Premenstrueel syndroom

Premenstrueel syndroom is een klacht die heel veel vrouwen in meer of mindere mate ervaren. Er zijn vrouwen die ten gevolge van dit syndroom helemaal niet meer normaal kunnen functioneren.

Een bezoek aan de klassiek homeopaat zou zeer bevredigend kunnen zijn, omdat PMS behoort tot die klachten die vaak zeer goed en vlot te behandelen zijn. Een uitzondering daar gelaten.
Op zich is PMS een verzamelnaam voor allerhande klachten die kunnen optreden enige dagen voor of zelfs van vlak na de eisprong tot aan de menstruatie.
De meest voorkomende klachten zijn:

  • stemmingswisselingen
  • hoofdpijn
  • pijnlijke borsten
  • vocht vasthouden
  • misselijkheid
  • opgeblazen gevoel
  • huidklachten
  • darmproblemen
  • depressieve gevoelens
  • agressie
  • angstig of verdrietig zijn
  • slecht slapen
  • overmatig transpireren
  • extreme vermoeidheid
  • vraatzucht

Regulier wordt ervan uitgegaan dat al deze klachten te maken hebben met wisselingen in de vrouwelijke hormoonhuishouding.
Uiterst merkwaardig is dan wel dat alle vrouwen deze hormoonwisseling ondergaan, maar zij niet allen last hebben van PMS.
Een verklaring zou kunnen zijn dat de marges die er regulier gelden voor normaal of afwijkende hormoonwaarden niet kloppen.
Ook zou het zo kunnen zijn dat andere hormonen een rol spelen bij het ontstaan van PMS.
Het is inmiddels een algemeen bekend feit dat stress een verandering in de hormoonhuishouding laat zien. Het leidt onder andere tot hogere cortisol-waarden in het bloed. Cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren en ook de bijnieren hebben een relatie met geslachtshormonen. Een verhoogd Cortisol heeft een relatie met depressieve klachten.
Er is altijd een wisselwerking tussen hormonen. Langdurige stress veroorzaakt ook veranderingen in het dopamine gehalte. Bij een verlaagd dopamine gehalte zien we vaak weer verhoogde prolactine waarden optreden. Prolactine op haar beurt oefent weer invloed uit op de oestrogeen en progesteronspiegels.
Het zou dus zo maar kunnen zijn dat vrouwen met heftige PMS klachten anders omgaan met stressvolle situaties dan vrouwen die geen of weinig last van stress hebben.
Ook voedingsgewoonten dienen onder de loep te worden genomen.

De Leidse psycholoog Van der Ploeg heeft vastgesteld dat waarschijnlijk 50% van de vrouwen in meer of mindere mate last heeft van PMS. Het zijn ook niet zo maar wat klachten. Ze kunnen het hele leven van de vrouw op zijn kop zetten en dat van haar huisgezin erbij.
Van de 50% vrouwen met PMS blijven er 5 enkele dagen per maand thuis omdat zij absoluut niet meer kunnen functioneren. Tijdens PMS trachten zevenmaal meer vrouwen een poging tot suïcide te doen. Ook het aantal winkeldiefstallen schijnt te verviervoudigen bij vrouwen die last hebben van PMS.
Kortom het brengt nog al wat te weeg.

Qua voedingsadviezen kan in overweging worden genomen om minder koolhydraten en suiker te eten.
Teunisbloemolie kan een gunstig effect hebben op PMS, netzoals vis-en tarwekiemolie.
Ook het gebruik van Vit B complex kan klachten doen verminderen.

Dat ook klassieke homeopathie veel voor vrouwen met PMS kan betekenen blijkt uit onderstaande 2 casussen.

 

