Ik wil daar een kort stukje aan wijden omdat u hier ook het e.a. over kunt vinden in ‘Hoe komt de Homeopaat tot een middelenkeuze.’
Graag wil ik u een voorbeeld geven: Stel u moet iemand van Schiphol of het Centraal station in Amsterdam halen. Er wordt u verteld uit te kijken naar een man. Voor de rest krijgt u geen informatie. Ik denk dat u die man niet vindt in ieder geval is dat erg onwaarschijnlijk.
U vraagt om aanvullende informatie en er wordt verteld dat de man een meisje bij zich heeft van ongeveer 4 jaar met blond haar. Nu kunt u op de bestemming aangekomen al gaan schiften en alleen kijken naar mannen met een meisje van ongeveer 4 jaar bij zich. U heeft wat meer kans om de man te vinden. Maar het blijft zeer moeilijk.
U wilt meer informatie. Er wordt u verteld dat de man kalend is, bruin haar heeft en een snor.
Dat van dat meisje wist u al. Nu kunt u al veel meer mannen laten vallen en de kans op slagen is beduidend hoger.
Op het moment dat u vertelt wordt dat de man kalend is, bruin haar heeft, een snor, brildragend is, een oranjetrui aan heeft, een houten been heeft en een tatoeage op zijn rechterwang en er een meisje bij is van ongeveer 4 jaar. Is de kans dat u hem vindt groot te noemen.
U gaat na alle informatie dus op zoek naar een man die de beschreven karakteristieken heeft.
Zo gaat een klassiek homeopaat op zoek naar middelen die de karakteristieken in zich dragen die u hebt verteld. Als u alleen vertelt dat u hoofdpijn heeft kan de homeopaat daar niets mee. (net zoals u niets kan met het gegeven een man van Schiphol of het Centraal Station te halen)Als u verteld dat de hoofdpijn links zit en uitstraalt naar de kaak dan hebben we al meer informatie, maar niet echt voldoende om op voor te schrijven. (net zoals u iets meer kans heeft de man te vinden als u verteld wordt dat hij een vierjarig meisje bij zich heeft).
Zijn er maar heel weinig karakteristieken of karakteristieken die bij veel middelen voorkomen dan is het moeilijker een juist middel te vinden. Meestal komen er dan meerdere middelen uit die van toepassing kunnen zijn op u en moet de homeopaat gaan schiften.
Om even terug te komen op de man waarnaar u op zoek was: U ziet een persoon die er sterk op lijkt maar geen meisje bij zich heeft. Het zou hem kunnen zijn, misschien is het meisje even naar het toilet. Pas als u hem aanspreekt weet u het zeker.
Zo gaat het in de homeopathie ook vaak. Het is maar zelden dat iemand helemaal in de karakteristieken van een middel past. Wel is uw reactie op een middel vaak een aanwijzing voor de homeopaat welke kant hij op moet gaan met zijn middel(len).
Het zal zelden voor komen dat iemand alle karakteristieken van maar één middel in zich draagt.
Het homeopatisch middel Arnica bijvoorbeeld staat bekend vanwege zijn goede werking bij kneuzingen. Enkele karakteristieken van Arnica zijn:
- Mechanische verwondingen, kneuzingen
- Angst om aangeraakt of benaderd te worden
- Heet hoofd, koud lichaam
- Het gevoel alsof het bed te hard is
- Zeer gekneusd gevoel
- Hoewel hij ziek is, zegt hij dat hem niets mankeert en stuurt de dokter weg
- Oprispingen die naar rotte eieren ruiken
- Opschrikken vanuit de slaap door enge dromen na een ongeval, de angst is alleen ‘s nachts aanwezig (kan het ongeval niet uit hoofd krijgen) etc.
Stel iemand is aan het voetballen en kneust zijn enkel. Symptomen: verkleuring, opzwellen verbetering door koud kompres, doet zeer bij aanraken en bewegen.
Als er een homeopaat aanwezig is zal hij/zij in dit geval zeker Arnica geven.
Het is zo goed als onmogelijk dat iemand die zijn enkel kneust aan het hele Arnicabeeld gaat voldoen. De kans dat iemand na de val ineens oprispingen krijgt die naar rotte eieren gaan ruiken acht ik zeer klein. En ook aan andere karakteristieken die bij Arnica horen zal hij niet snel voldoen. Toch krijgt hij Arnica.
Ook zijn er middelen die een gedeelte karakteristieken van Arnica in zich dragen en eigen karakteristieken.
Als iemand tijdens een consult vreemde en eigenaardige symptomen, gevoelssensaties e.d. vertelt dan kan de homeopaat beter differentiëren met andere middelen.