Sarcoïdose

Op zich een ziekte die niet zoveel voorkomt. Hoewel dat moeilijk is in te schatten omdat er ook mensen zijn met Sarcoïdose zonder dat zij dit weten. Het wordt ook wel de ziekte van Besnier Boeck genoemd. Sarcoïden zijn ontstekingshaarden, daarvan is het woord sarcoïdosis afgeleid. Het heeft niets te maken met tumoren. Dit ter geruststelling. Vaak heeft degene die sarcoïdose ontwikkelt geen symptomen. Zijn ze er wel dan ligt het er maar net aan waar de ontstekingshaard zich bevindt. Is er sprake van de longen dan zal iemand kortademig kunnen worden. Het littekenweefsel dat achter blijft kan er wel de oorzaak van zijn dat iemand gevoelig blijft voor bacteriële infecties in de longen. Ook kan iemand ‘reumatische’verschijnselen hebben zonder dat aangetoond wordt dat er sprake van reuma is. Veel mensen met deze aandoening hebben vage klachten waarvan vermoeidheid er één is. Het is een ziekte die regulier behandeld wordt met corticosteroïden. Deze medicijnen pakken niet de ziekte aan maar worden gebruikt als ontstekingsremmend en symptoomonderdrukkend.

Homeopathisch gezien ontstaat een ziekte bij een persoon nooit zomaar vanzelf. (zie artikel op deze website ‘waar komt een ziekte vandaan’.)
Als klassiek homeopaat behandel je niet sarcoïdose maar de persoon die sarcoïdose heeft ontwikkeld. Elke patiënt heeft zijn eigen symptomen en zijn eigen persoonlijkheid en daar wordt op voorgeschreven. Er wordt een middel gezocht dat bij de patiënt en zijn ziektesymptomen past. Corticosteroïden kennen veel bijwerkingen, ook ernstige bijwerkingen. Men dient spaarzaam met het gebruik ervan te zijn. Klassiek homeopathische middelen kennen geen bijwerkingen.

Op zich zijn alle ziekten die nog omkeerbaar zijn homeopathisch te behandelen als het juiste middel maar gevonden wordt. In het geval van sarcoïdose geldt dit zeker. Sarcoïdose heeft te maken met het immuunsysteem. Een overmatige afweerreactie zorgt ervoor dat er granuloomweefsel wordt gevormd dat zich overal in het lichaam kan afzetten. Daarna volgen er steriele ontstekingsreacties. Dus ontstekingen die ontstaan zonder dat er bacteriën in het spel zijn. Een onbehandelde sarcoïdose kan overigens uit zich zelf na een aantal jaren weer verdwijnen al dan niet met achterlating van restverschijnselen, zoals hierboven is aangegeven bij sarcoïdose in de longen. Zowel sarcoïdose als de restverschijnselen zijn homeopathisch te behandelen. Vooral omdat het werkterrein van de klassiek homeopaat veel met de werking van het immuunsysteem van doen heeft is sarcoïdose een aandoening waar veel mee te bereiken is op klassiek homeopathisch gebied. Bij elke patiënt echter spelen geheel eigen factoren mee voor het wel of niet slagen van een behandeling. Sommige klassiek homeopaten werken met de miasmaleer (zie ook het artikel miasma’s op deze website). Thuis zijn in deze leer vertelt de klassiek homeopaat veel over ontstane ziektebeelden en deze zijn van belang voor de behandeling, vooral voor de behandeling van chronische ziekten.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen S met de tags . Bookmark de permalink.