Pulsatilla

Zodra een homeopaat spreekt over Pulsatilla ontstaat het beeld van een lief, zacht, meegaand en zeer emotioneel meisje, dat vaak zelf niet weet wat zij wil. Ze waait met alle winden mee om het een ieder naar de zin te maken. Later opgegroeid tot een volwassene zien wij zeer vrouwelijke vrouwen die via hun emoties leven. Zij onderdrukken emoties niet.

Alhoewel intelligent, wordt de intelligentie doorgaans aangewend ter bevrediging van eigen emotionele behoeften en verlangens. Daarom zijn Pulsatilla vrouwen veranderlijk. Emoties zijn nu eenmaal veranderlijk. Vrouwen (constitutionele Pulsatilla mannen worden niet zo vaak gezien) komen regelmatig over als vluchtig en onvoorspelbaar.
Over het algemeen ziet men vaker Pulsatilla kinderen (zowel jongens als meisjes) dan Pulsatilla volwassenen.
Dat komt omdat kinderen over het algemeen altijd via hun emoties leven. Pas als zij opgroeien neemt het intellect het over. Het verstand stuurt een emotie. Bij mensen die constitutioneel Pulsatilla zijn gebeurt dit veel minder.

Pulsatilla kinderen zijn snel in tranen, maar ook weer snel getroost of gerustgesteld. Zij kunnen makkelijk verward worden met het Phosphor type. Het grote verschil is dat Pulsatilla kinderen altijd emotioneel zijn. Phosphorus kinderen kunnen dit ook zijn maar op een andere wijze; zij zijn veel actiever, avontuurlijker en zelfstandiger dan puls kinderen. Pulsatilla kinderen hunkeren naar aandacht, zitten op schoot gebakken bij de ouders, geven steeds kusjes en knuffels en/of vragen “vind je me lief”?. Phosphorus kinderen gaan op onderzoek en zijn enthousiaster en impulsiefer. Pulsatilla is meer bezig met het gevoel te krijgen dat anderen haar lief vinden en veel van haar houden.De rode draad bij alle constitutionele Pulsatilla’s is persoonlijke emotionele bevrediging krijgen op welke wijze dan ook.
Daaromheen draait het hele beeld van Pulsatilla. Dit houdt in dat het beeld van zachtaardige, liefdevolle, zichzelf wegcijferende Pulsatilla’s niet altijd klopt. Het kan een manipulatieve wijze zijn om dat te krijgen wat Pulsatilla graag wil, aandacht, steun en liefde. Pulsatilla is altijd op zoek naar emotionele veiligheid en voelt zich netzoals Natrium muriaticum zeer snel afgewezen.
Kijkt men naar een meisje dat tijdens het spelen vrijelijk alle snoepjes uitdeelt die zij bij zich heeft dan is dat meestal Phos en niet Puls. Pulsatilla kan delen, maar dan wel omdat zij lief gevonden wil worden en zorgt er in ieder geval voor dat zij zelf ook een snoepje heeft. Er zit dus immer een doel achter. Dit zien wij bij Phos niet.

