Kan Homeopathie schadelijk zijn?

Dat ligt er aan wat er onder schadelijk verstaan wordt (zie artikel Zelfmedicatie met Homeopathie, waar ligt de grens? op deze website).

Elke klassiek homeopaat die is aangesloten bij de beroepsvereniging bijvoorbeeld de NVKH moet een medische basisopleiding hebben gevolgd en deze met een diploma hebben afgesloten. Tijdens de opleiding tot klassiek homeopaat bij een erkende school wordt tevens de medische diagnostiek geïntegreerd in de homeopathische behandeling van patiënten.
Dit houdt in dat indien u met uw klachten bij de klassiek homeopaat komt hij/zij wel degelijk ook naar de eventuele organische oorzaak van uw klachten kijkt. Het komt dan ook voor dat hij/zij u eerst terugstuurt naar uw huisarts voor een medische check-up, voor zover dat nog niet is geschiedt.

Indien u besluit zelf homeopathische middelen aan te schaffen (zelfmedicatie) om uw kwaal te bestrijden is een waarschuwing op zijn plaats. Nooit te lang zelf dokteren. Na inname van een middel moet u al snel verbetering zien en die verbetering moet ook blijvend zijn.
Ga alleen over tot zelfmedicatie bij kwaaltjes waarvoor u anders ook niet naar uw huisarts was gegaan. Gebruik dus gewoon uw gezonde verstand. Enkele voorbeelden waarbij het niet verstandig is zelf te dokteren: een man die ineens niet meer goed kan plassen, een vrouw die ineens last krijgt van tussentijdse bloedingen, een hoest die lang aanhoudt, keelpijn die maar niet overgaat, frequente hoofdpijnen die er in het verleden nooit zijn geweest of die er wel waren maar nu gaan toenemen met eventuele andere bijverschijnselen, ineens niet meer goed kunnen zien, een gewricht dat van het ene moment op het andere pijnlijk ontstoken raakt, plotselinge kramp op de borst of benauwdheid, moedervlekken die ineens groeien, van kleur veranderen of gaan bloeden/jeuken. Ga naar uw huisarts voor controle of neem contact op met een klassiek homeopaat. In veel van bovengenoemde gevallen zal ook deze u eerst laten onderzoeken door de huisarts.

Dit houdt niet in dat een klassiek homeopaat u niet wil of kan behandelen, maar als hij twijfelt over de oorzaak van de symptomen doet hij/zij er alleen maar verstandig aan u terug te verwijzen. Daarna kan beoordeeld worden of de klacht homeopathisch behandeld kan worden en die beslissing wordt gemaakt in onderling overleg tussen patiënt, huisarts en homeopaat.

Indien u onder homeopathische behandeling bent en reeds reguliere middelen gebruikt voor uw klacht(en) dan mag u deze nooit en te nimmer van het ene op het andere moment laten staan. Dit moet altijd in overleg gebeuren met de voorschrijver.

Diabetespatiënten of patiënten die enzymen e.d. van buitenaf krijgen toegediend omdat het orgaan dat deze stof moet produceren niet meer goed functioneert moeten zich extra laten controleren tijdens een homeopathische behandeling. Soms kan een diabetespatiënt tijdens de homeopathische behandeling toe met minder insuline of kan een schildklierpatiënt toe met minder Thyrax omdat het orgaan verantwoordelijk voor de productie beter gaat functioneren.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen K met de tags . Bookmark de permalink.