Eczeem

Ik denk dat ik zou liegen als ik zou zeggen dat een klassiek homeopaat staat te springen van geluk als de volgende eczeem patiënt zich aanmeldt voor een homeopatische behandeling. Meestal is langdurige behandeling nodig en dat vergt veel geduld en doorzettingsvermogen zowel van degeen die het eczeem heeft alsook van de homeopaat. Ik ben daar altijd heel eerlijk in tegenover de eczeem patiënt en vertel dat hij/zij er rekening mee moet houden dat het eczeem niet van de ene op de andere dag zal verdwijnen.

Ik ben me er terdege bewust van dat deze inleiding wel erg negatief zal overkomen op degeen die dit leest en deze zal denken: Nou dan kunnen we de homeopathie wel vergeten als het om eczeem gaat. Aan het einde van dit artikel kunt u twee casussen nalezen waardoor u misschien iets genuanceerder zal gaan denken.

Constitutioneel eczeem verschijnt meestal al bij zeer jonge kinderen. Over het algemeen voordat zij het jaar gepasseerd zijn. Het begint vaak met dauwworm en doorgaans ter hoogte van de oren. Dauwworm is altijd een nattend eczeem. Vandaar de naam, het lijkt alsof er dauwdruppels op het eczeem liggen. De huiduitslag zelf is ringvormig, vandaar de naam dauwworm. Het is heel belangrijk om dan al klassiek homeopathisch te gaan behandelen . Bij eczeem vanaf de geboorte zal de klassiek homeopaat vaak kiezen voor een nosode (een miasmatisch middel) eventueel gevolgd door een ander middel.

In Nederland hebben zo’n 450.000 mensen in meer of mindere mate last van eczeem. Bij kinderen is het na astma een van de belangrijkste chronische aandoeningen. Voor de homeopaat niet echt verwonderlijk. De relatie tussen huidklachten en veelal het onderdrukken daarvan en cara-klachten is bekend. Vanuit de klassiek homeopathische visie gaan klassiek homeopaten er van uit dat een lichaam symptomen geeft dat er iets niet in orde is. Symptomen zijn dus niet de ziekte zelf, maar slechts een uiting daarvan. Als je symptomen met succes onderdrukt, dan zal een lichaam op een dieper niveau symptomen gaan produceren om aan te geven dat er iets niet klopt.

Constitutioneel eczeem wordt ook wel atopisch eczeem genoemd. Een van de belangrijkste klachten is jeuk. Soms gek makende jeuk. De huid van de mensen met constitutioneel eczeem is heel slecht in staat vocht vast te houden vandaar dat droogte een vaak voorkomend verschijnsel is.
De overgevoelige huid reageert heel sterk op prikkels van binnenuit en/of vanuit de omgeving. Helaas is het zo dat het bijna niet mogelijk zal zijn al deze prikkels te vermijden. Vaak is ook helemaal niet duidelijk welke prikkels de klachten veroorzaken.
Om de jeuk te verminderen wordt nog al eens Lanette gebruikt. Niet altijd de beste keuze omdat in Lanette wolvet zit, waar niet iedere eczeem patiënt tegen kan. Tijdens een homeopathische behandeling zal de klassiek homeopaat soms Calendula zalf voorschrijven of een andere niet onderdrukkende zalf.

Even terzijde: Steeds meer mensen ontwikkelen allergieën. Niet alleen zal gereageerd worden via huidklachten maar ook klachten aan de ademhalingsorganen en darmen spelen een grote rol. De meeste klassiek homeopaten maar ook allergologen gaan er vanuit dat dit te maken zou kunnen hebben met ons luie afweersysteem. Kinderen doorlopen steeds minder “normale” kinderziekten, we hebben een ongeoefend afweersysteem en/of een afweersysteem dat lui geworden is omdat het weinig te doen heeft. Het gaat op zoek naar iets anders en gaat overreageren. We zijn ook heel hygiënisch, we poetsen en boenen wat af. We gaan meer en meer vaccineren. Er wordt dan ook internationaal onderzocht hoe we door middel van een vaccin het afweermechanisme weer in gareel kunnen krijgen. Waarschijnlijk zal er voor baby’s weer een prik bijkomen nl. die tegen allergie.

Veel alternatieve therapeuten maar ook artsen slaan alarm tegen het toenemende vaccinatiebeleid en alhoewel wij niet op alle toenemende chronische ziekten het kopje “de schuld van vaccineren” kunnen plakken, denk ik dat wij er wel bij stil moeten staan dat vaccineren ook zijn negatieve kanten heeft. Wij dienen ons wel af te vragen hoe ver wij moeten gaan met vaccineren. Meer over vaccineren kunt u lezen op deze website en/of op de site van de NVKP (www.nvkp.nl)

Een kind met eczeem EN jeuk is vreselijk. Zowel voor de ouders als voor het kind. Is de oorzaak een koemelk allergie dan kunt u de huisarts verzoeken om een hypoallergene melk.
Zoals bv omniovoeding of nutramigen dat absoluut zonder melk is, maar op basis van wei.
Blijft het feit dat de gevoeligheid in de constitutie van het kind aanwezig is. Deze gevoeligheid zal de klassiek homeopaat proberen weg te nemen, zodat niet meer allergisch zal worden gereageerd.
De klassiek homeopaat zal proberen weer balans aan te brengen, zodat het lichaam normaal zal reageren op gewone voedingsstoffen.

Bij constitutioneel eczeem is er ook sprake van overgevoeligheid. Vaak zien wij dan ook in de familie eczeem terugkomen. Niet altijd maar vaak zal de klassiek homeopaat er dan voor kiezen te beginnen met het behandelen van het miasma (zie artikel website over miasma’s)

De weg naar genezing kan langdurig zijn, maar ook kort. Onderstaande 2 casussen zijn daar een voorbeeld van.

