Psychosomatiek

Men is ver in de reguliere geneeskunde en in staat de menselijke geest, de psyche, behoorlijk ver te doorgronden. Heel wat minder ver is men voor wat betreft het begrip over een samenhang tussen deze twee gebieden. Indien iemand een lichamelijke klacht heeft en er wordt niets gevonden dan wordt dit vaak gediagnosticeerd als psychosomatisch. Met andere woorden het zit tussen je oren. Dat psychische problemen gepaard kunnen gaan met ernstige lichamelijke klachten wordt zelden serieus genomen. Op zich is het vreemd dat psychische en lichamelijke klachten worden behandeld alsof het één alleen bestaat zonder het andere. Alsof ze elkaar uitsluiten in plaats van met elkaar samenhangen.

Klassiek homeopaten denken daar anders over. Als wij naar de homeopatische materia medica kijken dan kunnen wij daarin zien dat elke homeopatische remedie wordt gekenmerkt door specifieke veranderingen van de gehele persoonlijkheid. Elk middel heeft zijn ‘eigen’ emotionele en mentale veranderingen die zich samen met verstoringen in de vitaliteit en diverse organen voordoen. Lichaam en geest kunnen niet van elkaar gescheiden worden.

Constipatie zou kunnen samenhangen met de eigenschap moeilijk dingen los te kunnen laten. Er zou een relatie kunnen bestaan tussen chronische angstgevoelens en een zweer aan de 12 vingerige darm, of veel verdriet met nierklachten. Ik zeg niet dat deze samenhang er per definitie moet zijn, maar vaak is dit wel zo. Wat zich in de geest afspeelt openbaart zich vaak in het lichaam.

Iedereen weet inmiddels dat indien men zeer opgewonden of angstig is (een mentaal/emotionele toestand) het niet vreemd zal zijn als het hart sneller gaat kloppen, men meer gaat transpireren, de bloeddruk stijgt etc. Wij zien dus een lichamelijke reactie op een emotie ontstaan.

Als je zou kijken naar het homeopatische middel Aconitum dan zien wij dat dit middel bij testen op proefpersonen een toestand van onrust en angst veroorzaakt, lang voordat de eerste lichamelijke symptomen verschijnen. Wij zien dan bijvoorbeeld stoornissen in de bloedsomloop, de spijsvertering, het zenuwstelsel ontstaan, met eventueel overgeven, koorts, en diarree. Klachten die wij over het algemeen in verband zouden kunnen brengen met schrik of shock. Als wij nu naar het gelijksoortigheidprincipe kijken in de klassieke homeopathie blijkt dat Aconitum een genezende invloed heeft op de gevolgen van shock en/of schrik, maar ook op het omgekeerde namelijk een acute congestie of bloedsomloopstoornissen die gepaard gaan met of gevolgd worden door angst. Je zou kunnen zeggen dat iemand met deze klachten een ‘aconitum verstoring’ heeft.

Een aconitum verstoring kan optreden door frequente doseringen van aconitum tijdens een geneesmiddelproef of gecorrigeerd worden door bepaalde doseringen tijdens een ziekte (chronisch of acuut).

Klassiek homeopatische middelen werken altijd op verschillende niveaus te weten het mentale, het emotionele en het lichamelijke.

De uitdrukking het zit tussen je oren heeft een negatieve klank. Het klinkt een beetje als, het is je eigen schuld. Maar al te vaak wordt gedacht dat mensen met psychosomatische klachten zich maar iets inbeelden of dat het een manier is om aandacht te trekken. Begrip is er alleen voor mensen waarbij is aangetoond dat zij daadwerkelijk iets mankeren. Dat iemand niet kan lopen omdat hij zijn been heeft gebroken begrijpt iedereen. Dat iemand niet kan lopen terwijl er niets wordt gevonden wordt niet begrepen.

Ergernis, verdriet, angst en stress zijn van grote invloed op het functioneren van een mens zowel op lichamelijk als mentaal/emotioneel gebied.

