Biologisch is beter

Biologisch eten is beter voor u, heeft een onderzoek bevestigd. Biologisch vlees en biologische melk bevatten 50 procent meer omega 3-vetzuren, die de kans op hart- en biologischvaatziekten verminderen. De melk bevat bovendien meer linolzuur en grotere percentages ijzer, vitamine E en carotenoïden, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Mensen kopen om uiteenlopende redenen biologische voedingsmiddelen, en een daarvan is dat het voedzamer en gezonder zou zijn. Maar er is nooit een uitgebreide studie gedaan om na te gaan of die overtuiging gerechtvaardigd is, zeggen onderzoekers van de Ecologische Landbouwgroep Nafferton van de Universiteit van Newcastle.

Om dit uit te zoeken, analyseerden de onderzoekers 67 eerder gepubliceerde studies waarin de ingrediënten van biologisch vlees werden vergeleken met die van niet-biologische. Het verschil in de hoeveelheid omega 3-vetzuren was opvallend, ontdekten ze, en dat kan worden verklaard doordat biologisch vee meer in de wei loopt en graast. Niet-biologisch vee krijgt graan te eten. Charles Benbrook, een van de onderzoekers, zegt: ‘Biologische voeding heeft niets magisch. Het heeft gewoon te maken met wat de dieren te eten krijgen.’

Een eerder onderzoek door dezelfde groep toonde al aan dat biologische groenten en fruit meer antioxidanten en minder pesticidenresidu’s bevatten dan conventioneel geteelde gewassen.

Bron: Journal of nutrition, 2016; doi: 10.3945/jn.115.212092
Bron foto: marcjager.nl
Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen B met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.