Moe, Stress en Angst (vermoeidheid)

Als wij gezond eten, op tijd naar bed gaan, niet roken, geen/nauwelijks alcohol drinken en voldoende bewegen zijn wij dan gezond? Volgens alle reclame- en postbus 51 spotjes wel. Alhoewel een hoop mensen zich houden aan genoemde raadgevingen is het merendeel van de mensen moe en niet gezond.

MoeVermoeidheid is een toenemende klacht in homeopathie praktijken.
Vermoeidheid is echter geen ziekte, maar een symptoom dat er iets mis is.
Vermoeidheid en stress zijn een welbekende link. Veel mensen beseffen niet dat zij altijd onder druk staan. Ze zijn er zo aan gewend geraakt dat het ze niet eens meer opvalt. Behalve als je vraagt of er verdeelt over de dag ook momenten zijn dat ze niets doen.
Dan heb ik het niet alleen over fysieke inspanning, maar meer over geestelijke inspanning.

Als ik U vraag of U voor mij; de afwas wilt doen, de ramen wilt lappen, boodschappen doen, de was ophangen, een telefoontje plegen, mijn bureau wilt opruimen, eten wilt maken, nog wat achterstallig werk wilt doen voor mijn werkgever en wat zoal niet meer, maar wel allemaal tegelijkertijd, dan zult U zich waarschijnlijk afvragen of ik wel goed bij mijn hoofd ben en stellen dat het onmogelijk is dit allemaal tegelijk te doen. Daar heeft U volkomen gelijk in.
Lichamelijk zijn we daartoe niet in staat. Toch doen we in ons hoofd niets anders. Hoe vaak bent U bewust met maar 1 ding tegelijk bezig in uw hoofd? Probeert U het maar eens uit. Al snel dwalen gedachten af en zijn we bezig met alles wat we ook nog moeten of willen doen in plaats van dat we in het ogenblik zitten.
Druk, druk, druk. We hebben het maar druk met van alles en nog wat. Kent U de oude kiekjes uit vroegere tijden: huisgezinnen met 10 tot 15 kinderen, geen afwasmachine, geen wasmachine, geen stofzuiger, geen……….. , toch werd er een babbeltje gemaakt bij de kruidenier, hing men uit het raam of stond men op straat een praatje te maken en hielp men ook de zieke buurvrouw nog. Nu hebben we alle comfort, maar steeds minder tijd?

Er zijn maar weinig mensen die niet in een doorlopende stress verkeren.

Deze stress wordt regelmatig ook nog gevoed door onze angsten. Een hoop van deze angsten ontstaan ten gevolge van berichtgeving vanuit de media, komen uit de monden van politici al dan niet geadviseerd door deskundigen. Het ene doemscenario is nog niet aan ons voorbijgetrokken of er volgt wel weer een ander.
De vogelgriep, Sars, terroristische aanslagen, het smelten van de ijskappen, het doorbreken van de dijken, de atoombom, oorlogen, natuurrampen, weeralarmen, ziekten, bacteriën etc.

De angst ontstaat omdat wij ons kwetsbaar gaan voelen. Sommige angsten laten impulsieve of overspannen aandoende reacties ontstaan en/of maken ons wantrouwig, waardoor we steeds maar weer het gevoel hebben op onze hoede te moeten zijn, voor wie of wat dan ook.

Als we niet oppassen, leven we in een maatschappij die gebaseerd is op angst en vergeten we om te leven.
Behalve angst wordt ons in sommige gevallen ook een schuldgevoel aangepraat. Omdat wij dit doen…., ontstaat er dat. Het broeikaseffect is daar een goed voorbeeld van. Door de eeuwen heen is de aarde onderhevig geweest aan toe-en afnemen van CO2, er zijn tijden geweest dat het erg warm was en vreselijk koud, net zoals er tijden zijn geweest waarin orkanen en typhonen orde van de dag waren. Dat zijn heel normale cycli. Dat is niet onze schuld. Het smelten van ijskappen kan niet zorgen voor stijging van de zeeën.
U kunt dit zelf uitproberen; neem een glas en vul dat met een hoeveelheid water en een stuk of 5 ijsblokjes, zet een streepje op het glas tot waar het water komt. Is het ijs eenmaal gesmolten dan zal het niveau van het water hetzelfde zijn.Gewoon een natuurkundig gegeven.
Angst is in sommige gevallen big business. Angst voor ziekten doet ons vaccineren, pillen slikken en wat al niet meer, dat is goed voor de farmacie. Het aanwakkeren van angst voor terreur dient er voor om oorlog te kunnen/willen rechtvaardigen.
Broeikasproblemen e.d. zijn goed voor de overheid, zij kunnen de milieubelastingen verhogen of wat voor maatregelen dan ook invoeren.
Dit sluit overigens niet uit dat we de natuur wel met heel wat meer respect zouden mogen behandelen.

Door al deze angsten die ons dagelijks worden voorgeschoteld ontstaat er een chronisch gevoel van niet veilig zijn (bewust danwel onbewust) en dat is niet goed voor ons geestelijk welzijn en ook niet goed voor ons lichaam.

Angst en stress zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Angst is een aanpassingsreactie op een omstandigheid en kost ons heel veel energie. Energie die wij beter kunnen gebruiken om met aandacht en compassie voor onszelf en anderen.
onze weg door het leven te gaan. De toekomst is in feite alleen dat ene moment na het nu.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen A, Artikelen M, Artikelen S met de tags , , , . Bookmark de permalink.