Osteoporose

Wanneer is er sprake van osteoporose? Daar is sprake van indien er abnormaal bros bot is dat daardoor heel gemakkelijk breekt. De hoeveelheid kalk in het bot (de bot dichtheid) is dan laag en ten gevolge daarvan gaat de normale structuur van een bot verloren. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 4 vrouwen ouder dan 50 jaar osteoporose heeft.
Het probleem bij osteoporose is dat men heel lang geen klachten kan hebben terwijl het proces al aan de gang is. De meeste kans op osteoporose bestaat als het in de familie voorkomt. Het zou zo kunnen zijn dat u daardoor een verhoogde kans heeft op osteoporose.

Veel vrouwen krijgen na/tijdens de overgang hormonen voorgeschreven om botontkalking te remmen, men gaat er vanuit dat het innemen van hormonen fracturen tegen zal gaan, dit is echter niet voor 100% te bewijzen. Wat wel bewezen is, is dat indien men stopt met de hormonale suppletie na een jaar of 5 geen enkel effect meer te vinden is. Iedereen zal dus gedurende lange tijd hormonen moeten slikken. Daar zijn zoals u zult begrijpen veel nadelen aan verbonden.
Regulier behandelt men met Bifosfonaten zoals Didrokit en Fosamax en sinds enige tijd met zogenaamde SERM’s (evista) SERM’s zijn stoffen die voor een gedeelte gelijken op het vrouwelijk hormoon en voor een gedeelte de effecten tegenwerken, zodat er geen stimulatie optreedt van het baarmoederslijmvlies (er is dus geen maandelijks bloedverlies) en naar men thans aanneemt is er geen verhoogde kans op borstkanker; of dat zo zal zijn zal de toekomst moeten uitwijzen.

Iedereen koppelt osteoporose aan vrouwen na de overgang maar ook mannen en kinderen kunnen osteoporose ontwikkelen. Het probleem is dat afname van botdichtheid niet gevoeld wordt en dat je het ook niet ziet aan de buitenkant. Het wordt pas ontdekt indien er wat vaker fracturen gaan optreden.

Men kan het ene mens niet met het andere vergelijken. Zeker in de klassiek homeopatische behandeling doet men dat niet.

Wanneer is de kans op osteoporose het grootst?:

  • op oudere leeftijd
  • als het in de familie voorkomt
  • als men niet meer mobiel is
  • als iemand vroeg “in de overgang komt”
  • indien men bepaalde medicijnen gebruikt zoals bv corticosteroïden

Tevens is gebleken dat magere mensen wat vaker te kampen hebben met osteoporose dan wat dikkeren.

Indien men corticosteroïden (bijnierschorshormonen bijvoorbeeld prednisolon en dergelijke.) gebruikt omdat men reuma heeft , andere ontstekingsprocessen in het lichaam moeten worden onderdrukt, astma heeft e.d. neemt o.a. de kans op botontkalking toe. Bijnierschorshormonen hebben behalve een ontstekingsonderdrukkende werking ook veel zeer vervelende bijwerkingen.
Corticosteroïden worden ook geslikt als de bijnieren niet meer werken (de ziekte van Addison). Bijnierschorshormonen kunnen verdeeld worden in mineraalhormonen en glucosehormonen. De eerste spelen een belangrijke rol bij het regelen van de verhoudingen van zouten in het lichaam, de tweede spelen een rol bij de vorming van suiker uit eiwitten. Dat gebeurt als het lichaam suiker nodig heeft. Door deze eiwitafbraak wordt echter de vorming van nieuwe cellen onmogelijk en dat heeft tot gevolg dat het bot ontkalkt.

De bijwerking van corticosteroïden bestaan dan ook uit:

  • botontkalking
  • het dunner worden van de huid (sneller wondjes en slechtere wondgenezing)
  • spieren en pezen worden minder sterk
  • het krijgen van een vollemaansgezicht
  • de weerstand vermindert
  • bij kinderen wordt de groei geremd
  • verhoogde kans op maagbloedingen en/of maagzweren
  • verhoogde kans op suikerziekte
  • depressies enz.

Een ander ongewenst bijeffect is dat bij het gebruik van cortico’s het waarschuwingssysteem van het lichaam niet of niet optimaal meer functioneert (men onderdrukt immers de weerstand) dat betekent dat sommige ziekten kunnen voortwoekeren zonder dat dit wordt opgemerkt.
Indien men corticosteroïden gebruikt is het zeer onverstandig daar van de ene op de andere dag mee te stoppen. Dat komt omdat de bijnieren werken met een zogenaamd feed-back systeem. Als u dus veel/genoeg cortico’s in uw bloed heeft, maken de bijnieren steeds minder aan.
Soms helemaal niet meer. Als u dan in één klap stopt wordt u ernstig ziek. Cortico’s moeten dus altijd onder toezicht van een arts worden afgebouwd.

Klassiek homeopaten behandelen ook mensen met osteoporose of een verhoogde kans op osteoporose. De resultaten zijn wisselend. Een Klassiek homeopaat probeert het evenwicht in een lichaam te optimaliseren. Indien iemand een vergrote kans heeft op botontkalking is dat niet op te lossen door liters melk te drinken of andere zuivelproducten in grote hoeveelheden in te gaan nemen. Immers het lichaam moet ook in staat zijn om kalk goed op te nemen.
Als u naar een klassiek homeopaat gaat ivm ontkalkingsklachten zal hij/zij nooit de klacht op zich behandelen maar de totaliteit.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen O met de tags , . Bookmark de permalink.