Impetigo (Krentenbaard)

Wat is impetigo? Impetigo is een etterige huidontsteking die zich voornamelijk voordoet aan het gelaat, aan de rugzijde van de handen, de borst en benen. Nadat de puisten en blaasjes zich hebben ontwikkeld, doorgaans met heftige jeuk, breken ze door (pus/vocht) en drogen in waarbij grote korsten gevormd worden. Het betreft hier een bacteriële infectie die regulier behandeld wordt met antibiotica.

Het is een zeer besmettelijke aandoening die we vaak bij kinderen zien. Het wordt ook wel krentenbaard genoemd. Op zich is het geen ernstige aandoening behalve bij pasgeborenen.
De huisarts zal antibiotica zalf voorschrijven en soms ook antibiotica tabletten. Hij zal u adviseren om ieder gezinslid zijn eigen zeep en badhanddoek te laten gebruiken en goed de handen te wassen. Het kind mag niet naar school ivm de besmettelijkheid.
Binnen 7 tot 10 dagen zal de aandoening over zijn. Althans dat is de bedoeling. Soms gaat dat anders en komt de impetigo steeds weer terug en/of breidt zich steeds verder uit.

Klassiek homeopaten kijken anders naar huidklachten dan het reguliere circuit. Homeopaten gaan er vanuit dat de meest veilige manier die een lichaam (een organisme) heeft om te uiten dat er iets niet in orde is, bestaat uit het tonen van symptomen aan de buitenkant, de huid.
Dit is immers de meest veilige manier. Indien men frequent huidsymptomen onderdrukt zal het lichaam een andere manier zoeken om u te tonen dat er iets niet in evenwicht is. Vaak zal de verstoring zich dan uiten op een dieper niveau.
Indien iemand een gevoeligheid heeft voor het ontwikkelen van huidklachten, zal de klassiek homeopaat proberen deze gevoeligheid weg te nemen. Daarom onderdrukt hij/zij niet de huidklacht maar behandelt op totaliteit. Hij/zij probeert de verstoring van het evenwicht op te heffen.

Even ter zijde :Alle therapeuten uit het “alternatieve circuit” benadrukken steeds weer dat het frequent gebruik van antibiotica niet zonder risico is. Antibiotica (letterlijk:tegen leven) verzwakt het immuunsysteem, waardoor vroeger of later allerlei klachten kunnen optreden.
In oktober 2000 stond in de Telegraaf dat steeds meer mensen allergie ontwikkelen en dat dit zou komen door de hoge hygiëne, waardoor het afweersysteem verzwakt zou raken omdat het niet meer in de gelegenheid is zich te oefenen. Zou men nu echt niet verder kijken dan de neus lang is? We eten over het algemeen voedsel dat vol zit met antibiotica en andere medicamenten, de groenten is compleet volgespoten met gif, de vis bestaat uit allerlei zware metalen en tot slot gaan we het door de natuur aan ons gegeven voedsel genetisch manipuleren. Als we dan ziek worden en het immuunsysteem nog steeds adequaat reageert door bijvoorbeeld koorts te ontwikkelen, weten we niet wat we moeten doen om deze reactie onmiddellijk te onderdrukken. We mogen niet meer ziek worden, dus worden wij overal tegen gevaccineerd. Op deze manier wordt het ons immuunsysteem wel erg moeilijk gemaakt zich te oefenen, vindt u ook niet.
De meeste artsen worden terughoudender in het geven van antibiotica en ook in het geven van corticosteroïden. Ik vind dat een goede ontwikkeling. (zie ook het artikel over antibiotica op deze website)

Om terug te komen op de Impetigo. Dit is over het algemeen goed homeopatisch te behandelen. Een voorbeeld daarvan is de onderstaande casus:

 greenline3

Casus

Een meisje van 6 heeft het afgelopen jaar telkens huidproblemen. Het betreft hier Impetigo. In één jaar tijd heeft zij het bijna doorlopend, ondanks goede hygiëne en de zalf. Het meisje heeft geen enkele andere klacht. Zo te zien en te horen is zij op elk niveau gezond. Ook maakt zij zich niet druk om de Impetigo alhoewel zij de jeuk erg vervelend vindt. Zij heeft alleen Impetigo in het mond/neusgebied. Op grond van de totaliteit van de klacht schrijft de homeopaat een middel voor in een lage potentie. De Impetigo wordt eerst erger, daarna verdwijnt deze en komt niet meer terug. Inmiddels is de impetigo een jaar weg.

Behandeltijd : 2 maanden
Aantal consulten: 2
Aantal middelen: 1 en een uitwendig te gebruiken tinctuur

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen I, Artikelen K met de tags , . Bookmark de permalink.