Onhandelbare Kinderen

Booskind-1Bovenstaand kopje behoeft geen verdere uitleg. Ouders met een onhandelbaar kind in welke leeftijdscategorie dan ook zijn vaak de wanhoop nabij. Ze worden overstelpt met goed bedoelde adviezen, maar op de één of andere manier reageert het kind slechts tijdelijk op het uitgevoerde advies of reageert helemaal niet. Alles wordt uitgeprobeerd: belonen bij goed gedrag, straffen, negeren en ga zo maar door. Ouders gaan aan zichzelf twijfelen, worden onzeker en raken in sommige gevallen totaal overspannen. Het hele gezin gaat onder het gedrag van het kind lijden. Soms verandert het kind totaal na de geboorte van een zusje of broertje, na een echtscheiding of zodra ze naar school gaan en soms is er geen aanwijsbare oorzaak. Vaak is het voor buitenstaanders zonder onhandelbaar kind totaal onbegrijpelijk dat een peuter of kleuter het gehele huisgezin lijkt te regeren.

Klassiek homeopaten krijgen steeds meer ouders op consult die niet meer weten wat met het kind aan te vangen. Natuurlijk zal de klassiek homeopaat niet altijd slagen de vicieuze cirkel te doorbreken, maar vaak lukt dat wel. Hieronder treft u een casus van een 1½ jaar oud onhandelbaar meisje aan, een casus van een tiranieke 8 jarige en een casus van een puber waar geen land meer mee te bezeilen was. Zie ook artikel Hyperactieve kinderen en artikel Ritalin.

greenline3

Casus 1

De ouders van een 1½ jarige meisje komen op consult met de klacht dat het meisje zeer drammerig en agressief gedrag vertoont. Zodra ze haar zin niet krijgt begint ze te gillen en krijsen. Loopt rood aan, laat zich uiteindelijk op de grond vallen en houdt de adem in. Als de ouders haar negeren houdt zij zo lang de adem in dat ze het bewustzijn verliest. Als ze haar proberen op te pakken en te kalmeren spuugt zij in het gezicht van de ouders en probeert ze te bijten. Als ze haar oppakken en op de gang zetten trekt zij het behang van de muur. Ook ‘s nachts is zij frequent wakker. Haar zusje van 3½ jaar is doodsbang voor haar. Ook deze moet het vaak bezuren. Ze wordt geknepen en aan haar haar getrokken als ze niet doet wat haar zusje wil. Het meisje vertoont heel uitdagend gedrag en schoorvoetend geven de ouders toe bijna een hekel aan hun eigen kind te krijgen.
Ze eet bijna niets en als ze iets niet lust dan spuugt ze haar eten zo in het rond. Het enige waar het meisje mee is te plezieren is naar buiten gaan, maar dan moet ze goed in de gaten gehouden worden want ze is altijd weg. Het meisje drinkt heel veel melk en wil ‘s nachts vaak eten. Ze knarst met haar tanden en transpireert veel tijdens de slaap. Ze is vaak verkouden, sterker nog ze is chronisch verkouden. Het is een erg mager meisje.
De zwangerschap van de moeder is goed verlopen, alhoewel ze moeilijk kon slapen van de sterke bewegingen van het kind.

Dit lijkt een moeilijke casus, maar dat was het niet. Het meisje vertoont zeer sterke karakteristieken van een middel en dat krijgt zij dan ook voorgeschreven. Na het middel wordt het gedrag gedurende 2 dagen nog extremer, daarna gaat het de goede kant op.
Na 5 maanden volgt er een terugval en wordt het middel herhaald. Misschien dat het meisje later nog verder behandeld zal moeten worden, maar voorlopig is de rust in huis weergekeerd.

Behandelduur: 1 jaar
Aantal consulten: 3
Aantal middelen: 1 (2x toegediend)

greenline3

Casus 2

De eerste woorden die de ouders van een 8 jarig jongetje tot de homeopaat richten zijn:’”dit is dan onze dictator”. Het betreft hier een jongetje dat alleen thuis onhandelbaar is. Op school is er niets aan de hand en mogen de leerkrachten hem graag. Hij speelt altijd met jongere kinderen en is dan erg aardig. Van oudere kinderen wil hij niets weten. Hij is nerveus en rusteloos. Als de ouders tijdens het consult antwoorden op een vraag corrigeert hij ze steeds weer. Hij valt ze constant in de reden. Iets delen met zijn zusje is er niet bij. Als iets van hem is is het van hem en ook dingen van zijn zusje pakt hij af en geeft dat niet meer terug.
‘S Ochtends is hij op zijn slechtst dan snauwt en grauwt hij iedereen af.
Thuis is het constant hommeles. Hij vraagt niet, hij eist. Het ontbreekt er nog maar aan, aldus de vader dat hij niet met zijn vingers knipt als hij iets wil. Als baby was hij heel erg lief, het was een makkelijke baby. Wel heeft hij veel last van darmkrampjes gehad en had steeds weer spruw in de mond. De zwangerschap was probleemloos, net zoals de bevalling.
Hij heeft niet veel lichamelijke klachten. Als hij erg zenuwachtig is heeft hij diarree of hij geeft over. Hij heeft veel vriendinnetjes en hangt dan graag de macho uit. Slippen op de fiets en zo.
Naar anderen luistert hij redelijk goed, maar naar zijn ouders helemaal niet. Hij geeft dan altijd een grote mond. Hij kan ook stug volhouden dat iets rood is terwijl het kanariegeel is.
Hij houdt niet van brood, maar wel van warm eten. Bijna overal moet gesmolten kaas over heen. Hij houdt niet van zoet. Hij is warmbloedig. Wel drinkt hij veel koud water.
Als hij klachten heeft is dat altijd links.

