Het leven is, wat onze gedachten er van maken

Hoe negatiever we denken, hoe negatiever we voelen. Soms lijkt het er dan op dat we alleen maar in negatieve situaties terecht komen. Nergens is meer een lichtpuntje te ontdekken.

We laten ons meesleuren in een neerwaartse spiraal, waar geen einde aan lijkt te komen.
Stress is een belangrijke factor bij ontstaan van ziekte. (zie ook artikel Wat ongezonde stress kan veroorzaken)
Het leven wordt steeds jachtiger, we moeten aan steeds meer eisen voldoen. We leggen onszelf steeds hogere eisen op en kunnen we daar niet meer aan voldoen, dan hebben we het gevoel gefaald te hebben. Gebeurt dit maar vaak genoeg dan ontwikkelen we een negatief zelfbeeld. Daardoor pushen we onszelf steeds meer en raken nog meer gestresst, waardoor we het overzicht kwijtraken. Een hoop mensen hebben een onrealistisch verwachtingspatroon, zowel van zichzelf als van anderen.
Mensen vergeten nog wel eens dat hoe meer vrijheid je aan een ander geeft, hoe meer vrijheid je daar zelf voor terug krijgt.

De laatste jaren raken steeds meer mensen oververmoeid tot burnout aan toe. (zie artikel burnout). Burnout is niet wat overspannen zijn en weer bijkomen na een weekendje goed slapen of een vakantie van 2 weken. Burnout is tot aan de enkels afgebrand zijn. Het vergt jaren om weer goed te kunnen functioneren. Meestal worden de oorzaken van burnout zijn buiten zichzelf geplaatst. Er worden negatieve ervaringen/stress-situaties aangevoerd als zijnde de oorzaak van de burnout of er waren geen negatieve ervaringen maar men heeft te veel van zichzelf gevergd. Er wordt aan voorbijgegaan dat het de persoon zelf is geweest die vanuit zijn eigen gedachten en gevoelens heeft gereageerd op omstandigheden.
Met andere woorden hij/zij is er op een bepaalde manier mee omgegaan.

Het is de kunst deze mensen anders in hun leven te laten staan, zodat zij daadwerkelijk situaties anders gaan beleven, gebeurt dit niet dan zullen zich steeds weer dezelfde problemen voor doen. Om anders om te gaan met situaties moet de persoon veranderen. Die verandering moet niet komen door van buiten af opgelegde ideeën, maar via een innerlijk transformatieproces waardoor iemand daadwerkelijk verandert.
Er is een wijze spreuk die zegt: Als je steeds blijft kijken, zoals je altijd hebt gekeken, blijft denken wat je altijd hebt gedacht, blijft doen wat je altijd hebt gedaan en blijft geloven wat je altijd hebt geloofd, zal je blijven overkomen wat je altijd overkomt.

Als iemand in een vicieuze cirkel ronddraait is er geen groei, maar stilstand. Pas als iemand er voor kiest uit die vicieuze cirkel te stappen is er weer groei mogelijk.

Als klassiek homeopaat probeer ik mensen te laten ontdekken wat ze compenseren (zie artikel compensatiegedrag) en hoe ze in het leven staan, waarom ze dat doen en wat het gevolg daarvan is voor zich zelf en voor hun omgeving. Voor zover mogelijk laat ik iedereen zijn eigen valkuilen ontdekken. Vanuit mijn overtuiging moet je mensen niet iets voorkauwen, maar is het beter om ze zelf te laten ontdekken wat er aan de hand is, waarbij je als homeopaat steun en inzicht kunt geven door middel van gesprekken en klassiek homeopatische medicatie.

Niet alle klassiek homeopaten werken op deze manier in hun praktijk. Ik doe dit meestal wel, tenzij iemand er (nog) niet aan toe is, er niet open voor staat of als het niet nodig is omdat er geen stilstand in groei aanwezig is.
Soms lijkt het alsof mensen zo bezig zijn met hun leven, dat ze vergeten om te leven.
Met negatieve gedachten blokkeer je energie of je raakt er erg veel energie aan kwijt, die beter besteedt kan worden aan andere positievere dingen. Ik geef mensen vaak het advies mee zich minimaal tweemaal per dag een kwartiertje geheel te ontspannen en het hoofd leeg te maken. Een zeer goede hulp daarbij kan Tai Chi zijn. Ik verwijs u naar de website van Dhr. Jan Kraak die zeer de moeite waard is om te lezen, www.jankraak-taichitao.nl U vindt hier veel informatie. Het artikel helend bewustzijn sluit goed aan op dit artikel.
Voor mij geldt Mens sana in corpore sano oftewel een gezonde geest in een gezond lichaam.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen H met de tags . Bookmark de permalink.