Candida

Candida zelf is een onschadelijke gist, die bij bijna ieder mens in zeer kleine hoeveelheden voorkomt in de mond, darmen en/of op de huid. Zolang er een evenwicht bestaat tussen Candida en andere organismen is er niets aan de hand. Pas als de Candida van de Y-vorm (Yeast) verandert in de M-vorm (Mycelium=schimmel), ontstaan er problemen.

Zodra de Y in de M-vorm overgaat wordt er een netwerk van schimmeldraden gevormd.

Met behulp van deze schimmeldraden kan Candida in cellen doordringen, zoals bijvoorbeeld in de cellen (slijmhuid)van de darmen. Het is zelfs mogelijk dat de schimmel in de bloedbaan terecht komt met alle gevolgen van dien.

Candida kan toeslaan als er een omgeving geschapen wordt waarin de schimmel zich thuis voelt en een immuunsysteem niet optimaal functioneert bijvoorbeeld t.g.v. stress, ziekte, medicatie op basis van corticosteroiden en anti-biotica gebruik. Indien iemand anti-biotica gebruikt, zeker indien dit frequent voorkomt verandert de darm-flora. Niet alleen schadelijke organismen worden gedood, maar ook nuttige waardoor het evenwicht wordt verstoord en Candida zijn kans schoon ziet..

U dient er rekening mee te houden dat ook slechte voedingsgewoonten(een hoge suikerconsumptie en bijvoorbeeld het gebruik van alleen maar geraffineerde producten), een hormonale disbalans (bijvoorbeeld gebruik van de anti-conceptiepil) en/of het gebruik van maagzuurremmers,er debet aan kunnen zijn dat candida van een onschuldige gist kan transformeren in een agressieve schimmel.

Candida kan de meest uiteenlopende klachten veroorzaken zoals:

 • chronisch vermoeid zijn
 • winderigheid
 • darmklachten
 • extreem koude handen en voeten
 • anale jeuk
 • afscheidingen uit de geslachtsorganen
 • oogklachten
 • haaruitval
 • frequente blaasontstekingen
 • buikklachten
 • allergieën
 • libidoverlies
 • menstruatieklachten
 • huidklachten
 • overmatig transpireren
 • gewrichtspijnen
 • chronische verkouden
 • maagklachten
 • mentaal-/emotionele problemen zoals angstaanvallen, depressiviteit
 • geheugenstoornissen

Bovenstaand rijtje is niet volledig, alles kan.

Wat het meest op de voorgrond zal staan echter is de extreme vermoeidheid, zonder een aanwijsbare oorzaak.

Er zijn misschien wel duizenden mensen die zich op jonge leeftijd reeds voelen of zij de 100 ruim zijn gepasseerd en waarbij de reguliere medici er van uit gaan dat het wel tussen de oren zal zitten.

Bij een chronische candida-infectie is er sprake van een infectie die zich uiteindelijk in het hele lichaam zal manifesteren. Het is een ziektebeeld dat het welzijn van de patiënt steeds verder doet afnemen en men uiteindelijk als een kasplantje door het leven gaat. Er is geen energie meer, er kan overal allergisch op worden gereageerd en doorgaans zijn er ernstige mentaal-/emotionele problemen.

Om het candida-syndroom te diagnosticeren wordt gebruikt gemaakt van LBA oftewel Levend Bloed Analyse. Met behulp van deze analyse is het mogelijk te zien hoeveel candida-gistcellen c.q. schimmels het bloed bevat. Het is echter niet altijd 100% representatief voor de weefsels. Een dergelijke analyse wordt dus altijd ondersteund door een afgenomen anamnese en door een in te vullen symptomenlijst. Voor informatie over LBA analyse kunt u voor zover ik weet contact opnemen met de St.Orthomoluculaire Educatie te Den Haag. (070-3549958)

Indien duidelijk is dat de klachten veroorzaakt worden door Candida dan kunnen er stappen worden ondernomen.

De stappen:

 1. Het volgen van een dieet. Dit dieet heeft tot doel de schimmel te laten verhongeren, waardoor hij vervolgens sterft.
 2. Het immuunsysteem versterken bijvoorbeeld door middel van klassieke homeopathie, voedingssupplementen en specifieke voedingsmiddelen.
 3. Zodra het mogelijk is stoppen met anti-biotica, de pil en/of andere geneesmiddelen (in overleg met de voorschrijvende arts)
 4. Het toedienen van de juiste darmbacteriën


Stap 1  Het dieet:

Het is niet makkelijk het dieet te volgen. Soms voelt iemand zich nog beroerder.Vaak is dat te wijten aan het weglaten van de suikers uit de voeding. Dit is echter een overgangsfase die als het goed is zal leiden naar een goede gezondheid en tot het verdwijnen van de symptomen.. Tijdens dit dieet dient men de koolhydraten die in voedsel aanwezig zijn te verdelen over de dag. Anders leidt dit tot teveel suikervorming ineens.