In deze casus zag de homeopaat een aantal middelen. Het middel waar het sterkste aan werd gedacht werd niet direct gegeven omdat er een aantal dingen waren die sterk tegen dat middel pleitte zoals dorst koude dranken, warmbloedig zijn, linkszijdige klachten en een aversie tegen zoet hebben.
Hij kreeg een ander middel waar maar gedeeltelijk op werd gereageerd. Na herhaling gebeurde er niets meer. De homeopaat besloot toch het middel te geven waar zij in eerste instantie aan had gedacht. Hierna verbeterde de jongen aanzienlijk. Hij viel 2x terug in zijn oude gedrag. Daarna bleef hij verbeteren. Zijn gedrag is inmiddels genormaliseerd.

Behandelduur: 1 jaar
Aantal consulten: 6
Aantal middelen: 2

greenline3

Casus 3

Het gaat hier om een 14 jarig meisje. Tot aan haar 11e jaar was het een vrolijk kind dat geen problemen gaf. Het was een kwebbel en altijd in voor een lolletje. Ze had heel veel vrienden en vriendinnen, was vroeg zelfstandig. Altijd positief ingesteld. Kortom een voorbeeldige tante. Zo ergens tussen haar 11e en 12e jaar is het alsof de knop wordt omgedraaid. Ze vindt zichzelf minderwaardig aan anderen, wordt negatief en ziet het niet meer zitten. Als ze een 6 voor een opstel/werkstuk krijgt verscheurt ze dat woedend, ze is dan buiten zinnen. Bij navraag blijkt dat haar ouders zijn gescheiden toen zij 10 jaar was. Ze gaat steeds slechter op school en de woede aanvallen wisselen zich af met huilbuien. Er is geen land meer mee te bezeilen. Ze is niet te peilen aldus haar ouders. Haar ouders zijn in een goede verstandhouding uitelkaar gegaan. Ze kan vreselijk vloeken en schelden, kort daarna heeft ze daar weer spijt van.
Toen haar ouders het bericht kregen dat ze was opgepakt voor winkeldiefstal hebben ze hulp gezocht. Ze is daar wel iets door verbetert maar valt steeds weer terug. Spijbelen is haar favoriete bezigheid. Ook op school kunnen ze geen vat op haar krijgen. De homeopaat praat met de ouders en met het meisje alleen. Ze kan heel goed verwoorden wat ze voelt.
Besloten wordt om niet om de 6 á 8 weken een consult te doen maar om te beginnen om de twee weken.
De behandeling gaat wat op en af. De eerste 2 middelen slaan niet echt lekker aan. Tot dat de homeopaat ineens het licht ziet. Dit naar aanleiding van een opmerking van het meisje, deze zegt: “Het is net alsof ik heen en weer gegooid wordt in mijzelf”, zo ben ik de goede oude en dan de slechterik en dat kan ik maar niet onder controle houden’. Op dat moment valt alles op zijn plaats en krijgt zij een ander (derde) middel. Binnen 1 week begint de verandering en deze gaat een half jaar zonder terugval door. Dan verslechtert ze weer iets en wordt het middel herhaald. Uiteindelijk duurt de behandeling 2 jaar.

Behandelduur: 2 jaar
Aantal middelen: 3
Aantal consulten: 19

Soms moet de klassiek homeopaat ontzettend puzzelen om alles op zijn plaats te krijgen. Sommige middelen overlappen elkaar of lijken heel erg op elkaar. Eén opmerking van de patiënt kan de balans doen doorslaan naar een ander middel. De meeste mensen dragen meerdere middelen in zich. De homeopaat moet dan een zwaartepunt kiezen en via die ingang beginnen met de behandeling. Soms gaat dat gelijk goed, soms gaat het helemaal niet en gaat er aan het voorschrijven van een middel uren en soms dagen van puzzelen vooraf. Als dat middel dan ook niet doet wat de patiënt en de homeopaat er van verwachten kan dat voor beiden ontzettend frustrerend werken. Gelukkig reageren de meeste mensen goed op homeopatische behandelingen, bemerken zij verbeteringen op elk niveau en komen uiteindelijk tot genezing.
Helaas is er altijd een percentage dat niet of nauwelijks reageert, maar dat ziet men ook bij andere behandelmethoden.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen O met de tags , . Bookmark de permalink.