Een schoolgaand kind dat altijd op maandag buikpijn heeft en dan niet naar school wil wordt afgedaan als schoolziek. Dit terwijl er daadwerkelijk sprake kan zijn van buikpijn. Zelfs als dat niet zo is, dan is er toch iets mis. Dat is iets wat veel mensen niet inzien omdat ze er vaak de tijd niet voor nemen om het uit te zoeken. Indien men zich bewust wordt van wat er gaande is, dan is men reeds op weg naar genezing.

Een klassiek homeopaat zal proberen u te helpen anders met gebeurtenissen om te gaan of op een andere manier gebeurtenissen in uw leven te verwerken. Hij/zij zal altijd de kern van het probleem proberen te zoeken en te begrijpen en daar de behandeling en medicatie op af stemmen. Als het goed is zal hij samen met de patiënt proberen de valkuilen in het leven van de patiënt op te sporen. Een klassiek homeopatische behandeling bestaat uit gesprekken en het voorschrijven van homeopatische medicatie. Daadoor worden vicieuze cirkels vaak doorbroken en gaat iemand veel beter in zijn vel zitten.

 

greenline3

Casus

Een mevrouw heeft als hoofdklacht buikpijn. Soms ook door de week, maar meestal in het weekend. Zij is binnenste buiten gekeerd maar men kan niets vinden.

Omdat haar man in het weekend graag weg wil en dan niet gaat omdat zij met pijn in haar buik in bed ligt wordt haar verweten dat zij altijd de spelbreekster is. Inmiddels wordt haar geloofwaardigheid in twijfel getrokken. Soms gaat zij maar mee, alhoewel ze krom loopt van de pijn. Het is een beetje verlegen vrouw, die niet snel het achterste van haar tong laat zien. Zeer meegaand. Zo eens per jaar heeft zij 1 of 2 woede uitbarstingen, daarna heeft zij er veel spijt van en voelt zich erg somber. Zij huilt dan ook veel.

Haar man is bij twee consulten aanwezig en wekt de indruk niet de makkelijkste te zijn. Hij wil nu eindelijk wel eens weten wat er met DIE vrouw aan de hand is. Waarom is er doordeweeks niets aan de hand en uitgerekend bijna elk weekend wel.

Deze mevrouw heeft ook zeer frequent blaasontstekingen, bijna elke maand.

Voor de rest zijn er geen noemenswaardige klachten. Deze mevrouw is niet kouwelijk dan wel warmbloedig, kan goed tegen kou en warmte, eet en drinkt alles behalve alcohol.

De homeopate geeft een middel in hoge potentie.
Als de vrouw na 6 weken terugkomt, meldt zij dat zij geen enkele verbetering heeft geconstateerd. Toch besluit de homeopate te wachten met het geven van een ander middel. Het valt haar op dat deze mevrouw tijdens het consult haar man veel vaker tegenspreekt, ze lijkt assertiever.

Als zij voor de derde maal terugkomt, is haar man er niet bij. Zij heeft hem verteld dat ze het alleen wel af kan. Nu haar man niet aanwezig is geeft zij aanvullende informatie.Deze informatie is een sterke bevestiging voor het tijdens het eerste consult gekozen middel. Zij krijgt hetzelfde middel in dezelfde potentie.

Na 3 weken neemt haar man telefonisch contact op en vraagt of het mogelijk zou kunnen zijn dat zijn vrouw zo boos en tegendraads is vanwege het middel. De homeopate legt e.a. uit en vraagt hem geduld te hebben.
Als deze mevrouw voor het 4e consult terugkomt, heeft zij een heel andere uitstraling. Haar klachten zijn al enkele weken weg. Ze heeft meer energie.Besloten wordt een afspraak op lange termijn te maken. Uiteindelijk is deze afspraak niet meer nodig. Na telefonisch overleg vertelt de vrouw dat mensen haar nu eindelijk serieus nemen en rekening met haar houden. Zij geeft haar grenzen ook beter aan en andere respecteren dat. Zij heeft een compromis gesloten met haar man en wordt nu wel betrokken in de manier waarop de vrije tijd besteed wordt. Buik-en/of blaasklachten heeft zij niet meer gehad.

Aantal consulten: 4 en 1 telefonisch
Aantal middelen: 1 (2x)
Behandelduur: 6 maanden.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen P met de tags . Bookmark de permalink.