greenline3

Casus 1

Een vrouw van 36 jaar komt met de navolgende klachten op consult.
Vanaf dat de menstruatie begon, zo rond haar 14e jaar heeft zij steeds meer pijnklachten gekregen.
Vanaf haar 18e tot aan haar 26ste heeft zij daarvoor de anti-conceptiepil gebruikt. Tijdens dit gebruik ervaarde zij weinig of geen pijnklachten. Na haar 1e bevalling mocht zij geen anti-conceptie pil meer gebruiken vanwege trombose gevoeligheid en verhoogde bloeddruk. Zij heeft geprobeerd of een spiraaltje soelaas bood, maar het gaf haar een ‘rot’gevoel zo’n ding in je lichaam. Het was alsof ze het steeds maar voelde en op de meest onverwachte momenten verloor zij bloed, wat haar erg onzeker maakte. Na een ½ jaar heeft zij het laten verwijderen. Vanaf de eisprong tot dat de menstruatie 2 dagen op gang is heeft zij last van zeer pijnlijke borsten, weeenachtige pijnen die uitstralen tot in haar heupen en dijen met een toename tijdens de menstruatie. Tijdens de menstruatie ontwikkelt zij hoofdpijn en heeft last van heftige buikkrampen. Een warme kruik of kersenpitkussen verlicht enigszins. Zij voelt zich depressief en moe. Ik kan niets meer hebben dan en zie allemaal beren op de weg. Vaak denk ik dan: voor mij hoeft het niet meer.
Hoe meer bloed ik verlies, hoe meer pijn ik heb.
Op zich is dit een duidelijk beeld. Zij krijgt het middel direct na het consult mee.
Er wordt afgesproken 2 menstruaties af te wachten, alvorens zij weer op consult komt.
Tijdens het tweede consult vertelt deze vrouw dat mn de eerste menstruatie erger was dan ooit. Ze kan zich niet herinneren dat het ooit zo’n pijn heeft gedaan. Ik was liever van een drieling bevallen, dan dit te moeten meemaken.
Haar tweede menstruatie na inname van het middel was zoals zij zegt: fantastisch! Ik heb nergens pijn gehad, voelde de menstruatie niet eens aankomen. Ineens was ik het. Ook mijn humeur bleef stabiel.
Besloten wordt niets te doen en gewoon af te wachten.
De daarop volgende 3 menstruaties verlopen probleemloos, daarna krijgt zij weer last, maar niet in verhouding met wat het vroeger is geweest.
Het middel wordt herhaald. Daarna zijn er geen problemen meer.

Aantal consulten: 4
Aantal middelen:1, dat 1x is herhaald.

 

greenline3Casus 2

Een jonge vrouw van 21 jaar heeft ernstige PMS. Vanuit geloofsovertuiging wil zij geen anti-conceptiepil gebruiken. Voor de menstruatie heeft zij een waslijst aan klachten. Pijnlijke borsten, heftige migraine, vocht vasthouden, buikkrampen, hartkloppingen, nachtelijk transpireren, diarree, misselijk en soms overgeven tijdens migraine, maar ook onafhankelijk van de migraine. De misselijkheid verbetert als zij wat eet, behalve als deze optreedt icm de migraine.Soms heeft zij zo’n pijn dat zij ervan flauwvalt. Het is een diepe intense pijn. Zij heeft een enorme druk naar beneden. Zij zegt hierover: het is alsof ik de zwaartekracht aan mijn baarmoeder voel trekken. Zij eet alles wat los en vast zit. Soms heeft zij tussen 2 menstruaties wat bloedverlies.
De ene keer is alles weg zodra zij bloed verliest, de andere keer blijft ze ook tijdens de menstruatie last houden van de klachten. Zij heeft een aversie tegen thee en krijgt er ook last van in het bijzonder van haar maag.
Het is een vrouw die snel praat en wat fel overkomt. Zij geeft aan dat zij voor en tijdens de menstruatie zo moe is dat zij moeite heeft de juiste woorden te vinden en lang moet nadenken. Alsof ik warrig ben.
Mijn lichaam lijkt wel op klappen te staan, waarschijnlijk kan ik me daardoor niet meer concentreren. De menstruatie verlicht dat, dan wordt het meestal stukken minder, maar soms ook niet.

De homeopaat vraagt nog van alles uit, maar twijfelt over het middel. Deze mevrouw krijgt haar middel niet gelijk mee. Deze casus heeft van alles wel wat. Wat voor een bepaald middel lijkt te spreken wordt weer teniet gedaan door een ander symptoom, verbetering of verslechtering.
Het 1e middel geeft geen verbetering. Het doet helemaal niets. Het 2e middel dat 10 weken later volgt laat de neerwaartse druk, de migraine, de pijnlijke borsten, de hartkloppingen en de misselijkheid verdwijnen. Wat blijft is de intense pijn, het vochtvasthouden, het transpireren en de diarree. Er volgt een 3e middel dat niets doet.
Als de mevrouw daarna weer terugkomt, vertelt zij iets belangrijks, namelijk dat haar menstruatie’s nachts erger is geworden dan overdag. Ze moet er 2x uit om zich te verschonen. Als er verder wordt uitgevraagd wordt echt duidelijk welk middel deze mevrouw nodig heeft. Zij krijgt het middel meteen mee.

In het daarop volgende consult vertelt zij dat er maar een lichte verbetering is opgetreden in de resterende klachten. Hetzelfde middel gaat mee in een andere potentie. Weer treedt wat verbetering op. De klachten zijn er nog wel, maar zijn qua intensiteit met 60% afgenomen t.o.v. de 1e maal dat zij het middel kreeg. De homeopaat besluit het middel ipv in een C potentie in een LM potentie te geven. Hierop verdwijnt de nog resterende 40%.

Tot op heden ( laatste consult was in februari 2006) heeft deze mevrouw geen klachten meer gehad.

Aantal consulten: 6
Aantal middelen: 4

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen P met de tags , . Bookmark de permalink.