Stembandpoliepen

Een stembandpoliep is een goedaardig gezwel op de stembanden. Meestal heeft maar 1 stemband poliep(en). De oorzaak van een stembandpoliep is onbekend. Meestal beginnen de problemen met een vochtophoping aan de stembanden ook wel het oedeem van Reinke genoemd. Pas na verloop van tijd zal zich daar een poliep gaan vormen.

De symptomen die men bemerkt hebben te maken met de plaats en de grootte van de poliep. Meestal is er sprake van een hese stem omdat de stembanden zich niet goed kunnen sluiten. Ook kan het erop lijken alsof iemand ‘’de baard in zijn keel heeft”. De stem kan wegvallen of iemand heeft problemen met ademhalen. Dit komt pas voor als de poliep erg groot is geworden.

In de literatuur zijn enkele oorzaken voor het ontstaan van poliepen opgenomen waaronder: roken, letsel aan de stembanden, op een verkeerde manier de stembanden gebruiken, veel alcoholconsumptie etc.

De KNO arts kan de poliepen vaststellen doordat hij met een soort spiegel naar de stembanden kijkt. Is er daadwerkelijk sprake van poliepen dan worden deze veel al operatief weggehaald. Daarna volgt vaak stemtherapie. Tijdens deze stemtherapie wordt getracht iemand zijn stem anders te laten gebruiken.

Als u langdurig problemen met uw stem heeft dan is het zeer verstandig naar uw huisarts te gaan om deze klachten nader te laten onderzoeken.

greenline3

Casus

Een oudere mevrouw heeft al 20 jaar last van poliepen op de stembanden. Zij zijn al herhaalde malen verwijderd. Zo vanaf haar 40ste jaar heeft zij daar last van. Zij wil nu eens proberen of het ook homeopathisch kan.
Het is een vrouw met een zachte, zeer sympathieke uitstraling. Ze is erg begaan met haar medemens en zet de TV uit zodra er geweld of andere ellendige toestanden getoond worden, want anders kan ze niet slapen. Regelmatig zegt ze : ‘waar moet dat heen met de wereld’.
Ze is nooit ziek, vroeger ook niet. Nog steeds helpt ze als vrijwilliger in bejaardentehuizen en dat terwijl ze zelf de 70 is gepasseerd. Ze is vrij kouwelijk en heeft een hekel aan koffie.
Meer informatie is er niet. Gelukkig wel voldoende om een middel voor te schrijven. Zij krijgt dit middel in een lage potentie en dient het 1x p.w. in te nemen.

Als zij na 6 weken terug komt meldt zij en passant dat haar knieën en rug zo veel beter zijn geworden. Als de homeopate vraagt wat daar dan mee aan de hand was zegt ze: Ik had vaak een pijn in mijn rug alsof ik me verdraaid had, maar ja soms moet ik mensen ondersteunen en ik dacht dat het daar aan lag. Mijn knieën deden altijd zeer als het koud, nat weer was, maar dacht dat hoort wel bij de leeftijd. Je moet niet zeuren dacht ik dan, je bent nog zo vitaal.

De homeopate besluit het zelfde middel te geven in een lage potentie 1x per maand en een afspraak te maken voor over een half jaar. Na een half jaar komt deze mevrouw terug, voelt zich prima en heeft geen last meer van rug en knieën gehad. De homeopate besluit medicatie te stoppen en vraagt de vrouw regelmatig even telefonisch contact op te nemen om te kijken hoe het gaat.

Inmiddels zijn er 5 jaren verstreken en heeft deze mevrouw geen problemen meer met haar stembanden gehad. Het is afwachten of deze klachten ook wegblijven.

Aantal consulten: 3
Aantal middelen: 1

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen S met de tags , , . Bookmark de permalink.