Gordelroos (herpes zoster)

Gordelroos is een zeer pijnlijke aangelegenheid. Herpes is een infectie die veroorzaakt wordt door een virus. Op zich zijn er twee typen herpes virussen, de herpes simplex en de herpes simplex II. Ook waterpokken behoort tot de herpes virussen.

Herpes I geeft een koortslip, herpes II is veel agressiever. Er kunnen ook complicaties optreden bij besmetting met een herpes virus. Als het virus in contact komt met de ogen (het hoornvlies), dan kan er keratitis herpetica ontstaan, waardoor het hoornvlies ondoorzichtig wordt. Dus niet in de ogen wrijven als je net aan een koortslip hebt gezeten.

Heeft iemand een herpes infectie aan de geslachtsorganen dan dient altijd met een pyama geslapen te worden.

Indien iemand een herpesinfectie heeft dan dient deze zich ver van pasgeboren baby’s te houden . Als een pasgeboren baby besmet raakt met een herpesvirus dan kan dit levensbedreigend zijn. Deze infectie kan zich uitbreiden naar alle inwendige organen, waardoor het babytje kan overlijden of blijvend invalide raakt.

Bij gordelroos zien wij vaak een eenzijdige uitslag met pijn. De pijn kan extreem zijn. Het is immers zenuwpijn. De pijn ontstaat meestal nog voor dat er huiduitslag ontstaat. Als de huiduitslag is verdwenen dan nog kan het zo zijn dat men niet pijn vrij is. Deze pijn kan nog maanden aanhouden en ik kan u verzekeren dat dat geen pretje is.

Als u eenmaal een herpes infectie heeft gehad dan blijft het virus slapend aanwezig. Waarschijnlijk bevinden zij zich in de zenuwknopen van de dermatomen. Zodra de afweer daalt wordt het virus wakker en kan opnieuw een infectie teweeg brengen.

Een complicatie van herpes zoster is net zoals bij een koortslip, een aangetast hoornvlies. Waar goed op gelet dient te worden is of bij de herpes zoster infectie ook de neuspunt mee (gaat) doet (n). Dat komt omdat de neuspunt door dezelfde zenuwen geinnerveerd wordt als het hoornvlies. Als de neuspunt meedoet dan zal naar alle waarschijnlijkheid ook het hoornvlies meedoen.

Regulier schrijft men vaak pijnstillers voor en vit B. In de klassieke homeopathie hebben wij redelijk veel middelen tot onze beschikking die effectief zijn bij herpes-infecties. Ook indien er restverschijnselen zijn kunnen we daar vaak heel wat aan doen.

Een voorbeeld daarvan zijn de twee onderstaande casussen.

 greenline3

Casus 1

Een man van middelbare leeftijd heeft ondragelijke pijnen van een herpes zoster infectie. De infectie is NIET eenzijdig, maar is rondom de romp. Het begon allemaal aan de linkerkant en breidde zich vervolgens naar rechts uit. De minste of geringste aanraking veroorzaakt helse pijnen. Zijn arts schreef pijnstillers en vit B voor. Inmiddels krijgt hij hoge doseringen pijnstillers en op zich moet de dosering weer omhoog. Hij heeft zoveel pijn dat hij niet naar de praktijk kan komen.

Er is sprake van een intens brandende pijn en jeuk. Alhoewel de pijn verreweg overheerst. Bij tijd en wijle krijgt hij vlijmscherpe steken alsof hij door een mes gestoken wordt. Ook tijdens het consult gebeurt dit een aantal malen. Dit is de eerste maal dat hij een herpes zoster infectie doormaakt. Voordat de herpes zich ontwikkelde heeft hij een stressvolle tijd achter de rug. Zijn baan stond op de tocht en hij moest zich omscholen voor een andere functie. Toen hij echter 5 maanden met zijn omscholing bezig was werd hij toch vanwege inkrimping ontslagen. Hij is daar enorm boos over. Inmiddels heeft hij wel een andere baan gevonden, maar hij zit nog in de proeftijd. Hij is bang dat hij nu ontslagen wordt. Voor de rest heeft hij zelden dan nooit wat gemankeerd.

