voor anderen.We zijn allemaal maar mensen.
 • Geniet met aandacht van de natuur en trek er vaker op uit.
 • Leef vanuit je hart.
 • Weet dat de oplossing in jezelf ligt.

Kortom: Probeer al dan niet met behulp van een ander uit het gevoel van ik Over Leef te stappen en ga terug naar leven i.p.v. overleven

Gezonder eten

 • Breng de magnetron naar de vuilnisbelt.
 • Eet zoals de natuur dat bedoelt heeft. In de natuur groeien geen pakjes eten aan de struiken of komen uit de grond.
 • Lees de etiketten zodat je weet WAT je eet. Let met name op conserveringsmiddelen, zoetstoffen, emulgatoren, kleurstoffen en smaakmakers (lees het artikel over monoglutaminaat).
 • Maak zoveel mogelijk zelf van biologische producten.
 • Eet met aandacht.
 • Geniet van het eten.
 • Weet dat gezond volwaardig eten 1 van de beste medicijnen is.

Voldoende bewegen

 • Wandelen, fietsen of zwemmen is prima.
 • Doe dit met aandacht.
 • Weet dat je beter elke dag een uurtje rustig kan wandelen, fietsen o.i.d. dan dat je je 2x per week afbeult op de sportschool.
 • Neem op je werk regelmatig een break en ga dan even het gebouw uit.

Socialer worden

 • Ga langs bij vrienden en kennissen i.p.v. dat je de hele avond aan het facebooken, twitteren of what’s appen bent. Persoonlijk contact, samen keuvelen en lachen is veel socialer en levert een veel prettiger gevoel op.
 • Kijk niet elke dag tv en zet regelmatig de social media uit, zodat je tijd hebt voor jezelf en je gezin.
 • Wip eens aan bij iemand waarvan je weet dat die even moeilijk zit en luister met aandacht naar de ander zijn/haar verhaal.
 • Doe elke dag iets aardigs voor een ander vanuit je hart zonder dat je daar iets tegenover stelt.

Reguliere medicatie 

 • Grijp niet snel naar reguliere medicatie.
 • Heb je hoofdpijn vraag je dan af waarom je hoofdpijn hebt i.p.v. dat je het onderdrukt en doorgaat met die dingen waarvan je klaarblijkelijk hoofdpijn hebt gekregen.
 • Kijk of er andere oplossingen zijn dan medicatie gebruiken.
 • Acupunctuur, homeopathie, osteopathie, haptonomie, mindfulness, psychotherapie, natuurgeneeswijzen, yoga, tai chi, ayurveda etc. kunnen vaak een oplossing bieden. Dat is een stuk gezonder.

Als je reguliere medicatie gebruikt overleg dan met de voorschrijver of er ook iets afgebouwd kan worden. Neem voor wat betreft je gezondheid het heft in eigen handen.

Voedingssupplementen 

Niet altijd nodig, maar vaak wel. Zeker als we normaliter niet zo erg gezond eten of erg gestrest zijn. Besef wel dat het een supplement dus een aanvulling op een tekort is en niet in plaats van…… Weet dat je niet alles zo maar klakkeloos kunt innemen. Vitamine B6 en B12 in grote hoeveelheden ingenomen terwijl dat niet nodig is kunnen voor ernstige problemen zorgen.

Natuurlijke geneeswijzen 

Weet dat deze bijzonder doeltreffend kunnen zijn en over het algemeen niet belastend voor ons gestel in tegendeel zelf. Weet dat bijvoorbeeld een “simpel” paracetamolletje voor veel ellende kan zorgen: http://www.telegraaf.nl/gezondheid/23927071/___Paracetamol_verdooft_emoties___.html

http://www.clientenzorgdossier.nl/content/paracetamol-mogelijke-veroorzaker-van-alzheimer

http://www.gezondheidsnet.nl/gezondheid-en-medicijnen/kennis-over-paracetamol-schiet-te-kort 

Weet dat anti antidepressiva voor veel ellende kunnen zorgen. Niet alleen omdat zij suïcidale gedachten kunnen triggeren maar ook:

http://articles.latimes.com/2014/feb/18/science/la-sci-sn-antidepressant-paxil-breast-cancer-20140218

Weet dat een vaccinatie tegen HPV voor ellende kan zorgen:

http://www.naturalnews.com/041099_gardasil_side_effect_japan_infertility.html

Lees altijd bijsluiters en kijk er kritisch naar.

Weet dat er vele negatieve bijwerkingen bewust uit de onderzoeksresultaten gehouden worden. Weet dat het zo geheten evidence based waarop altijd zo prat wordt gegaan helemaal niet bestaat in het reguliere circuit.

Evidence based: “Ernie, waarom heb je bananen in je oren? Om de krokodillen op afstand te houden, Bert! Maar er zijn hier helemaal geen krokodillen, Ernie. Oh Bert, dan werken die bananen in mijn oren dus prima! “ Belangrijke kanttekening bij evidence based door Yvo Smulders, zeer de moeite waard

https://www.ortho.nl/boeken/tarnished-gold-the-sickness-of-evidence-based-medicine

http://www.eriklieber.nl/documents/PDF%20documenten/10-06-09%20inleiding%20Evidence%20based%20beleid.pdf

Kortom laten we allen proberen gezonder en vrolijker oud te worden.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen O met de tags , . Bookmark de permalink.