Veel mensen maken voor zichzelf een levensagenda. Wat we allemaal nog zouden moeten kunnen, wat we allemaal nog willen hebben, wat we allemaal nog moeten doen. Daardoor vergeten zij te leven. We hebben maar een leven, althans misschien hebben we er wel meer, maar we hebben in ieder geval maar 1 bewust leven per keer. Het zou aardig zijn als we dat allemaal zo prettig als mogelijk zouden mogen beleven.
Het leven is immers wat je overkomt, terwijl je hele andere plannen voor de toekomst aan het maken was. Als deze plannen niet stroken met wat ons overkomt, dan ontstaat er verzet. Het levert echter meer op als je mee drijft met de stroom. Dit verzet komt vaak voort uit angst. Op het moment dat men de angst loslaat, wordt men flexibeler en meer tevreden met wat er is. Velen denken dat geluk, van buitenaf zal komen. Dat is een grote vergissing. Geluk komt van binnenuit.
Byron Katie ontwikkelde een methode die min of meer gebaseerd is op cognitieve gedragstherapie. Zij stelt voor dat mensen zich een aantal vragen stellen en die naar eer en geweten beantwoorden.
Wij lijden alleen als we iets wensen dat in strijd is met de werkelijkheid. Maar als je ten strijde trekt tegen de werkelijkheid waarin je je bevindt dan verlies je altijd.
De vraag is: Is het waar wat ik denk? Gevolgd door: Hoe weet ik zeker dat dit waar is?
Onze geest (dus onze gedachten) zijn van invloed op hoe wij ons voelen, maar ook hoe wij anderen en onszelf behandelen. De vraag: Hoe reageer ik op deze gedachten? Wat levert het op als ik deze gedachten vast blijf houden?
Belangrijk is te bemerken wat voor invloed een bepaalde gedachte op onszelf heeft. Daarna zou geprobeerd kunnen worden om je zelf te plaatsen in dezelfde omstandigheid zonder die bepaalde gedachte. Het resultaat is meestal dat we ons veel rustiger voelen. Rust in je hoofd, geeft rust in je hart.
Gebeurtenissen die zich voordoen in je leven geven vaak inzicht in wie je bent. Je reageert immers op een gebeurtenis en dat kan heel leerzaam zijn.
Stel dat iemand steeds maar weer relaties heeft met partners die tot niets leiden. Steeds maar weer kom je alleen te staan. Dit terwijl je je dat toch echt anders had voorgesteld. Je wordt misschien wel erg verdrietig daarover en/of boosheid komt naar boven. Waarom ik niet en zij wel. Waarom heeft iedereen een partner, waarom is iedereen gelukkig in de liefde behalve jij.
Op zo’n moment is het mogelijk het lijstje van Byron Katie te volgen; Is het werkelijk waar wat ik denk? Hoe weet ik zeker dat dit waar is?Hoe reageer ik op deze gedachte? Wat levert het op? En wie zou ik zijn zonder die gedachte?
Dit kan erg verhelderend werken. We zijn immers wat we denken.
Veel mensen hebben problemen om met hun gedachten in het hier en nu te blijven. Zij zitten vast in het verleden of leven in de toekomst. Wij hebben echter alleen maar een verleden en een toekomst dankzij het nu. Was er geen nu, dan was er ook geen verleden en toekomst. Het probleem is hoe wij met het verleden of met de toekomst om gaan. Het is moeilijk en vergt oefening, maar wij kunnen onszelf trainen om in het hier en nu te zijn.
Dit wordt mogelijk als we accepteren dat er is wat er is. Probeer aan 1 ding tegelijk te denken en maar 1 ding tegelijk te doen en doe het met aandacht. Laat gedachten niet afdwalen naar iets anders. Gebeurtenissen komen, maar gaan ook weer voorbij. Dingen zijn zoals ze zijn. Als je het begrijpt zijn de dingen precies zoals ze zijn. Als je het niet begrijpt, zijn de dingen nog steeds precies zoals ze zijn.
Er leiden veel wegen naar Rome om tot meer inzicht en rust in je leven te komen. Iedereen zal voor zichzelf moeten ontdekken wat het best bij hem past. Voor iedereen geldt echter dat je leven altijd is wat je gedachten ervan maken.