Er zullen maar weinig mensen zijn die altijd goed slapen en uitgerust wakker worden. Inslaap- en doorslaapproblemen komen heel veel voor. De oorzaak van slecht slapen kan velerlei zijn. Om er enkele te noemen: geluidsoverlast, het overschakelen in ritme bij mensen die in wisseldiensten werken, te warm/te licht/te donker in de slaapkamer. Vaak echter ligt de oorzaak dieper en heeft het een geestelijke of lichamelijke oorzaak. Iedereen slaapt wel eens slecht ten gevolge van zorgen, spanningen of emotionele gebeurtenissen.
Gemiddeld heeft een volwassene voldoende aan 7 á 8 uur slaap. Men slaapt het diepst aan het begin van de nacht, later in de nacht gaat dat over in de droomslaap en lichte slaap. Oudere mensen slapen meestal minder en lichter. Als men lange tijd onvoldoende slaapt kan depressiviteit en lusteloosheid ontstaan.
Als u met deze klacht naar de huisarts gaat dan krijgt u doorgaans slaaptabletten mee. U dient er wel rekening mee te houden dat slaaptabletten gewenning veroorzaken. U heeft er steeds meer van nodig om te kunnen slapen. Ook kunnen slaapmiddelen veel bijverschijnselen geven zoals geïrriteerdheid, angsten, depressiviteit, lusteloosheid, hoge bloeddruk en raar maar waar soms kunnen mensen helemaal niet meer slapen na het gebruik van slaapmiddelen. Slaapmiddelen werken op het centrale zenuwstelsel in. Sommige sterker dan anderen. Slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen behoren tot de meest geslikte medicijnen.
Soms hebben mensen deze middelen helemaal niet nodig, maar denken ze dat ze deze nodig hebben. Een voorbeeld daarvan is iemand die dacht dat het goed was om vroeg naar bed te gaan en dat ook stelselmatig deed. Elke dag om 21.30 uur naar bed. Vervolgens lag hij tot 23.30 uur wakker en zei:’ ik kan niet slapen’. Vanaf dat deze man gewoon om 23.30 uur naar bed ging had hij geen vermeende slaapproblemen meer. Soms hebben ouders verkeerde verwachtingen van de slaapbehoefte van hun kinderen en ook ouderen hebben minder slaap nodig.
Het moment van inslapen wordt bepaald door de biologische klok. Slaapveroorzakende neurotransmitters hopen zich als het ware op in het zenuwstelsel en daardoor valt men in slaap. Deze ophoping vindt gemiddeld zo om de 24 á 25 uur plaats. Dit noemt men een circadiaans ritme. Vrijwel iedereen die slaapmiddelen gebruikt heeft daar de volgende dag nog last van, meestal zit de helft van de ingenomen dosis nog in het bloed. Er zijn zelfs slaapmiddelen die 3 dagen na inname nog aan te tonen zijn.
Mensen die slaapmiddelen slikken stellen hun droomslaap uit en juist die slaap is nodig om geestelijk tot rust te komen. In dit gedeelte van de slaap verwerkt men dingen die overdag gebeuren.
Mensen gaan ook wennen aan slaapmiddelen en als zij plotseling stoppen dan kan dat zeer onaangename gevolgen hebben zoals: extra veel dromen (alsof je alles moet inhalen), slechter slapen dan ooit voorheen, angst, trillende handen, zwakte, misselijk, braken, versnelde pols, transpireren. Vaak is dat een reden om weer te gaan slikken. Alle slaapmiddelen leiden op den duur tot verslaving.
Wat kunnen we homeopathisch doen?
In de eerste plaats moet worden uitgezocht waarom men slecht slaapt en ook hier geldt weer de homeopaat kijkt naar de totale patiënt en niet alleen naar zijn/haar slaapprobleem.
Als u slaapproblemen heeft kunt u best eens een homeopathisch zelfmedicatiemiddel proberen.
Tip: Als men eerst zelf eens wat wil proberen dan zou men bachbloesems kunnen gebruiken. Bachbloesemtherapie is verwant aan de homeopathie. Indien de slaapproblemen ontstaan door wisseldiensten en/of jetlag wordt een combinatie van de bachremedie Agrimonie en Scleranthus aanbevolen. Indien men niet kan slapen ten gevolge van een pittige vergadering zijn er mensen die baat hebben bij White Chestnut.
Mochten uw klachten aanhouden en daardoor een chronisch verloop krijgen dan is het beter om niet zelf aan te blijven dokteren. Zoek dan contact met uw huisarts, een klassiek homeopaat of een andere alternatieve genezer waar u vertrouwen in heeft.
Casus
Een meisje van 5 jaar oud slaapt al vanaf de geboorte erg slecht. Vooral het laatste jaar vanaf dat zij naar school gaat is zij na een paar uur slaap klaarwakker. Ze huilt niet maar speelt dat het een lieve lust is en houdt daardoor ook de andere familieleden uit de slaap. Alleen als zij gedwongen wordt te gaan slapen wordt ze opstandig. Het lijkt erop of dit meisje aan weinig slaap voldoende heeft. Later naar bed doen maakt geen verschil. Overdag is het ook een druk kind haar mond staat geen ogenblik stil. Ze heeft geen andere klachten dan deze slaapproblemen. De homeopaat geeft een middel mee. Er is onmiddellijk resultaat. De eerste nacht al. Er volgen nog twee terugvallen in een jaar tijd, maar steeds brengt het gegeven middel uitkomst. De laatste maal wordt een vrij hoge potentie voorgeschreven en volgen er geen terugvallen meer.
Totale behandelduur 1 jaar (2 consulten en 2 telefonische consulten)