Calendula

Calendula-1Calendula wordt ook wel het homeopathische jodium genoemd. Klassiek homeopaten gebruiken de tinctuur (uitwendig) en dan spreekt men over fytotherapie en de gepotentieerde vorm van Calendula, dan spreekt men over een homeopatisch middel.
Calendula tinctuur wordt gemaakt van een plant de Calendula Officinalis. Van origine groeit Calendula in het Middellandse zeegebied. Het betreft hier dan de Calendula avernsis waar de officinalis van is afgeleid. De plant houdt van de zon. Als de zon opkomt openen de bloemen zich, gaat hij onder dan sluiten de bloemen zich ook weer.

Calendula deed in de middeleeuwen zijn intrede. De toepassingen betreffen vooral de wondbehandeling. Daarnaast duiken steeds weer in verschillende geschriften aanbevelingen op bij de behandeling van kanker. (herba canceri). De vroegere ‘kruidenvrouwtjes’ roemden de goudsbloem om zijn urine en zweetafdrijvende werking.
In de wondbehandeling is Calendula een ‘collega’ van Arnica. Calendula is vele malen goedkoper dan Arnica en dat is de reden dat Calendula in de kruidenhandel vaak door gaat voor Arnica. Tevens gebruikt (gebruikte)men de lintbloemetjes van de goudsbloem om door te gaan voor het peperdure saffraan.

Calendula-2Van Calendula is maar weinig bekend, maar algemeen bekend is de wondhelende en anti-septische werking. In het verleden echter werd Calendula tegen veel meer gezondheidsproblemen ingezet (ontstekingen aan de gal en lever, krampen, als weerstandverhoger bij griep, kanker, neuromen, wratten, buitensporige pijnen en dergelijke).

In de klassieke homeopathie wordt Calendula zowel uitwendig (de tinctuur) als inwendig gebruikt. (gepotentieerd) Arnica mag niet gebruikt worden op open wonden, Calendula juist wel.
Het inwendig gebruik van Calendula kunt u beter aan de klassiek homeopaat over laten, maar bij huidverwondingen is Calendula tinctuur onontbeerlijk. Het werkt zuiverend, bloedstelpend en het bevordert de granulatie. Wonden helen snel indien men Calendula tinctuur gebruikt, ook treedt er minder littekenvorming op. Bestaande littekens worden minder opvallend of verdwijnen soms geheel door het gebruik van Calendula. Na een tandextractie kan men spoelen met Calendula tinctuur, waardoor sneller herstel optreedt.

Een aantal klassiek homeopaten maken gebruik van de signatuurleer om te bezien welke eigenschappen van de plant/dier zelf, zouden kunnen aangeven welke geneeskrachtige werking na potentieren zou kunnen ontstaan. Of men daar nu in mee wil gaan of niet in ieder geval is het grappig om te zien dat Calendula een aantal eigenschappen heeft die men kan terug zien in de werking van de tinctuur.

Calendula zaad kiemt heel snel, de worteltjes vormen heel snel een compacte massa, het herstelvermogen van de plant is zeer groot, bloemen bloeien snel uit, maar bijna direct zijn er nieuwe voor in de plaats. Het is dus een plant met heel veel energie en een groot herstelvermogen. Dit zijn eigenschappen waar wij graag gebruik van maken bij wondbehandeling.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen C met de tags . Bookmark de permalink.