Voedselallergie en Homeopathie

Voedselovergevoeligheden vallen in twee delen uiteen. Men kent de echte voedselallergie en voedselintolerantie. De symptomen zijn min of meer gelijk maar het werkingsmechanisme is verschillend. Kinderen hebben dikwijls van nature een aversie tegen voedsel waar zij overgevoelig op reageren.

Als men spreekt van voedselallergie dan wordt bedoeld een vervelende reactie op voedsel waarbij het immuunsysteem betrokken is. Dit is door testen aan te tonen.
Als men spreekt van een voedselintolerantie dan ontstaat er een reactie op voedsel die heel vervelend kan zijn maar waarbij de betrokkenheid van het immuunsysteem door middel van testen niet aantoonbaar is.
Er worden steeds meer kinderen geboren met één of andere allergie. De laatste jaren zijn er tweemaal zoveel baby’s met luchtwegproblemen geboren.

De grootste boosdoener is vaak koemelk. Bij de meeste kinderen ‘verdwijnt’ deze allergie voor hun derde jaar. In bijna alle gevallen veroorzaakt de allergie voor koemelk problemen in het maag-/darmstelsel. Maar ook overgeven en luchtwegklachten worden vaak gezien net zoals gedragsstoornissen.

Ook eieren of bestanddelen van eieren kunnen voor problemen zorgen. Meestal betreft het dan kinderen die daarnaast ook huidproblemen hebben.

De granen behoren tot de top 3 van de grootste boosdoeners. Intolerantie voor tarwe-eiwitten geven het beeld van coeliaki. Deze kinderen hebben een stofwisselingsgebrek en kunnen daardoor een onderdeel (glutenintolerantie) van een tarwe-eiwit niet verdragen. Het gevolg is chronische diarree. Tarweallergie is iets anders dan glutenintolerantie in dat geval worden er antistoffen geproduceerd tegen een ander eiwit dan gluten.

 

Tot slot hebben we nog de allergieën tegen voedseladditieven zoals conserveringsmiddelen, anti-oxidanten, kleurstoffen, bindmiddelen, geurstoffen, smaakversterkers en natuurlijk de antibiotica die in grote getale voor kan komen in melk, eieren en vlees.

Allergieën zitten diep in een constitutie en vaak vergt het tijd om dit klassiek homeopathisch te behandelen al hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Indien een klassiek homeopathische behandeling aanslaat zal men ondervinden dat men minder heftig gaat reageren op het voedsel waar men oorspronkelijk niet tegen kon. Ook coeliaki kan klassiek homeopathisch behandeld worden.

Mensen zullen in de toekomst steeds meer te maken krijgen met allergieën omdat ons voedsel, de bron waarmee wij ons lichaam in stand moeten houden veranderd. Vooral genetisch gemanipuleerd voedsel is iets waar veel klassiek homeopaten niet erg blij mee zijn. Veel mensen weten niet dat er heel wat aan de hand is met genetisch gemanipuleerd voedsel.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen V met de tags , . Bookmark de permalink.