Ritalin versus Klassieke Homeopathie

Aansluitend op het artikel over onhandelbare kinderen wil ik graag ingaan op het gebruik van Ritalin. De laatste 3 maanden worden erg veel vragen gesteld over het gebruik van Ritalin.
Een aantal van deze vragen zou ik middels onderstaand artikel willen beantwoorden.

Wat doet Ritalin met het lichaam?
Ritalin filtert inkomende prikkels met als gevolg dat de concentratie toe neemt. Het stimuleert het centraal zenuwstelsel en bevordert de afgifte van dopamine en o.a. noradrenaline, waardoor ook stemmingswisselingen afnemen. De neurotransmitters(chemische stoffen die voor de prikkeloverdracht zorgen) worden niet aangemaakt door Ritalin. Daarom moet Ritalin steeds weer herhaald worden.

Het is een middel dat doorgaans voorgeschreven wordt bij ADHD verschijnselen en/of Borderline persoonlijkheidsstoornissen. (deze hebben veel overeenkomstige symptomen) De meeste mensen met ADHD verschijnselen krijgen een kick van gevaarlijke en opwindende bezigheden. De laatste jaren is het opvallend dat de zoektocht naar een kick in de gehele samenleving is toegenomen. (bungy jumpen, gebruik van allerlei stimulerende pillen bv XTC, survivaltochten, attracties in parken moeten steeds gevaarlijker en harder gaan etc.) Heeft de gehele samenleving dan Ritalin nodig? Nee gelukkig niet.
Als klassiek homeopaat vraag ik me af of het wel verstandig is om bepaalde verschijnselen (symptomen) te onderdrukken met bv een middel als Ritalin.

Heeft Ritalin bijwerkingen?
Als ik Ritalin opzoek in het Farmacotherapeutische kompas lees ik o.a.:

 • Gebrek aan eetlust
 • Slapeloosheid
 • Angsten
 • Hartkloppingen
 • Hartritmestoornissen
 • Stijging van de bloeddruk
 • Achterblijven in de groei
 • Pupilverwijding (verhoging van de druk in de oogbol kan optreden)
 • Convulsies
 • Huidklachten
 • Maag-/darmstoornissen

En nog enkele andere. Verder wordt gemeld dat bij chronisch gebruik van hogere doseringen psychotische toestanden en ernstige depressies kunnen optreden.
Onder het kopje niet te gebruiken bij lees ik: angst-/opwindings en spanningstoestanden, agressie. Hoe was het ook al weer? zien wij dit gedrag ook niet bij ADHD kinderen?
Verder dient het niet gebruikt te worden bij o.a. het geven van borstvoeding, verhoogde werking van de schildklier, tics, depressies, veranderingen in het bloedbeeld etc. Voor de rest zijn er dan ook nog allerlei interacties met andere reguliere medicijnen.

Zoals met alle medicijnen is na jaren en jaren pas echt bekend wat een middel met de geest en het lichaam op de langere termijn doet. Daar heeft u genoeg voorbeelden van.

In 1986 gaf Nashrallah aan dat jarenlang gebruik van Ritalin bij volwassenen atrofie van het hersenschors zou kunnen bewerkstelligen. Er kan blijvende schade aan de hersenen optreden door het gebruik van methylfenidaat (Ritalin), er kunnen blijvende spierspasme ontstaan, het kan ernstige angsten veroorzaken met soms een uitloop naar psychotisch gedrag of Obsessive Compulsive Behaviour (dwanghandelingen en/of gedachten).

Ritalin is geen geneesmiddel maar een hulpmiddel om ‘ongewenst’ gedrag binnen de perken te houden. Ouders kunnen ten einde raad zijn, een gezin kan totaal ontwricht raken indien ouders te maken krijgen met zeer onhandelbare kinderen maar is het daarom verstandig om Ritalin voor te schrijven. Dat zal ieder voor zich moeten beoordelen.

Als klassiek homeopaat ben ik geen voorstander van Ritalin, maar ik kan mij heel goed voorstellen dat mensen uit pure wanhoop Ritalin aan hun kind (eren) laten voorschrijven.

Steeds meer ADHD kinderen zijn onder behandeling van klassiek homeopaten. Doorgaans met goede resultaten. Het zou voor ouders een goed alternatief kunnen zijn.
Voor de goede orde: Klassiek homeopaten hebben geen toverstokje waarmee zij alle problemen door één enkele zwaai oplossen. Vaak is er, als er al langer sprake is van spanningen in een gezin, een grote ontwrichting opgetreden en zal de klassiek homeopaat voorstellen om ook de ouders en/of de eventuele andere kinderen in behandeling te nemen. Als één van de ouders of beide ouders (en/of kinderen) totaal overspannen zijn geraakt door het gedrag van hun kind (eren) kan het zeer zinvol zijn om ook deze te behandelen.Er is immers altijd een wisselwerking tussen familieleden en het onhandelbare kind. Reactiepatronen zullen dan doorbroken moeten worden. De klassiek homeopaat zal proberen door middel van passende homeopatische medicatie en gesprekken het totale gezin weer op de rails te zetten.

Zie ook artikel Ritalin uit blad ode.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen R met de tags , , . Bookmark de permalink.