De Puberteit

Iedere levensperiode heeft haar eigen zin, haar eigen taak. Deze te vinden en zich daarin te schikken is één der belangrijkste problemen van de aanpassing aan het leven. (Erich Stern)

Puber-1De puberteit kan gezien worden als een zeer turbulente levensfase. Vanaf het 13e/14e jaar wordt begonnen met het afleggen van de fase ‘kind zijn’. Dat dit niet altijd probleemloos verloopt is een ieder wel bekend.
Maar al te vaak weet de puber geen raad met zichzelf. Hij/zij is geen kind meer, maar ook niet volwassen. Alles wat zo vertrouwd was verandert. Het lichaam krijgt duidelijkere manlijke of vrouwelijke trekken. Alles wat zo zeker leek staat op zijn kop. Onzekerheden racen door de geest.
Vragen als Wie ben ik?, Wat wil ik? en Wat kan ik? zijn de vragen waar de puber zich mee bezig houdt. De puberteit is een groei naar het volwassen zijn en dat gebeurt zelden zonder vallen en opstaan.
Blijft de puber hangen in deze fase dan blijft deze persoon afhankelijk van zijn ouders of blijft hij/zij vastzitten in de puberale protesthouding tegenover iedereen met autoriteit.

Ook voor de ouders van een puber verandert er heel veel. Het ene moment lijkt de puber het allemaal wel alleen te kunnen, het andere moment vervallen zij in hun kind zijn. Grenzen worden verkend en verlegd en een kritiekloze houding van de puber t.o.v. de ouders wordt zelden gezien. Zowel de ouders als de puber balanceren van de ene naar de andere kant.
Waarden en normen die in de opvoeding zijn meegegeven kunnen vervagen of zelfs geheel met voeten worden getreden. Daardoor kan de relatie tussen ouders en kind behoorlijk verstoord raken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de puber aan het einde van de rit van afhankelijk naar onafhankelijk is gegaan en niet dat de ouders en kind volkomen uit elkaar gegroeid zijn.
Ongeacht de houding van de puber is het heel belangrijk dat ouders begrijpen dat het gemiddelde pubergedrag voortkomt vanuit onzekerheid. Als een puber alleen maar te horen krijgt wat er niet aan hem/haar deugt (je voert nooit wat uit, je leert niet voldoende, je kleding of kapsel/make-up is vreselijk etc.) wordt de onzekere puber nog onzekerder over zichzelf. Er kunnen dan verschillende reactiepatronen gezien worden: De puber gaat nog meer in de contramine, wordt onverschillig, wordt depressief, gaat zichzelf zo onderdrukken om goedkeuring van zijn ouders te ontvangen dat hij/zij er ziek van kan worden etc. Er mag nooit vergeten worden dat een kind niet een verlengstuk van de ouders is, maar een eigen persoonlijkheid bezit en dat is niet altijd makkelijk.

Steeds meer ouders bezoeken met hun puber een klassiek homeopaat en niet alleen om de acné te laten verdwijnen of vanwege menstruatieproblemen. Onderstaande casussen zijn daar een voorbeeld van.

Pubertijd-1

 

greenline3

Casus 1

Een moeder komt op consult met haar 15 jarige dochter. Terwijl de moeder praat zit het meisje er heel verveeld bij. Het lijkt er op alsof het haar allemaal een worst zal wezen wat haar moeder van haar vindt. Haar schoolresultaten denderen naar beneden. Ze is geen avond meer thuis en ze drinkt in het weekend heel veel alcohol, waardoor ze vaak dronken thuis komt. Een vriendelijk gesprek, boze gesprekken, het verbieden van bepaald gedrag, huisarrest niets schijnt te helpen.
Het meisje kijkt de moeder in het geheel niet aan en zit geheel en al afgewend van haar moeder op de stoel. Als de homeopate vraagt wat zij van het verhaal van haar moeder vindt en of ze zelf iets wil zeggen, toevoegen of weerleggen worden alleen de schouders opgehaald. Tijdens het 2 uur durende consult komt er geen woord uit haar mond.
Het meisje is zeer warmbloedig. De afgelopen winter liep zij in korte naveltruitjes zonder jas en had het absoluut niet koud. Op haar kamer is altijd de kachel uit. Zij is altijd zeer energiek. Volgens haar moeder is ze zeer materialistisch ingesteld. Het is altijd hebben, hebben, hebben.
De homeopate besluit de moeder te vragen de kamer te verlaten en probeert een gesprek aan te knopen met het meisje. Elk antwoord bestaat uit Ja, Nee of Weet ik veel. Lichamelijke klachten zijn niet aanwezig. Geen angsten, geen bepaalde voedselvoorkeuren.