Op grond van zijn herpes symptomen wordt een middel voorgeschreven. Hij dient dit middel in tegenstelling tot wat de klassiek homeopate meestal doet, een aantal dagen achter elkaar in te nemen. Besloten wordt dat hij na 3 dagen telefonisch contact opneemt of eerder indien noodzakelijk. Deze meneer belt na 7 dagen met de verheugende mededeling dat de pijnen zo goed als weg zijn. Op dit moment overheerst de jeuk. Besloten wordt af te wachten. Na nog eens 2 dagen is de jeuk weg en ook de pijnen zijn verdwenen. 12 dagen na de eerste inname van het middel is deze meneer weer aan het werk.

Aantal consulten: 3 waarvan 2 telefonisch
Aantal middelen: 1

 greenline3

Casus 2

Een mevrouw maakt een afspraak in verband met, naar zij zegt, iets wat op een chronische herpes zoster lijkt. Zij heeft neuralgische pijnen aan de rechterkant van haar lichaam die ineens opkomen en dan na een aantal uren ook weer plotseling verdwijnen. ’s Nachts wordt zij daar vaak wakker van. Na een dergelijke aanval tintelt de plek waar zij de pijn heeft gevoeld. Deze klachten zijn gebleven na een acute herpes zoster infectie. Tijdens de herpes zoster raakte haar huid zelf ook nog ontstoken en heeft zij anti-biotica geslikt. De pijnen verbeteren als zij er een warme kruik tegenaan legt.

Na de acute klacht te hebben doorgenomen volgt haar levensbiografie, die niet al te prettig is geweest, zowel geestelijk als lichamelijk niet. Behalve herpes zoster heeft zij een groot aantal mentaal-/emotionele en lichamelijke klachten.

De klassiek homeopate kan geen constitutioneel middel vinden dat zowel bij haarzelf alsook bij haar acute klacht past. Toch besluit zij te starten met het constitutionele middel. Dit wordt verscheidene malen herhaalt zonder enig resultaat. Er gebeurt werkelijk niets.Daarom wordt vervolgens gekozen voor het acute middel. Dit middel heeft deze mevrouw diverse malen nodig in dezelfde potentie. Daarna verdwijnt haar acute klacht. Als deze klacht ruim 4 maanden geheel verdwenen is volgt wederom haar constitutionele middel. Haar constitutionele beeld is heel duidelijk. Het is alsof de materia medica (het geneesmiddelbeeld) over haar geschreven is. 2 weken na inname van dit laatste middel ontwikkelt zich een enorme herpes zoster infectie op exact dezelfde plek als in het verleden. Ook deze plekken gaan ontsteken. De homeopate vraagt de vrouw de situatie een aantal dagen aan te zien en de plekken alleen te deppen met calendula tinctuur.

Na 7 dagen verdwijnt de pijn en de huid heelt weer. Restverschijnselen doen zich niet voor.

4 maanden na inname van het constitutiemiddel heeft deze mevrouw een terugval op mentaal-/emotioneel gebied. Besloten wordt nog even af te wachten. Als zij verder terugzakt, wordt haar constitutionele middel herhaalt. Binnen 1 week ontwikkelt zich weer herpes zoster op dezelfde plek. De pijn is echter veel minder en de huid ontsteekt niet meer. Na 3 dagen is de pijn weg.

Vervolgens gaat deze mevrouw 6 maanden heel goed op het middel. Daarna volgt weer een terugval. Nadat er ruim 3 weken is afgewacht, wordt weer haar constitutionele middel herhaald. Daarna ontstaat er een onprettig gevoel op de plek waar vroeger de herpes zoster zich openbaarde. Deze verdwijnt binnen 2 dagen.

Na 3 jaar behandelen is deze mevrouw weer geheel in evenwicht . Herpes zoster klachten, dan wel restverschijnselen zijn netzoals haar andere klachten verdwenen.

Aantal consulten: 15
Aantal middelen: 2 (een acuut middel en verschillende malen haar constitutionele middel)
Duur: 3 jaar.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen G met de tags , . Bookmark de permalink.