Braken

Braken is geen ziekte maar een symptoom dat er iets niet in orde is.

Braken kan een veiligheidsmaatregel zijn van het lichaam. U eet iets verkeerds en het lichaam gooit het eruit voordat het ernstige gevolgen heeft.

Braken kan ontstaan ten gevolge van een stenose (een vernauwing) in de slokdarm, door een virusinfectie, door omgevingsfactoren zoals bv reis-/wagen-/zeeziekte, ten gevolge van hoofdpijn of doordat er bepaalde medicijnen worden geslikt. Een andere oorzaak zou kunnen zijn misselijk van nerveusiteit of pijn.

Er kan dus van alles aan de hand zijn.

Het is belangrijk om niet alleen het symptoom braken te nemen maar te kijken of het braken optreedt in combinatie met andere symptomen en hoe de brakende patiënt er aan toe is.Iemand die reeds langere tijd slikklachten heeft, alsof het eten niet wil zakken en ten gevolge daarvan misselijk is hoort in eerste instantie bij zijn huisarts thuis om ziekten van de slokdam uit te sluiten. Iemand die bloed overgeeft hoort ook in eerste instantie bij de huisarts te rade te gaan.Ouderen en kinderen drogen snel uit, zeker indien tegelijkertijd sprake is van diarree. Wees daar zeer alert op. Als iemand plotseling hoge koorts heeft en/of hoofdpijn gepaard gaande met braken waarschuw dan voor alle zekerheid de huisarts.

In het merendeel van de gevallen ligt er gelukkig geen ernstige afwijking/ziekte ten grondslag aan braken.
Ook klassiek homeopaten behandelen braakklachten, vaak met goed resultaat.
De onderstaande 3 casussen zijn daar een voorbeeld van.

greenline3

Casus 1

Een meisje van 7 jaar heeft al jaren last van wagenziekte. Voorheen gebruikte zij reguliere medicatie.De laatste tijd echter lijkt het middel niet goed meer te werken en heeft het meisje na gebruik last van haar maag en gaat zij overgeven door de last van haar maag.

Zodra de auto gaat rijden wordt zij misselijk . De ouders hebben van alles geprobeerd. Haar niet te laten eten of juist wel. Haar af te leiden met boekjes en spelletjes. Ogen dicht of ogen open, liggen of juist zitten. Niets helpt. Als het raam helemaal opengedraaid is dan duurt het wat langer voor dat zij gaat spugen. Als zij eenmaal begint met spugen is er geen houden meer aan en blijft zij spugen. Zelfs nadat zij uit de auto is gestapt blijft zij nog geruime tijd misselijk. Voordat zij gaat spugen wordt zij wasbleek en dan weten de ouders dat ze de zakken gereed moeten houden.

Op zich is dit een zeer duidelijk verhaal. Direct na het consult krijgt het meisje haar homeopatische middel mee. In eerste instantie dient zij een aantal korrels een kwartier voordat zij in de auto stapt in te nemen. Het middel werkt direct en na verloop van tijd heeft het meisje het middel alleen nog maar nodig indien zij een lange autorit gaat maken.

Aantal consulten: 2
Aantal middelen: 1
Behandelduur: 1½ maand.

 greenline3

Casus 2

Een man van 20 jaar is al jaren misselijk. Bijna elke ochtend is het raak. Hij braakt bijna elke dag. Hij voelt zich altijd gejaagd. Ook als hij al zijn voorgenomen werk heeft gedaan blijft hij zich maar gejaagd voelen. Zelf zegt hij daarover: ” Volgens mij fok ik mijzelf zo op, dat ik daar misselijk van wordt”. Hij kan er niet tegen als het erg druk is, zoals bv op een verjaardag of op een markt, dan voelt hij zich hondsberoerd worden.” Het is alsof ik stik, met al die mensen om me heen”. Als hij veel frisdrank drinkt dat wordt hij extreem winderig, veelal gevolgd door diarree.