Na het consult is de homeopate lang bezig met het overdenken van deze casus, welk middel heeft voldoende overeenstemming met het meisje om gegeven te kunnen worden.
Uiteindelijk besluit zij tot een middel.
8 weken na het middel komen moeder en dochter terug. Veel is er niet veranderd, maar wat opvallend is, is dat het meisje minder afgekeerd zit van haar moeder en wat uitgebreider antwoord geeft op de gestelde vragen. De homeopate besluit af te wachten.
Na 2 weken wordt telefonisch contact opgenomen door het meisje zelf. Zij wil graag alleen komen op de volgende afspraak, zonder haar moeder. Het consult dat daarop volgt is zeer verhelderend voor de homeopate en het meisje krijgt een ander middel.
Daarna begint het meisje geleidelijk aan te veranderen in haar gedrag. Ze wordt meer voor rede vatbaar en houdt zich veel beter aan afspraken. De situatie thuis wordt minder explosief.
Het blijft een opstandige puber, met een grote vrijheidszin, maar de ouders zowel als het meisje hebben het gevoel een veel beter contact te hebben en meer begrip voor elkaar te kunnen opbrengen, zodat er vaker van beiden kanten water bij de wijn wordt gedaan.

Behandelduur: 1 jaar
Aantal middelen: 2
Aantal consulten: 6

greenline3

Casus 2

Een jongen van 17 jaar belt de homeopate met de vraag of hij in behandeling kan komen zonder dat zijn ouders daarvan op de hoogte gebracht worden. Een moeilijke vraag. De jongen geeft aan dat hij niet wil dat zijn ouders HET weten. Hij blijft onduidelijk over wat hij met HET bedoelt. De homeopate besluit eerst ruggespraak te houden met een collega. Na enige dagen belt de jongen terug. Als tussenoplossing biedt de homeopate aan een consult te hebben en na het consult aan te geven of er nog vervolgconsulten plaats kunnen vinden, zonder dat de ouders daarvan op de hoogte zijn.
Alhoewel de jongen door de telefoon zeer zelfverzekerd klonk, is dat tijdens het consult geheel anders. Er zijn een aantal lichamelijke klachten waaronder ernstige acné, maar ook geeft hij aan, zit hij met zijn geaardheid. Hij is er zelf nog niet uit en daarom wil hij zijn ouders daarmee niet belasten. Als de homeopate hem vraagt waarom hij denkt homofiel te zijn zegt hij dat oudere mannen altijd aan hem willen zitten. Aan de ene kant vindt hij dat opwindend, aan de andere kant stoot het hem af. De laatste maanden voelt hij zich depressief, het liefst zou hij overdag in bed blijven.
‘S avonds is hij veel energieker. Hij komt over als een zachte jongeman, die niet over één nacht ijs gaat voor dat hij een beslissing neemt. Hij bijt op een extreme manier zijn nagels af, je zou bijna zeggen tot op het bot. Het valt de homeopate op dat hij steeds een gedeelte van de vraag die zij hem stelt herhaalt. Hij eet alles behalve peulvruchten daar heeft hij een hekel aan. Hij slaapt op alle kanten en is niet extreem warmbloedig of kouwelijk.
Na het analyseren van de anamnese besluit de homeopate tot een middel. Omdat de jongen erg gemotiveerd is, niet de indruk wekt in een levensbedreigende situatie te verkeren, belooft telefonisch contact te onderhouden, akkoord gaat met een berichtje naar de huisarts en er niet tegenop ziet de consulten zelf te betalen wordt besloten tot een vervolgconsult.
Na 8 weken komt hij terug. Zijn acné is heftiger en vuriger, ook op zijn rug heeft hij er nu last van. Zijn depressiviteit is afgenomen en de energie overdag is beter. De homeopate besluit af te wachten.
Na 3 maanden komt de jongen terug. Zijn acné is sterk verminderd, zijn energie is beter, zijn depressiviteit is verdwenen. Besloten wordt om een afspraak op lange termijn te maken.
Na ruim 6 maanden komt de jongen terug, zonder extreem afgekloven nagels, zonder acné, zelfverzekerd en zeer in zijn hum. Hij kan zich niet meer voorstellen dat hij zo onzeker was over zichzelf. Zijn ouders heeft hij nog steeds niets verteld over de consulten, dat komt nog wel, verzekert hij de homeopate. Alhoewel hij natuurlijk 1 jaar ouder is gerekend vanaf het 1e consult, is de homeopate verbaasd over de metamorfose. Zijn uitstraling is compleet veranderd. Besloten wordt geen afspraken meer te maken.
Na een jaar ontvangt de homeopate een kerstkaartje van hem, alles nog steeds prima en nog bedankt.

Behandelduur: 1 jaar
Aantal consulten:4
Aantal middelen: 1

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen P met de tags . Bookmark de permalink.