We kijken verder dan de symptomen

Regelmatig krijg ik vragen van mensen die willen weten of een bepaalde ziekte met klassieke homeopathie te verhelpen is. Mijn antwoord daarop is altijd: Ja, op zich kun je met klassieke homeopathie alles verhelpen als er nog een omkeerbare situatie aanwezig is en de levenskracht voldoende is. Is er een onomkeerbare situatie en/of is de levenskracht bijna uitgedoofd dan zijn de kansen zeer klein, maar in een dergelijk geval kan vaak geprobeerd worden palliatief te helpen.

De klassiek homeopaat is echter wel afhankelijk van de informatie die hij krijgt. Hoe uitgebreider het verhaal en/of hoe vreemder de symptomen hoe beter hij of zij een middel kan zoeken dat het beste bij de klachten en de persoon past. Sommige mensen kunnen zich geremd voelen om een homeopaat te vertellen dat zij jaloers zijn of niet vergevingsgezind. Zij beschouwen deze eigenschappen als zeer negatief. Het is echter de schaduw die in ieder mens aanwezig is, maar bij sommigen wat meer op de voorgrond staat. De klassiek homeopaat zal daar als het goed is geen vooroordelen over hebben of een oordeel over vellen. Dat is helemaal zijn of haar taak niet. Hij/zij wil u alleen maar van uw klachten afhelpen.
Klassiek homeopaten schrijven zelden alleen maar voor op pathologie, zij schrijven voor op het totaalbeeld. Dus de symptomen en de persoongebonden-eigenschappen.

Een klassiek homeopaat kijkt heel anders naar klachten dan U gewend bent. Ik zal u daar twee voorbeelden uit de praktijk van geven. Stel U heeft een kind dat doorlopend verkouden is. Steeds maar weer verschijnt daar die groene snottebel, waarna ook nog eens heftig hoesten begint. Dit is volgens U de hoofdklacht. Het kind is in de praktijk extreem rusteloos en vraagt een constante aandacht van U, zo niet dan zet uw kind het op een krijsen of gaat met spullen gooien. In de familie ziektebiografie komen veel allergieën en heel veel kanker voor.
De klassiek homeopaat kijkt naar eetgedrag, slaapgedrag etc. en vervolgens maakt zij een keuze voor wat betreft de homeopatische medicatie.
Als U na een week of 6 terug komt dan is uw kind ietsje rustiger, nog steeds erg verkouden, maar zij hoest er helemaal niet meer bij. U bent tevreden want vooral dat hoesten vond U zo erg en van die verkoudheid heeft Uw kind op zich helemaal geen last en dat uw kind druk is en wat onhandelbaar komt omdat dat bij de leeftijd past.
Als homeopaat ben je dan helemaal niet tevreden. Ik zie de familiaire belasting, ik zie dat er maar een klein stukje van het probleem is aangepakt. Ik zal dan proberen uit te leggen waarom ik niet tevreden ben. Het is dan aan de ouders te besluiten of ze door willen behandelen of niet.
Het omgekeerde komt ook voor. Stel ouders komen op consult met een kindje dat constant ziek is. (hoesten, verkouden, zo maar wat koorts, dan weer diarree) Ze heeft het ene nog niet gehad of het andere komt er al weer aan. Ze is echt doorlopend ziek.
Het kindje is bleek, onrustig, vaak onhandelbaar, het zit duidelijk niet goed in haar vel en groeit ook nog eens slecht. Ze heeft in het verleden bijna elke maand wel een oorontsteking gehad, waarvoor zij steeds weer antibiotica kreeg.
Ook heeft zij zeer sterk op vaccinaties gereageerd en bij navraag blijkt dat haar klachten zijn begonnen na de 3 e vaccinatie.
In de familie komt ook weer veel diepe pathologie voor. (auto-immuunziekten, kanker, MS e.d.)
De ouders zijn heel blij dat ze haar oorontstekingen al een tijdje niet meer heeft gehad.

Als je een kindje met dergelijke pathologie gaat behandelen zal een klassiek homeopaat zich afvragen hoe, vanuit welke invalshoek te beginnen. De mogelijkheden zijn: ontstoren op de vaccinaties, het ontstoren van de antibiotica, constitutioneel, miasmatisch. Dit alles in combinatie met het herstellen van de darmflora. Vaak zal in een dergelijk geval tijdens de behandeling op enig tijdstip de oorontsteking terugkomen meestal in de vorm van een loopoor. Dit vertel ik er altijd bij en vraag of de ouders mij dan willen bellen.
Het kindje krijgt inderdaad looporen. De ouders komen terug en de homeopaat ziet dat het meisje rustiger is, gegroeid, meer kleur in het gezicht heeft, minder vaak ziek is geweest. Het kijkt ook nog eens beter uit de ogen.
Dit is een goede reactie. De ouders maken zich echter enorm ongerust over het loopoor en via de kinderarts krijgt het kindje een 3 maanden durende antibioticakuur met de verzekering dat de ‘orenellende’dan achter de rug zal zijn. Om het verhaal kracht bij te zetten wordt dit nog aangevuld met de opmerking dat het hier slechts om een ‘licht’ antibioticakuurtje gaat.

Voorzover deze voorspelling van de kinderarts al uitkomt voor wat betreft de oren, zal dit kindje op een steeds dieper niveau ziek worden. Haar darmflora is al aangetast ( dat een zeer belangrijk onderdeel uitmaakt van het immuunsysteem), ze stopte in haar groeiontwikkeling, haar immuunsysteem werkt niet goed.
Deze ouders laten zich (heel begrijpelijk hoor) leiden door angst. Terwijl ze zich meer ongerust zouden moeten maken over de gezondheid van hun kindje op langere termijn.

Een behandeling van een kindje met deze problematiek is niet binnen 2 maanden en na inname van 1 middel, afgerond. Daar moet doorgaans langere tijd voor worden uitgetrokken.

Als U bij een klassiek homeopaat onder behandeling bent of van plan bent dat te gaan doen, laat U dan uitleggen wat hij/zij gaat doen en waarom. Als U iets niet begrijpt vraag er dan naar. Een bonafide homeopaat zal het u graag uitleggen.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen S, Artikelen W met de tags , . Bookmark de permalink.