De kracht van koorts

ZOWEL MEDICI ALS COMPLEMENTAIRE THERAPEUTEN EXPERIMENTEREN MET SPECIALE LICHTSTRALING DIE HET LICHAAM KAN VERHITTEN EN ZO DE CELREPARATIE OP GANG BRENGT

koortsthermometerJarenlang is hyperthermie (een verhoogde lichaamstemperatuur) uit de gratie geweest (zie het hoofdartikel van dit nummer), maar momenteel zijn pioniers in de wetenschap juist aan het experimenteren met therapie op basis van die lichaamstemperatuur. Ze maken daarbij gebruik van energie uit infrarood licht: een niet-zichtbaar deel uit het elektromagnetische (EM) spectrum. Dit deel ligt net onder het zichtbare rood licht, vandaar de term ‘infrarood’ ofwel ‘onder het rood’. Het omvat drie golflengtes: nabij, midden en ver infrarood. De laatste heeft de langste golflengte. Ver-infrarood heeft een te lange golflengte om zichtbaar te zijn voor het menselijk oog, maar wel voelen we deze in de natuur voorkomende energie uit de zon (en zelfs uit een heet lamppeertje) als een aangename warmtestraling. Hij verwarmt ons door het licht direct om te zetten in warmte zonder dat de temperatuur van de lucht rondom stijgt. Uiteindelijk wordt de lichaamstemperatuur hierdoor hoger en gaan de lichaamssappen zich sneller door het lichaam verplaatsen (1). Daardoor gaan we behoorlijk zweten bij een veel lagere temperatuur dan bij normale verwarming, zoals bijvoorbeeld in een sauna.

Voor hart en vaten
Een groot gedeelte van het onderzoek naar thermale therapie wordt verricht in het Verre Oosten, zoals aan de Universiteit van Kagoshima in Japan. Uit de eerste wetenschappelijke onderzoeken naar het gebruik van infrarood sauna’s voor patiënten met chronisch hartfalen bleek dat door deze sauna’s de binnenbekleding van bloedvaten kan verbeteren en ook de mate waarin de bloedvaten zich kunnen verwijden. Dat beteming goed zou kunnen werken bij de behandeling van atherosclerose (2). In het onderzoek kregen twintig patiënten (gemiddelde leeftijd 62 jaar) met licht tot ernstig chronisch hartfalen unctie werd gemeten aan de hand van een bepaalde peptide in de hersenen. Wanneer dit gehalte hoog is, wijst dit op een hartziekte. Al na twee weken vertoonden zeventien patiënten die de infrarood sauna’s gebruikten, duidelijke verbetering van de bloeddoorstroming en een duidelijke afname van de hersenpeptides. In de controlegroep traden geen veranderingen op. In een eerder onderzoek had dit onderzoeksteam de ’thermale behandeling’ met behulp van infraroodsauna’s onderzocht bij 25 jongere mannen (gemiddelde leeftijd 38 jaar) met minimaal één risicofactor voor hart- en vaatziekten zoals diabetes, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol of roken. Allemaal hadden ze aan het begin van het onderzoek een verminderde bloedvatverwijding, maar na twee weken dagelijkse behandeling met infraroodsauna’s was hun bloedvatverwijding duidelijk verbeterd in vergelijking met tien gezonde controle-proefpersonen (3). Deze bevindingen uit Kagoshima zijn herhaald in een Amerikaans onderzoek van de Mavo Clinic (4) en in een onderzoek dat aan diverse instellingen uitgevoerd is met 188 patiënten. Ook hier werden verbeteringen van de hartfunctie aangetoond (5).

Werkingsmechanisme
Hoe werkt de genezing door ver-infrarood licht? Bij proefdieronderzoek ontdekte het Japanse onderzoeksteam dat saunatherapie het gehalte van het eiwit stikstof-synthase verhoogt dat voorkomt in de bekleding van de aorta, de hoofdslagader die vanuit het hart naar het lichaam gaat. Voor een gezonde hartfunctie en verwijding van de coronaire bloedvaten (de bloedvaten die het hart zelf van bloed voorzien) is het cruciaal dat er genoeg stikstof (NO) aanwezig is. Bij hun onderzoek nam het gehalte NO na een week al met een factor 40 toe en al vlakte die initiële stijging af, toch bleef het gehalte 50 procent hoger dan daarvoor.
Tevens wordt door infraroodsauna’s het gehalte prostaglandine in de urine lager, dat als een teken van oxidatieve belasting (te veel vrije radicalen in het lichaam) wordt gezien (6).

Andere aandoeningen
Niet alleen hartziekten maar ook het chronisch vermoeidheidssyndroom kan verbeteren door infraroodsauna’s. Bij twee patiënten met dit syndroom werd na 15 tot 25 thermale therapiesessies een grote verbetering gevonden van alle symptomen, waaronder vermoeidheid, pijn, slaapproblemen en lichte koorts. Bovendien vertoonden deze patiënten een jaar later geen tekenen van terugslag (7). Infraroodsauna’s zijn tevens een succesvolle behandeling van hartritmestoornissen, perifere hartziekte, chronische pijn en fibromyalgie (8,9,10,11) .

Interessant is ook dat de edelsteen toermalijn, ontstaan door boriumhoudende gassen, die van nature ver-infrarode golven uitstraalt, duidelijk de activiteit van witte bloedcellen stimuleert en verbetert en de peroxidatie van vetzuren remt (12). Andere onderzoeken tonen aan dat ver-infrarood licht de groei bevordert, de bloeddoorstroming in de huid verbetert en een rustige slaap bevordert (13). Verder veronderstelt het Japanse onderzoeksteam dat infraroodsauna’s zelfs het gewicht, het cholesterol en de bloeddruk tot normale proporties kunnen terugbrengen. Dat zou betekenen dat deze sauna’s een belangrijke preventieve behandelvorm kunnen zijn voor veel van de ziekten die door onze moderne levensstijl veroorzaakt worden (14).
(1) Int J Biometeorol, 1989; 33: 145-150
(2) J Am Coll Cardiol, 2002; 39: 754-759
(3) J Am Coll Cardiol, 2001; 38: 1083-1088
(4) Circulation, 1995; 91: 2582-2590
(5) J Cardiol, 2008; 52: 79-85
(6) Jpn Heart J, 2004; 45: 297-303
(7) J Psychosom Res, 2005; 58; 383-387
(8) Circ J, 2004; 68: 1146-1151
(9) J Am Coll Cardiol, 2007; 50: 2169-2171
(10) Psychother Psychosom, 2005; 74: 288-294
(11) Intern Med, 2008; 47: 1473-1476
(12) Int J Biometeorol, 1993; 37: 133-138
(13) Int J Biometeorol, 1989; 33: 145-150
(14) Exp Biol Med, 2003; 228: 1245-1249
Dit artikel is met toestemming van de uitgever overgenomen uit tijdschrift Medisch Dossier, jaargang 11, nummer 6. Voor meer informatie ga naar www.medischdossier.org.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen D, Artikelen K met de tags . Bookmark de permalink.