Homeopathische griepvaccins zijn effectief

Tien homeopathische griepvaccins zijn door de gezondheidsautoriteiten in Canada vrijgegeven voor gebruik. In Canada groeit de lijst van toegelaten homeopathische vaccins gestaag; er zijn er al voor polio, voor mazelen en voor kinkhoest.

Al deze vaccins zijn zodanig getest dat aannemelijk is dat ze ‘veilig en effectief zijn indien volgens de instructies op de bijsluiter gebruikt’. De recentste licenties zijn toegewezen aan een serie homeopathische griepvaccins genaamd Influenzinum. Ze worden door verschillende bedrijven gefabriceerd, onder andere door BJ Pharmaceutical, Boiron en Homeocan.

Het Canadese besluit heeft veel kritiek gekregen van de lobby voor de farmaceutische industrie, bestaande uit sceptici die kwakzalverij willen bestrijden. De kritiek wordt geleid door Lloyd Oppel, voorzitter van de Raad voor de Bevordering van de Gezondheid van de British Columbia Medical Association. Volgens zijn zeggen bevatten echte vaccins weliswaar ook lage doses van een virus ter voorkoming van ziekte, maar homeopathische preparaten zijn zo verdund dat nauwelijks een molecuul overblijft.

Bron: British Columbia Medical Journal, 2013, 55: 201-202

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen G met de tags , , . Bookmark de permalink.