Galstenen

Galstenen op zich hoeven niet altijd voor klachten te zorgen. Maar als er galklachten zijn dan worden deze meestal veroorzaakt door galstenen. Er kan sprake zijn van cholesterolstenen of van pigmentstenen. In bijna 80% van de gevallen is er sprake van cholesterolstenen.

Deze stenen ontstaan als de gal oververzadigd is aan cholesterol of door een verhoogde afscheiding van cholesterol en/of doordat er een verminderde uitscheiding is van galzouten.

Cholesterol is niet oplosbaar in water zodat het lichaam andere methoden moet toepassen om de cholesterol opgelost te houden. Als dit niet lukt dan ontstaat er neerslag in de vorm van stenen in de galblaas. Er zijn echter ook nog andere factoren die een rol spelen waardoor de cholesterolkristallen uitgroeien tot stenen. Zoals bijvoorbeeld de lediging van de galblaas.

De oorzaken kunnen divers zijn. Genetisch bepaald, overgewicht (vooral op oudere leeftijd).
Weinig voedingsvezels, constipatie, allergieën, tekort aan kalk, Vit E en C, hoog suikergebruik en ga zo maar door. Mensen met een hoog vit C gehalte hebben minder kans op galstenen dan mensen met een gemiddelde vit C waarde.

De symptomen kunnen ook divers zijn. In veel gevallen geven galstenen trouwens helemaal geen klachten. Meestal bestaan de klachten uit koliekaanvallen (samentrekking van de galblaas/stuwing) doordat er een steen in de galwegen vastloopt. Deze koliek is erg heftig. Het is een plotselinge aanval van hevige pijn in maag/galstreek rechtsom uitstralend naar de rug met misselijkheid en soms braken. Daarna zijn er vaak symptomen van geelzucht met een zeer lichtgekleurde ontlasting en donkergele urine.

Als er sprake is van een slecht functionerende gal/lever merkt men dit vaak al aan slechte eetlust, het niet goed verdragen van vet, opgeblazen gevoel etc.

Iemand met problemen in de spijsvertering dus ook mensen met galklachten doen er verstandig aan hun dieet wat aan te passen. Heel veel drinken, veel vezelrijk eten, weinig dierlijke eiwitten gebruiken, extra vit C en E, weinig of geen koffie.

 greenline3

Casus

Een meneer maakt een afspraak bij de klassiek homeopaat in verband met constipatie. Het is een sympathieke man. Het valt op dat hij een erg vale huidskleur heeft en donker bruine kringen heeft om de ogen. Hij is erg down to earth. Hij lust alles, maar verdraagt vet niet erg goed. Hij wordt dan misselijk en krijgt last van opboeren met de smaak van het zojuist gegeten voedsel. Hij is winderig.
Hij heeft altijd constipatie, maar als hij op vakantie is dan gaat hij soms maar 1x in de week.
Hij kan slecht tegen extreme warmte, hij krijgt hier erge hoofdpijn van.
Hij heeft een zeer gelijkmatig humeur. Hij is hoog opgeleid en geeft colleges aan de universiteit. Hij straalt een bepaalde waardigheid uit zonder dat hij daar veel voor hoeft te doen. Hij komt zeer voorkomend en bescheiden over. Tevens heeft hij last van zijn rechter arm. De pijn is hevig als hij zijn arm gaat bewegen na rust. Als hij maar blijft bewegen dan wordt het minder. Hij denkt zelf dat hij RSI heeft. Hij houdt van zoet met name zoete drop.
Omdat het de homeopate niet helemaal duidelijk is welk middel deze meneer zou kunnen helpen wordt na het consult niet direct een middel meegegeven. Er zal eerst geanalyseerd dienen te worden en daarna gedifferentieerd.
De volgende dag al gaat de telefoon. Deze meneer heeft ’s nachts een enorme galsteenkoliek gehad. De huisarts is gekomen en heeft hem een injectie gegeven, maar zegt hij: “Ik zit hier wel mee in mijn maag”. Hij heeft een verwijskaart gekregen voor een specialist.

Op dat moment wordt besloten welk middel gegeven gaat worden.
Na bezoek aan de specialist blijkt deze meneer galstenen te hebben. Als hij nog een aanval krijgt zo is gezegd willen zij toch gaan opereren.
Na het middel echter treden geen aanvallen meer op. Op grond van zijn constipatie wordt nog 2x hetzelfde middel herhaald. Daarna verdwijnt de constipatie.
Een galsteenkoliek heeft deze meneer niet meer gehad. Of de galstenen ook zijn verdwenen is onbekend omdat hij erg weinig voor een controle bezoek voelt.
Inmiddels zijn wij 3 jaar verder en blijkt bij navraag dat er geen problemen meer in de spijsvertering zijn, ook niet bij het eten van vettere producten. Zowel de winderigheid alsook de constipatie zijn weggebleven en last van hoofdpijnen heeft hij ook niet meer.

Behandelduur: 5 maanden
Aantal middelen: 1 in verschillende potentie
Aantal consulten: 3 en 2 telefonische consulten.

NB. Inmiddels is mij opgevallen dat bij mensen bij wie de galblaas verwijderd is, er regelmatig problemen optreden aan de huid met name gevoelloosheid of een pijnlijke extremiteit links of rechts. Een bevriend acupuncturist vertelde mij dat na verwijdering van de galblaas, problemen kunnen optreden in de meridianen waarmee de galblaas van doen heeft. Ook zou het mogelijk kunnen zijn dat er een verhoogd suikergehalte in het bloed optreedt omdat lever en gal nauw met elkaar verbonden zijn. Op zich logisch als men de verbinding lever/glycogeen legt.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen G met de tags , . Bookmark de permalink.