Guillain Barré (Perifere Neuropathie)

Een ander woord voor het syndroom van Guillain Barré is perifere neuropathie. Het treedt acuut op. Perifere neuropathie is een beschadiging van de perifere zenuwen, dus alle zenuwen in het lichaam met uitzondering van die in de hersenen en het ruggenmerg. Het kan optreden als een complicatie bij chronische aandoeningen zoals bv suikerziekte. Soms ziet men perifere neuropathie optreden bij alcoholisten, indien er een groot vitaminegebrek is, bij tumorvorming of indien men langdurig is blootgesteld aan grote hoeveelheden geneesmidde- len en/ of chemische stoffen zoals bv arsenicum, lood, koper, kwik e.d. In dit verband kan men ook denken aan bestrijdingsmiddelen. Perifere neuropathie ontstaat geleidelijk behalve bij het syndroom van Guillain Barré. (G-B) Voorafgaand aan Guillain Barré is er 9 van de 10x sprake geweest van een virale infectie. Tevens kan het een reactie zijn op vaccinatie. Vaak gaat alles gepaard met hevige symptomen die optreden nadat de infectie over lijkt te zijn. Binnen enkele uren kan iemand geheel of gedeeltelijk verlamd raken, ook de ademhaling kan er door worden aangetast. De zenuwbeschadigingen zijn doorgaans niet blijvend, al kan er een aantal maanden over heen gaan voordat iemand geen symptomen meer heeft. Heel soms komt het voor dat restverschijnselen aanwezig blijven en voor grote problemen zorgen. Onderstaande casus is daar een voorbeeld van.

Casus

Het betreft hier een jongetje van 7 jaar. Op de leeftijd van 1½ ontwikkelt hij Guillain Barré. Hij raakt vanaf zijn middel naar beneden toe verlamd. Lopen, eten, zitten, plassen en poepen is niet meer mogelijk. 5 weken ziekenhuisopname volgt. Via diverse onderzoeken waaronder een ruggenprik blijkt dat hij G-B heeft. Kort voor G-B is hij erg ziek geweest en had hoge koorts.

Langzaam maar zeker knapt hij op. In oktober van datzelfde jaar is het weer raak, 3 weken opname volgen.
Op het moment van het consult in november 98 (hij is dan 7 jaar oud) zijn de navolgende symptomen aanwezig. 24 uur per dag urineverlies. Urine druppelt de hele dag naar buiten. Als hij wil plassen op de WC moet er erg hard op de zijkanten van de buik gedrukt worden. Vervolgens wordt een dun straaltje gecreëerd.
Hij heeft ernstige constipatie, keihard en als tennisballen zo groot komt de ontlasting naar buiten. Behalve als hij zwemt, dan loopt onmiddellijk de ontlasting zijn zwembroek uit. De anus blijft open staan ook als er geen ontlasting is. Wondjes helen niet. Een klein onbeduidend wondje groeit uit tot een etterende wond, die wel zo groot kan worden als een kwartje. Hij zit altijd onder de bloeduitstortingen. Aan zijn benen ervaart hij nooit pijnsensaties. Er kan in geprikt worden zonder dat hij dat merkt. Als hij zijn voeten kapot loopt merkt hij daar niets van.
Vanaf 1½ jaar tot aan het consult is het jongetje diverse malen onder narcose geweest voor onderzoeken. Zelfs tijdens de 2e aanval van G-B. Hij is toen gelijk geopereerd aan zijn ogen.
Het jongetje is overactief en praat de hele dag. Hij kan erg driftig worden. Het is een slechte eter. Hij heeft het snel warm maar transpireert nooit. Is nergens bang voor behalve voor de tandarts. De eerste 3 maanden van zijn leven deed hij niets anders dan huilen. Tijdens de zwangerschap voelde de moeder zich enorm geïrriteerd en obstinaat. Zij ontwikkelde een hoge bloeddruk. Inmiddels wachten de ouders al twee jaar op een nieuwe MRI-scan. Voordat Guillain Barré zich ontwikkelt was het jongetje nooit echt ziek, alle bovengenoemde klachten zijn opgetreden na Guillain Barré en worden gezien als restverschijnselen.

De ouders hebben via zelfmedicatie met homeopathie het e.a. geprobeerd zonder gewenst resultaat.

Wat de homeopate zich afvroeg was, hoe kan een zo gezond kind, zo ernstig ziek worden, nooit meer de oude worden en een ernstige pathologie ontwikkelen. Wat direct opvalt aan deze casus is de pijnloosheid. Al is de ontlasting nog zo volumineus en hard er is geen pijn, al valt hij allebei de knieën kapot er is geen pijn. In het lichaam is een toestand van verlamming opgetreden, er is geen pijn, er is geen gevoel, er is geen transpiratie, wondjes helen niet.
Er is genoeg energie maar deze wordt niet aangewend om te herstellen. Tijdens verdere analyse valt op:
Half november ’92 krijgt dit jongetje een BMR vaccinatie, 2 weken daarna wordt hij voor het eerst erg ziek met hoge koortsen, niet één dag, niet één week maar de ziektetoestand duurt langer. Daarna knapt hij wat op, om vervolgens Guillain Barré te ontwikkelen.
Het is bekend dat na vaccinatie Guillain Barré zou kunnen optreden. Waarschijnlijk is dat ook hier de aanleiding geweest.
Na allerlei overwegingen besluit de homeopate niet te kiezen voor de gepotentieerde BMR, maar voor een homeopathisch middel dat overeenstemming vindt in de klachten.
Op het middel wordt onmiddellijk gereageerd. Zijn gedrag verbetert sterk en hij gaat beter eten.
Na 10 dagen is er al een terugval. Zelfde middel, zelfde potentie. Hierop gaat hij onmiddellijk weer vooruit. Veel rustiger, niet driftig. Wat vooral opvalt is dat hij geen angst meer heeft voor de tandarts. Voorheen was hij helemaal overstuur en moest dan overgeven. Nu zit hij er rustig bij. De ontlasting is anders van kleur en de tennisballen zijn gereduceerd tot keutels. Hij eet weer wat minder. Hij heeft geen dunne ontlasting gehad in het zwembad. De urine is geler geworden, de sterkte van de straal is toegenomen. Tijdens het plassen voelt hij dat hij plast. Tevens is hij gaan transpireren.
Besloten wordt om gewoon af te wachten. Wel houdt de homeopate rekening met een BMR blokkade. Uiteindelijk komt alle gevoel terug, ook wordt hij emotioneler, wondjes helen goed en etteren niet meer, ontlasting normaal en zindelijk. Soms heeft hij nog een ongelukje met plassen, indien hij ‘s ochtends niet op tijd wakker is. Tijdens de gehele behandeling die 2 jaar duurt krijgt hij hetzelfde middel in steeds wisselende potenties. Slechts 2x is een ander middel nodig.

Behandeltijd: 2 jaar
Aantal consulten : 14
Aantal middelen: 3, waarvan 2 éénmalig.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen G met de tags , . Bookmark de permalink.