Het Placebo effect

Over het placebo-effect is al het e.a. geschreven in het artikel ‘Geneest homeopathie alleen als je er in gelooft?’.

Alvorens daar wat over te zeggen zal ik ingaan op een wijd verbreidt misverstand aangaande klassieke homeopathie. Nog steeds wordt klassieke homeopathie beschouwt als iets wat te proberen valt als niets anders meer helpt. Mensen hebben al jaren klachten en verwachten dat de homeopaat dat onmiddellijk oplost. Liever gisteren dan vandaag. Dat gaat vaak niet. Men gaat er van uit dat een homeopathisch middel wordt voorgeschreven op een klacht. Dat is niet het geval. Een homeopathisch middel wordt voorgeschreven op het TOTAALBEELD van de zieke persoon of het zieke dier. Symptomen die mens en dier vertonen zowel op mentaal/emotioneel als op fysiek vlak zijn één. Een klassiek homeopaat heeft een holistische zienswijze. Dat wil zeggen dat hij/zij kijkt naar de samenhang van klachten/symptomen op alle 3 de niveaus. Hij/zij kijkt naar de levensbiografie van de mens. Hij/zij kijkt naar de rode draad in het leven van de patiënt, naar hetgeen waarin iemand steeds weer vastloopt. Wat zich op mentaal/emotioneel vlak afspeelt vertaalt zich vaak op dezelfde manier naar het fysieke. Ieder mens heeft een zelfherstellend vermogen. Iedereen heeft een vitale kracht in zichzelf.
Symptomen die een lichaam produceert zijn niet de vitale kracht of de ziekte, het is de taal van het lichaam om ons te vertellen dat er iets mis is en het probeert ons te vertellen welke weg ons afweermechanisme heeft ingeslagen om onze energie te herstellen en ons weer in balans te brengen.
De ene keer wijzen de symptomen ons naar middel X omdat onze afweer een middel X afweer hebben gekozen, een andere keer zien we een middel Y beeld, omdat dat de weg is die onze weerstand heeft gekozen.
Wat je met homeopathie doet is het afweermechanisme van een lichaam stimuleren, zodat de vitale kracht beter in staat is zichzelf te genezen. Indien iemand op een goede homeopathische manier behandeld wordt zal niet alleen zijn klacht verdwijnen, maar zal de persoon zelf ook groeien. Hij zal rijper, wijzer en evenwichtiger worden.

Homeopathie bestaat al meer dan 170 jaar. Alle homeopaten gebruiken nog steeds dezelfde middelen als 170 jaar geleden, al komen er wel elk jaar nieuwe middelen bij.
Wat ons vaak voor de voeten wordt gegooid is dat wij iemand genezen door middel van een placebo-effect. Voor alle duidelijkheid: in elke geneeswijze kent men het placebo effect. Ook regulier!, maar het raakt kant nog wal te beweren dat homeopathie gebaseerd is op het placebo-effect en wel omdat:

  1. sommige patiënten een beginverergering doen op het homeopathische middel, terwijl zij hopen op stel en sprong van hun klachten af te zijn.
  2. het zeer onwaarschijnlijk is dat baby’s en dieren genezen door middel van suggestie.
  3. sommige aantoonbare organische afwijkingen verdwijnen na een homeopathische behandeling.
  4. indien iemand gevoelig is voor suggestie, waarom verbeteren ze dan niet op allopatische middelen?
  5. niet iedereen verbetert na een eerste homeopathisch middel, maar soms pas na het vijfde of zelfs tiende middel?
  6. homeopathie soms ook gebruikt wordt bij mensen die in coma liggen of bewusteloos zijn, toch verbetert een groot aantal daarvan.

Sommige tegenstanders geven aan dat de tijd die een homeopaat aan zijn patiënten besteedt zou verbeteren. Dat zou best eens kunnen, maar er vinden doorgaans geen lange gesprekken plaats met baby’s of dieren en juiste deze categorie laat over het algemeen een snelle verbetering zien. Indien er prettige lange gesprekken plaatsvinden, maar verkeerde middelen gegeven worden zal er niets tot weinig veranderen.

Steeds meer mensen gaan naar klassiek homeopaten of andere alternatieve genezers. Ik hoop dat in de toekomst ooit nog eens verwezenlijkt wordt dat artsen en klassiek homeopaten met elkaar samenwerken en naast elkaar staan.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen H, Artikelen P met de tags , . Bookmark de permalink.