Hooikoorts

Pluis-2Allergieën zijn de laatste jaren enorm toegenomen. Daar kunnen allerlei redenen aan ten grondslag liggen. Eén van deze allergieën is allergische rhinitis. In de volksmond hooikoorts genoemd. Deze naam stamt nog uit de tijd dat de hooitijd het seizoen was waarbij de symptomen het frequents voorkwamen. Hooikoorts is vaak seizoensgebonden. De benaming komt voort uit de middeleeuwse betekenis van koorts. Onder koorts verstond men toen een ‘’acute’‘ ziekte. Allergie bouwt zich zelf altijd op. Mensen maar ook dieren kunnen ‘zomaar’ allergisch worden voor bepaalde stoffen. Voor iedereen zullen de verschijnselen anders zijn. Doorgaans zien we niesbuien, bloedneuzen, verstopt gevoel in de neus, pijn en gekraak in de oren of vochtophopingen in het middenoor, jeukende ogen of een jeukend verhemelte, keelklachten etc.

Stoffen die ons de meeste klachten geven zijn de berkenpollen en de diverse grassoorten. Maar ook kerstbomen die in onze verwarmde huiskamer terpeen afgeven kunnen voor allergische reacties zorgen.
Soms is er sprake van kruisallergieen. Wij zien dan dat mensen die allergisch zijn voor bepaalde soorten stuifmeel ook allergisch zijn voor vruchten en groenten. De meest bekende is de allergie voor berkenstuifmeel en appels.

Men kent de periodische allergische rhinitis dat wil zeggen dat men alleen in een bepaald seizoen bv voorjaar klachten heeft en de A-periodische allergische rhinitis waarbij men op elk willekeurig tijdstip klachten kan vertonen. De hoofdveroorzaker is dan vaak de huisstofmijten, schimmels en huisdieren. Bij allergie voor vogels ziet men vaker astma optreden dan een rhinitis.

Soms kunnen bepaalde voedingsmiddelen zelf een overgevoeligheid veroorzaken of een overgevoeligheid activeren bv. iemand heeft alleen last van de allergie voor katten indien hij alcohol heeft gedronken.

In het reguliere circuit maakt men gebruik van neussprays en orale medicatie om de verschijnselen te onderdrukken, zodat iemand weer normaal kan functioneren. Tevens kan men proberen zich te laten desensibiliseren. Deze vorm is langdurig, kostbaar en heeft niet immer het gewenste resultaat.

Via een klassiek homeopatische behandeling zal de homeopaat proberen het immuunsysteem te beïnvloeden zodat het organisme weer normaal gaat reageren. Dit kan op verschillende manieren.
In de eerste plaats kan men te maken hebben met een patiënt die beschikt over een zeer sterk weerstandsvermogen, waarbij de symptomen van de allergie en van de constitutie naar hetzelfde middel verwijzen. In een dergelijk geval is de prognose zeer gunstig.

Veel vaker komt het voor dat de symptomen van de allergie en de constitutie niet naar één en hetzelfde middel verwijzen zodat de homeopaat gedwongen wordt op een andere manier te behandelen. In een dergelijk geval zal de homeopaat de acuut optredende symptomen symptomatisch behandelen in het seizoen dat de klachten optreden en buiten het seizoen de patiënt constitutioneel behandelen. De prognose is dat men zeker dient te rekenen op een behandeling van 2 tot 3 jaar. Natuurlijk bevestigen uitzonderingen de regel.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen H met de tags . Bookmark de permalink.