Er overlijden meer 75-plussers aan aspirine dan gedacht

Ouderen die voor alle zekerheid aspirine slikken, om hart- en vaatziekten te voorkomen, moeten daar misschien nog eens over nadenken, nu uit nieuw onderzoek is gebleken dat het medicijn een veel hogere kans op een dodelijke bloeding geeft dan werd gedacht.

Vier keer zoveel kans

Mensen boven de 75 hebben door het gebruik van aspirine vier keer zoveel kans op een ernstige bloeding in maag, slokdarm of dunne darm, waarvoor ze naar het ziekenhuis moeten, en tien keer zoveel kans om aan die bloeding te overlijden. Die kans is volgens onderzoekers van de Universiteit van Oxford veel hoger dan uit eerder onderzoek was gebleken.
Om het risico te verminderen zouden ouderen die willen doorgaan met aspirine, er een medicijn naast moeten slikken, namelijk een maagzuurremmer (protonpompremmer), zegt hoofdonderzoeker Peter Rothwell. Maar dat medicijn brengt ook weer risico’s met zich mee, zoals een verhoogde kans op maaginfecties.
Mensen die al een hartinfarct of beroerte hebben gehad, moeten doorgaan met aspirine, omdat het als bloedverdunner fungeert, adviseren de onderzoekers.

Ernstige bloeding

Deze studie is een van de eerste waarin de gevolgen van aspirine voor 75-plussers wordt onderzocht. De onderzoekers volgden 3166 patiënten, van wie de helft 75 of ouder was. Er waren 405 mensen die een bloeding kregen terwijl ze aspirine slikten.
Hoewel het probleem op alle leeftijden voorkwam, hadden de mensen boven de 75 drie keer zoveel kans op een ernstige bloeding ergens in het lichaam, en vijf keer zoveel kans op een fatale bloeding.
Onder de 65-plussers werd 0,5 procent van de mensen door een dodelijke bloeding getroffen: 1 op de 200. Dat cijfer steeg naar 3 per 200 onder mensen boven de 75 jaar. En de kans wordt steeds groter naarmate de patiënt ouder is.
Als mensen willen stoppen met aspirine, moeten ze de dosering langzaam afbouwen. De onderzoekers waarschuwen ervoor dat plotseling stoppen het risico op een hartinfarct of beroerte kan vergroten.

Bron: The Lancet

November 2017 medisch dossier

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen A met de tags , , , . Bookmark de permalink.