Phos kinderen willen ook graag dat anderen ze aardig vinden en vragen om liefde en affectie, maar niet zo sterk als puls dit doet. Pulsatilla (maar ook Ign) wil constant horen, zien en voelen dat iemand van haar houdt en haar steunt. Krijgen zij dit niet dan voelen zij zich emotioneel onveilig. Vanuit deze onveiligheid ontstaan bepaalde trekjes zoals: egoisme op emotioneel niveau (haar emotionele behoeften gaan voor). Lukt dat niet dan ontstaat er een Pulsatilla die steeds maar roept hoe ongelukkig ze is, in een poging liefdevolle aandacht te vergaren.
Er ontstaat claimend gedrag. Zolang Pulsatilla grote hoeveelheden liefde en aandacht ontvangt is zij zorgzaam, zeer mild en tevreden. Dit geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor constitutionele Pulsatilla volwassenen. Deze zijn charmant, weten dat en gebruiken dit ook om hun zin te krijgen.
Pulsatilla kan erg veranderlijk zijn. Het is als het bloempje Pulsatilla dat alle kanten op draait om zon op te vangen. Zij kunnen idolaat zijn van iemand, zolang deze mee gaat in haar eisen en wensen. Zodra dit niet meer gebeurt slaat zij om als een blad aan een boom en kan zij zeer wantrouwend en onaardig tegenover deze persoon gaan staan.
Van jongs af aan heeft Pulsatilla uitgesproken voorkeuren. Zowel kinderen alsook volwassen Pulsatillas kunnen nogal kieskeurig zijn betreffende kleding en eten. Hele scenes kunnen er worden geschopt als het meisje bepaalde kleding aan moet en dat niet wil omdat ze het strikje niet leuk vindt of omdat ineens de kleur haar niet meer bevalt en dit terwijl zij nog geen week geleden de jurk zelf heeft uitgezocht in de winkel.
Daarom vindt men Pulsatilla onder de reportorium rubriek “fastidious” (kieskeurig). Niet fastidious op de manier van Arsenicum’s deze willen alles gestructureerd, geordend, schoon en overzichtelijk (keurig ingedeelde kasten, alles op kleur en gesorteerd op kledingstuk).
Hoe meer de ouders mee gaan in de eisen en wensen van een Pulsatilla kind hoe verwender ze wordt en dit alles tot in lengte van jaren.Als Pulsatilla maar enigszins het idee heeft dat zij niet op de eerste plaats komt bij haar ouders en/of anderen wil zij nog al eens jaloers worden. Dit zijn de kinderen die het speelgoed van hun zusje of broertje vernielen als zij vindt dat zij iets gehad had moeten hebben of omdat hetgeen zij kreeg minder mooi is in haar ogen dan dat van haar zusje of broertje.
Ook kunnen zij jaloers zijn als hun zusje of broertje jarig is. Pulsatilla wil immers de aandacht! Krijgen zij op hun kop dan kunnen zij zo huilen dat je het ze snel vergeeft.
Dit laatste beeld van manipulatie, jaloersheid, kieskeurigheid vanuit emotionele behoeften/onveiligheid wordt regelmatig over het hoofd gezien.
Dat komt omdat Pulsatilla het doorgaans wel voor elkaar krijgt om lief en mild over te komen.
Zij zijn dit ook, tot dat zij zich afgewezen of niet geliefd voelen.

Een Pulsatilla vrouw die het naar haar zin heeft, zal er altijd zijn voor haar ouders, haar vriend of echtgenoot en haar kinderen. Het is de moeder die thuis blijft en met hart en ziel voor haar man en kinderen zorgt. Zij wijdt haar leven aan zorgen voor. Constitutionele Pulsatilla’s blijven happy en redelijk stabiel zolang zij in een liefdevolle en stabiele relatie zijn. Pulsatilla zou ook verward kunnen worden met Ignatia vanwege haar stemmingswisselingen, het verschil ligt hierin dat Ignatia meer naar het onderdrukken van emoties gaat, Pulsatilla kan niet onderdrukken, zij IS de emotie. Daarbij zijn de emoties van Ignatia heel intens en diepgaand. Bij Pulsatilla blijft alles meer aan de oppervlakte.

Differentiaal diagnoses met Pulsatilla zijn onder andere Phosphorus en Calcium-carbonicum. Waar naar gekeken dient te worden is de essentie van het middel.
Calcium-c gaat voor structuur, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, praktisch en hard werkend. Bij Phosphorus zien we diffuus zijn, geen barrières hebben, alles komt binnen.

Pulsatilla kinderen blijven zelden Pulsatilla volwassenen, meestal groeien zij verder en gaan over in een ander constitutioneel type.
Naar ik hoop geeft bovenstaande beschrijving een goed beeld van het homeopatische middel Pulsatilla en natuurlijk is er over dit middel nog veel meer te vertellen. Het is slechts mijn bedoeling de strekking van het middel weer te geven.

Op mijn site bespreek ik zelden constitutionele middelen, dit om te voorkomen dat mensen zelf aan de slag gaan met klassiek homeopatische remedies, bij serieuze pathologie. Ik hoop dat U begrijpt dat het altijd noodzakelijk zal zijn om voor te schrijven op totaliteit.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen P met de tags , , . Bookmark de permalink.