Arthrosis deformans en Reuma

ReumaArthrosis deformans wordt gerekend tot een reumatische aandoening, maar is heel iets anders dan reumatoïde artritis (gewrichtsreuma).
Artrose is een andere benaming voor arthrosis deformans en is een aandoening van het kraakbeen in de gewrichten. Kraakbeen vindt u ook in de wervelkolom (tussenwervelschijven). Zonder deze schijven zou u uw wervelkolom niet kunnen draaien.
Kraakbeen behoort doorzichtig en vooral glad te zijn zodat alles soepeltjes draait en glijdt. De vloeistof in het gewricht ‘smeert’ deze scharnieren. Als het kraakbeen oneffen wordt en ruw dus in kwaliteit achteruit gaat en ten slotte misschien wel helemaal verdwijnt dan wordt het bot rond een beschadigd gewricht dikker, harder en er kunnen botuitgroeisels (exostosen) ontstaan. Dat u pijn krijgt en dat uw gewricht stijf wordt is grotendeels te danken aan veranderingen in de weefsels die om het gewricht heen liggen. De weefsels zoals bijvoorbeeld spieren, pezen, gewrichtsbanden en kapsels moeten zich aanpassen aan het vervormde gewricht.
U kunt te maken krijgen met krachtsverlies, krampen en allerlei soorten pijnen.
Artrose kan overal in elk gewricht voorkomen. Afhankelijk van de plaats kunt u behalve pijn ook andere klachten krijgen. In de wervelkolom kan bijvoorbeeld een zenuw beklemd raken en dat geeft vaak uitstralende pijn naar o.a. het hoofd, de schouder, de arm en de hand. Soms kunt u daarbij een doof of tintelend gevoel hebben.

Soms zal artrose worden aangeduid als slijtage van de gewrichten. Dit is een verkeerde woordkeus. Een gewricht repareert constant defecten. Hoe meer u beweegt hoe beter uw gewrichten zullen blijven. Ze worden dan immers steeds weer gesmeerd. U dient alleen uit te kijken voor overbelasting. Wissel beweging dus altijd af met rust.

Regulier zijn er geen middelen om de artrose te genezen. Wel zijn er middelen zoals pijnstillers die de pijn kunnen bestrijden of de stijfheid enigszins tegen gaan.

Indien u reuma (reumatoïde artritis) heeft is er iets heel anders aan de hand dan bij artrose.
Regulier gaat men er van uit dat reuma ontstaat door auto-immuunprocessen. Het kapsel van een gewricht raakt ontstoken en opgezwollen. Botweefsel kan op den duur verwoest worden.

Reuma kan ontstaan met vage klachten, zoals wat koorts, vermoeid zijn, vermageren, wat spierpijn hebben en dergelijke. Pas later ontstaan de gewrichtsklachten. Meestal worden deze rood en gezwollen. Soms ontstaat bloedarmoede. Verschillende gewrichten kunnen tegelijkertijd zijn aangetast en soms ontstaan er vervormingen aan het gewricht. Met bloedonderzoeken en röntgenfoto’s kan worden aangetoond dat u reuma heeft.

Indien u acuut last krijgt van een rood en opgezwollen gewricht is het zeer raadzaam omgaand contact op te nemen met uw huisarts. Er kan sprake zijn van een infectieuze artritis. Deze wordt veroorzaakt door een infectie elders in het lichaam of doordat de bacteriën zijn binnengedrongen in het gewricht via een wondje. Indien u niet onmiddellijk actie onderneemt kan uw gewricht blijvend beschadigen, stijf worden en niet meer te gebruiken zijn.

Regulier zult u ontstekingsremmers en pijnstillers krijgen.

Een vraag die veel gesteld wordt is: “Kan klassieke homeopathie iets voor de artrose of reuma patiënt betekenen?”
Ja, dat kan zeker. Voor alle duidelijkheid met klassieke homeopathie kan een totaal vervormd gewricht niet weer helemaal herstellen. Iemand die u dat belooft moet met een korreltje zout genomen worden. Wat wel kan is de pijn wegnemen zodat geen gebruik meer behoeft te worden gemaakt van sterke pijnstillers of het gebruik van pijnstillers kan sterk worden verminderd. We kunnen proberen het proces te stoppen zodat geen ontstekingen meer optreden. We kunnen proberen de kwaliteit van uw leven te verbeteren. Alleen in overleg met uw behandelende specialist zal individueel bekeken worden of u de medicijnen die u gebruikt kunt gaan afbouwen.
Veel mensen gaan er vanuit dat als niets meer helpt de klassiek homeopaat met een toverstafje zwaait en dat klachten binnen afzienbare tijd verdwijnen. Dat is niet altijd zo, vaak zal iemand geleidelijk aan verbeteren.

Soms wordt de vraag gesteld of homeopathie wel werkt indien er corticosteroïden gebruikt worden. Klassiek homeopathische middelen werken op een geheel ander niveau op uw lichaam en levensbeginsel in dan reguliere, dus meestal is dat geen enkel probleem. De homeopaat zal zijn voorschrift daar op afstemmen. Wat wel van belang is, is om te schiften welke symptomen afkomstig zijn van de door u in te nemen middelen en welke bij u horen, om zo een zuiverder voorschrift te krijgen.

 greenline3

 Casus

Een mevrouw van 65 jaar lijdt al 15 jaar aan reuma. Elk jaar is er een toename van de pijnklachten. Vooral ‘s nachts speelt de pijn op. Ze wordt elke nacht om 02.00 uur wakker en moet dan een pijnstiller nemen. Soms twee. Ook opstaan en de trap op-of aflopen is een probleem. Ze beweegt het liefst zo min mogelijk. Ten gevolge van haar ziekte is zij vaak depressief of geïrriteerd, terwijl zij vroeger het zonnetje in huis was.
Vreemd genoeg verbetert de pijn niet door warmte maar door koude. Zodra zij haar handen in een bak koud water steekt vermindert de pijn aanzienlijk. Ook koude omslagen verbeteren. Op zich is dit vreemd, de meeste reuma patiënten verbeteren door warmte. Zij heeft vooral pijn in de enkels en de onderarmen van elleboog tot en met haar vingertoppen. De reuma is in haar enkels begonnen. Van eieren krijgt zij het zuur en boert de hele dag, ze liggen haar zwaar op de maag. Ze drinkt weinig maar als ze iets drinkt moet dat koud zijn. Ook dat is vreemd want de mevrouw zelf is zeer kouwelijk aangelegd. Omdat er vreemde symptomen zijn en daar is de klassiek homeopaat voornamelijk naar op zoek, (daar schrijven wij het liefst op voor) is in dit geval vrij snel een passend middel gevonden.
De homeopaat kiest voor een potentie die elke dag moet worden ingenomen. Dit heeft tot gevolg dat deze mevrouw binnen een maand van haar pijnklachten af is. Daarna heeft zij het middel maar af en toe in een C30- potentie nodig om geheel pijn vrij te blijven. Tot op heden zijn geen ontstekingen meer opgetreden.

Behandeltijd: 7 maanden
Aantal consulten: 3 en 2 telefonische consulten
Aantal middelen: 1 in diverse potenties.

NB.: Dat deze mevrouw zo snel van haar pijnklachten af is wil niet zeggen dat dit voor iedere patiënt geldt. Doorgaans moet langer behandeld worden en vaak zijn er meerdere middelen nodig.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen A met de tags , . Bookmark de permalink.