Misverstanden over Klassieke Homeopathie

Er is mij gebleken dat er nog steeds misverstanden zijn over klassieke homeopathie. Dagelijks krijg ik e-mail met de vraag of ik een homeopatisch middel weet tegen een bepaalde klacht. Ook vragen met een ziektebiografie erbij met daarbij de vraag of ik dit per e-mail wil behandelen.

Als klassiek homeopaat wordt niet voorgeschreven op alleen een pathologie. Er zijn geen standaard middelen tegen een kwaal. Er wordt altijd voorgeschreven op totaliteit. Hetgeen wil zeggen op de klacht(en), de verbeteringen en verergeringen van de klacht(en) (de modaliteiten), op generaliteiten (dus verbeteringen en verergeringen in de algehele gesteldheid), de oorzaak, de persoonsgebonden eigenschappen zoals bijvoorbeeld eetvoorkeuren en afkeren, slaappatronen, manier van denken, manier van doen en manier van praten, iemands beroep, hobby’s, omstandigheden waardoor deze mensen uit hun doen raken of zijn geraakt, de jeugdbeleving etc.
Kortom we kijken niet naar onderdelen maar naar de hele persoon. Je kunt nu eenmaal niet alleen een lichaam behandelen. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden (zie ook Het leven is, wat onze gedachten er van maken).
Dit houdt in dat er 10 mensen met alle 10 verschillende klachten kunnen zijn die allen hetzelfde middel nodig hebben en dat er 10 mensen kunnen zijn met alle 10 dezelfde klachten die toch alle 10 een ander middel nodig hebben.
Mensen behandelen via e-mail is niet erg zorgvuldig en is per definitie niet mogelijk in mijn praktijk. Wel is het zo dat als mensen ver buiten Almere wonen, waardoor het heen en weer reizen tussen de woonplaats en de praktijk bezwaarlijk is, zij om en om telefonische consulten hebben en langskomen, zodat men zo ongeveer eens in de 4 á 5 maanden persoonlijk in de praktijk aanwezig is. Immers, als je als homeopaat iemand niet hebt gezien mis je veel informatie.

Een ander misverstand is te denken dat klassiek homeopaten toverstokjes hebben waarmee ze alle klachten in een keer wegtoveren. Soms moet een heel systeem in het lichaam en/of in de geest gekeerd worden.Normaliter lukt dit echt niet in een week. Een klassiek homeopaat tovert ook geen middel tevoorschijn.Een middel is geen klinisch gebeuren. De patiënt zelf moet hem/haar vertellen welk middel hij/zij nodig heeft. Dat wil zeggen: aan de hand van wat de patiënt vertelt over zijn klachten, zijn leven, zijn gedachten, zijn gevoelens, de dingen waar hij in zijn leven tegenaan loopt herkent de homeopaat patronen die hij in een middel of in meerdere middelen terugvindt. Niet elk mens vertelt frank en vrij, maar juist die dingen waarover de patiënt niet graag vertelt of waar hij zich voor schaamt, zijn maar al te vaak de aanleiding van de klachten.

Een klassiek homeopaat zal als het goed is onbevooroordeeld luisteren. Het enige doel van zijn of haar vragen is het juiste middel voor u te vinden zodat u van uw klachten afraakt. Het is echter niet alleen het middel dat veranderingen te weeg dient te brengen, vaak zal de klassiek homeopaat u wijzen op bepaalde patronen, de rode lijn die er door uw leven loopt. (de biografische homeopathie). Dit kan zeer verhelderend werken.

Als voorbeeld als een patiënt vertelt: ‘ik heb oorpijn’, dan kan een klassiek homeopaat daar helemaal niets mee. Vragen die dan zullen volgen zijn: Wanneer is het begonnen, aan welke kant, heeft u dat vaker gehad, was er iets bijzonders aan de hand toen de oorpijn begon, hoe voelt de oorpijn, straalt de oorpijn ook uit, is er een verminderd gehoor of zijn er bepaalde gevoelssensaties in het oor, heeft u koorts, drinkt u veel of juist niet en doet slikken ook pijn in de oren. Zijn er dingen die de oorpijn doen verminderen zoals bv koude, warmte, platliggen of juist niet, zijn er dingen die de oorpijn verergeren en zo ja welke. Komt er ook vuil uit het oor en zo ja hoe ziet dat eruit, ruikt dat vies? Is er iets te zien aan de buitenkant van het oor. Heeft u nog ergens anders last van op dit moment ? Is dat het geval dan wordt ook dat verder uitgevraagd. Pas als er antwoord is op alle of een groot gedeelte van de vragen kan een middelkeuze volgen.
Als de klassiek homeopaat iets niet vertrouwt volgt er als het goed is altijd een advies naar de huisarts te gaan voor controle.
De meeste mensen echter die bij klassiek homeopaten terecht komen hebben het reguliere circuit al doorlopen en hebben diagnoses genoeg.

Elke klassiek homeopaat behandelt mensen op zijn/haar eigen manier. De ene homeopaat zal zich helemaal blindstaren op alle details van de klacht(en), de ander zal meer prioriteit geven aan het ontstaan van de klacht(en) en/of aan iemands levensbiografie en een middel zoeken dat aansluit op het thema waarmee iemand worstelt.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen M met de tags , . Bookmark de permalink.