Kort gezegd komt het dieet er op neer dat men alle voedingsmiddelen vermijdt die gist,schimmel of suiker bevatten. Geen geraffineerde graanproducten, geen gefermenteerd voedsel (kaas of andere zuivelproducten)behalve biogarde. Weinig aardappels, weinig vlees en dan alleen nog scharrelvlees. Een tijdje geen fruit, daarna gevolgd door fruit dat niet te zoet is zoals druiven/bananen e.d. Geen kliekjes eten, geen azijn, geen koffie, geen thee,geen chocolade, geen vruchtensappen en geen alcohol. Geen voedingsproducten met kunstmatige zoetstoffen of conserveringsmiddelen. Geen kant en klaarmaaltijden of sausjes. Geen gerookte producten, geen gedroogde of gesuikerde producten, geen pinda’s of pistache noten, geen frisdranken, geen koolzuurhoudende dranken, geen voedsel uit blik, geen paddestoelen, niets dat azijn bevat etc.

Gebruik zilvervliesrijst, zuurdesembrood, hazelnoten,reform-margarine zonder melkbestandelen, alleen maar verse groenten.

STAP 2  Een klassiek homeopatische constitutionele behandeling:

Ga niet zelf dokteren met allerhande vrij verkrijgbare homeopatische middelen, maar maak een afspraak bij een door de NVKH erkende klassiek homeopaat.

STAP 3

Overleg met uw arts en klassiek homeopaat

STAP 4

Overleg met de klassiek homeopaat en/of een orthomoleculair werkende therapeut/arts.

Niet iedereen met eerder genoemde klachten of een gedeelte van de klachten heeft per definitie een Candida infectie. Andersom kan echter ook, waarvan onderstaande casus een voorbeeld is. Het is aan te raden dit daadwerkelijk te laten onderzoeken alvorens diëten te volgen of zomaar op eigen houtje voedingssupplementen/darmbacteriën te slikken.

 Casus

Een vrouw van 38 jaar vertelt dat zij al een aantal jaren chronisch vermoeid is. Ze heeft vaak diarree en/of een opgeblazen gevoel. Ze is zo moe dat zij maar 2 tot hooguit 4 uur per dag daadwerkelijk iets kan ondernemen. Volgens haar huisarts heeft zij CVS (zie artikel website). De klachten zijn volgens deze mevrouw begonnen na het doormaken van de ziekte van Pfeiffer. Na een auto-ongeluk ruim 1 jaar geleden waarbij zij een whiplash opliep zijn de klachten verder toegenomen. Ze slaapt geen nacht meer door vanwege enorme hoofdpijnen. Ze heeft hele zware pijnstillers maar deze helpen nauwelijks meer. ’S ochtends verdwijnt de hoofdpijn weer, onafhankelijk van eventueel genomen pijnstillers. Alhoewel zij pas 38 jaar is, is zij al haar kiezen reeds kwijt.

In haar lies heeft zij een chronisch abces. Zij droomt vaak dat zij of haar man zelfmoord pleegt.

Dat is het hele verhaal, voor de rest zijn er geen bijzonderheden.

De homeopate besluit te beginnen met een miasmatisch middel, gezien haar enorme verergeringen ’s nachts (het syfilitische aspect) (zie artikel miasma’s op de website) Daarop verbetert zij aanmerkelijk. De hoofdpijn is er nog steeds, maar veel minder heftig en niet elke nacht meer. Er wordt langere tijd afgewacht maar er treedt geen verdere verbetering op. Het middel wordt herhaald doch er verandert niets. Zelfde middel in een hogere potentie levert ook geen verdere resultaten op. Daarna volgen nog 5 middelen, haar vermoeidheid wordt iets minder op haar 6e middel en het abces verdwijnt eindelijk, verder is er geen verbetering.

Inmiddels heeft de homeopate de ziektegeschiedenis en de eventuele aanleidingen van alle kanten en vanuit allerlei invalshoeken bekeken, maar dat leidt niet tot de keuze van een middel dat deze mevrouw daadwerkelijk verder helpt. Zij verwijst deze mevrouw door naar een acupuncturist die tevens chinese geneeswijze (kruiden) beoefent. Ook dit heeft geen echt succes.

Deze mevrouw wordt doorverwezen naar een natuurgenezer. Hierop verbetert zij een aantal maanden maar valt weer terug tot het niveau waarop de homeopate begon met doorverwijzen.

Uiteindelijk wordt besloten dat de acupuncturist, de natuurgenezer en de homeopate de casus evolueren. Nadat zij de casus met elkaar bespreken gaat het kwartje vallen. Zou deze mevrouw het candida-syndroom hebben? Zij wordt doorverwezen om een LBA analyse te laten doen en daar komt Candida uit. Na overleg met deze mevrouw wordt besloten terug te gaan naar een klassiek homeopatische behandeling en tevens de hulp in te roepen van een orthomoluculaire therapeut. Langzaam maar zeker gaat deze mevrouw vooruit en na ruim 2 jaar is zij van haar klachten af en kan weer normaal functioneren.

Het is voor de mevrouw een lange weg geweest, maar uiteindelijk met zeer positief resultaat.

Alle betrokken therapeuten en de patiënt hebben veel van elkaar geleerd en daar kunnen toekomstige patiënten alleen maar baat bij hebben.

Complete behandelduur: ruim 3½ jaar.

NB.: Whiplashsymptomen, Candida en CVS hebben veel met elkaar gemeen qua symptomen en alhoewel een Klassiek homeopaat nooit voorschrijft op een ziekte maar op grond van totaliteit kan de aanleiding van de klachten doorslaggevend zijn voor de keuze van een middel.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen C met de tags . Bookmark de permalink.