 

Casus 1

Een jongetje van 4 jaar heeft zeer ernstig eczeem over het hele lichaam. Hij werd geboren met een eczeemplek tussen de ogen en binnen 3 maanden na de geboorte zat hij helemaal onder. Hij heeft erg veel jeuk. Zowel zijn vader als zijn moeder hebben last van eczeem. Ook enkele ooms en tantes hebben huidklachten en/of hooikoorts. Op het moment dat hij bij de homeopate komt is alleen zijn gezicht en zijn nek eczeem-vrij. De jeuk is erger in bed en in de zomer als het warm is. Douchen heeft geen invloed op de jeuk. Het is een droog en schilferend eczeem. Hij krabt tot bloedens toe.
Het eczeem heeft zich steeds verder naar beneden toe uitgebreid en zelfs zijn geslachtsorgaan is aangedaan. Hij ligt met gespreide armen en benen in bed want contact tussen ledematen is niet te verdragen. Bepaald voedsel verergert de jeuk en/of het eczeem niet.

Op grond van dit verhaal en nog wat andere symptomen wordt een middel gekozen. Geheel tegen de verwachting in is de jeuk binnen 1 week bijna verdwenen. Daarna verdwijnt het eczeem. Binnen 2 maanden is de jongen eczeem en jeuk vrij.

Behandelduur: 2 maanden
Aantal middelen: 1 in ook maar 1 potentie
Aantal consulten: 2

Inmiddels zijn wij ruim 3 jaar verder en is zowel het eczeem als ook de jeuk niet meer terug gekomen.
Enthousiast geworden maakt de moeder ook voor zich zelf een afspraak en gaat onder klassiek homeopathische behandeling. Dit genezingsproces verloopt echter veel en veel moeizamer. Het is dat zij de wonderbaarlijk snelle genezing van haar zoontje heeft mee gemaakt, anders had zij de moed waarschijnlijk al op gegeven.

 

Casus 2

De moeder van bovenstaand jongetje heeft vanaf dat zij ongeveer 6 maanden oud was last van eczeem. Vooral de buigvlakken van de armen en benen zijn aangedaan. Eerst was het vochtig eczeem, daarna is het droge eczeem ontstaan. De plekken zijn ruw, rood en jeuken vreselijk. In haar vingertoppen heeft zij diepe kloven, die voornamelijk in de winter aanwezig zijn.
Voor de rest heeft zij geen klachten. Het is een vrolijke vrouw. Lacht veel, maakt veel grapjes. Ze lust alles en ook haar eczeem neemt niet toe bij bepaald voedsel. Zij heeft juist ’s winters meer last dan zomers. Als zij op vakantie is aan de zee, dan doet het zeewater haar eczeem verdwijnen. Ze is nog geen week thuis of het komt weer op.
Toen zij ongeveer 2 a 3 jaar oud was heeft zij last gehad van caraklachten. Daar heeft zij nu geen last meer van. Als zij als kind aan de zee was dan verdwenen ook haar caraklachten.
Zij slaapt op de buik. Voor de rest zijn er geen noemenswaardige bijzonderheden.
Na het homeopatische middel nemen haar huidklachten toe. Daarna nemen zij af.
Besloten wordt af te wachten. Helaas komt het eczeem weer terug. Het middel wordt herhaald en weer neemt het eczeem eerst toe, daarna af en dan weer toe. Besloten wordt een hogere potentie te geven. Dit biedt geen soelaas. Er wordt gezocht naar een ander middel. Daar reageert zij totaal niet op. Er volgen nog 4 middelen zonder dat zij daar ook maar enig effect van ondervindt.
De homeopate besluit te overleggen met een orthomoluculair werkende therapeut. Deze schrijft het e.a. voor, het gaat 2 maanden stukken beter. Het ei van columbus denkt iedereen. Helaas komt het eczeem weer terug.
2 jaar na het starten van de behandeling gaat het op en af met het eczeem. Besloten wordt nog 1 middel te proberen en daarna te stoppen. Het middel doet niets. Er wordt gestopt met behandelen.
Dan gaat na 3 maanden de telefoon. Deze mevrouw heeft last gekregen van haar darmen (frequent diarree), haar maag (maagzuur) en de uitslag is ook tevoorschijn gekomen in de wenkbrauwen, tevens heeft zij diepe kloven ontwikkeld aan de achterzijde van de oren.
Er wordt een ander middel voorgeschreven. Binnen 2 weken zijn de laatst gekomen klachten verdwenen. Eczeem op de buigvlakken is onveranderd. Hetzelfde middel in dezelfde potentie doet niets. Een hogere potentie volgt. Daarop verdwijnen haar eczeemklachten volledig en zijn tot op heden (na 6 maanden) niet meer terug gekomen.

Behandelduur: ruim 3 jaar
Aantal middelen: 6 in verschillende potenties
Aantal consulten: 16

Soms is het zo dat nadat de patiënt en/of de klassiek homeopaat de behandeling stopt, er na enige tijd variërend, van enkele weken tot jaren, andere bijkomende symptomen ontstaan. Het is dan van belang contact op te nemen met de klassiek homeopaat die u behandelde. Het komt voor dat juist deze bijkomende symptomen de homeopaat op het goede spoor zetten en niet alleen uw eerdere klachten maar ook de nieuw ontstane klachten verdwijnen. Het is alsof de laatste puzzelstukjes op hun plaats vallen.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen E met de tags . Bookmark de permalink.