Hij heeft geen enkele schoolopleiding afgemaakt in verband met ernstige examenvrees. De dag voor een examen werd hij al ziek. Overgeven en diarree. “Ik kon dan van ellende niet meer op mijn benen staan.” Hij volgt nu uiteindelijk een schriftelijke cursus, die niet met een examen wordt afgesloten. Regelmatig heeft hij last van migraine. Deze migraine wordt altijd voorafgegaan door oogproblemen . Vreemd genoeg zijn dit geen visusstoornissen maar een lichte ontsteking.

Hij heeft het altijd warm en als hij zich druk maakt dan breekt het zweet hem uit.
Voor de rest zijn er geen noemenswaardige bijzonderheden, maar die heeft de homeopate ook helemaal niet nodig. Dit is zo’n duidelijk verhaal, met zeer duidelijke symptomen van een middel dat hij het gelijk na het consult mee krijgt.

Hij krijgt een flinke verergering die wel 4 dagen aanhoudt, daarna gaat het beter. Na 3 maanden zijn de klachten met zeker 60% afgenomen. Na verloop van tijd heeft hij nergens meer last van, alleen suiker blijft triggeren, zodat hij dit uit zijn voedselpatroon heeft gehaald.

Hij hoeft niet meer terug te komen.

Na 2 jaar belt hij op met de mededeling dat de ellende weer begint. Nadat hij een voor hem traumatische gebeurtenis meemaakte zijn de symptomen langzaamaan terug aan het komen.
Hij krijgt het zelfde middel en verbetert binnen 1 dag. Na 3 dagen zijn de klachten weg en voelt hij zich weer prima.

Behandelduur: 3 maanden met een herhaling van het middel na 2 jaar.
Aantal consulten: 2 en 2 telefonische
Aantal middelen: 1

 greenline3

Casus 3

Dit keer geen menselijke patiënt maar een hond.

Een hondje van 7 maanden spuugt elke dag. Elke ochtend produceert hij grote galplekken op de vloer. Dit doet hij al vanaf dat de eigenaar hem op de leeftijd van 7 weken ophaalde bij de fokker. Verandering van voer had geen resultaat, reguliere medicatie helpt wel maar moet dan wel een aantal malen per dag gegeven worden. In de Dierenkliniek van Utrecht is hij binnenste buiten gekeerd maar er is niets gevonden. Het is een beetje zenuwachtig hondje. Doodsbang voor onweer en voor vuurwerk. Dan zit hij kwijlend en hijgend achter de WC-pot

Autorijden is onmogelijk. In het donker wil hij niet uitgelaten worden. Hij blijft dan stokstijf staan en als de eigenaar hem dan maar optilt en naar het grasveld draagt weigert hij ook maar iets te doen; met als gevolg dat hij in huis plast ’s nachts. Alleen blijven kan hij ook niet want dan gilt hij de boel bij elkaar, hetgeen de buren niet zo waarderen. Hij is erg dorstig, maar als hij veel achterelkaar drinkt dan komt het er net zo hard weer uit. Hij is zo dorstig dat hij in de tuin uit de vijver drinkt en ook tijdens een wandeling likt hij regenplassen op of drinkt uit de sloot. De eigenaar zegt: “al 5 maanden lang doe ik niets anders dan dweilen en op straat lopen met hem. Op deze manier weet ik niet of ik dat wel kan volhouden, er is werkelijk geen lol aan”. Voor zover hij weet heeft dit hondje nooit iets meegemaakt dat deze klachten zou verklaren.

Op grond van het verhaal krijgt dit hondje een middel in een 10M potentie. De uitwerking is wonderbaarlijk. Binnen 3 dagen is het spugen over, het drinkgedrag genormaliseerd en is hij veel rustiger. Met behulp van een aantal opvoedingsadviezen is er na 1 maand een complete metamorfose. Alle klachten zijn verdwenen. Een echte held is het nog steeds niet, maar daar kan de eigenaar zowel als de hond goed mee leven.

Aantal consulten: 1 en 1 telefonisch
Aantal middelen: 1
Behandelduur: 1 maand

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen B met de tags , , . Bookmark de permalink.