Angsten

AngstenEen mens zonder angsten zou niet gezond zijn. Iemand die geheel zonder angst is, is meestal geen lang leven beschoren. Angst kan een nuttige functie hebben. Het waarschuwt tegen gevaar. Is de militair die in een oorlogssituatie voorop loopt een held? Heeft hij geen angst? of is hij een dwaas? Als iemand in de spits midden op de Coentunnelweg uitstapt en de rijbanen oversteekt is de kans groot dat hij het er niet levend afbrengt. Angst is vaak levensreddend. Wanneer heeft iemand nu gezonde angsten en wanneer begint het pathologisch te worden. Zodra mensen of dieren niet meer normaal kunnen functioneren in het dagelijks leven door hun angst zou men kunnen spreken van ongezonde angsten.
Het karakter van de persoon zelf en wat hij in zijn leven meemaakt of meegemaakt heeft speelt een belangrijke rol. Eventueel zou ook nog gedacht kunnen worden aan een erfelijke factor. Uit onderzoek is gebleken dat bijvoorbeeld kinderen met een ‘geremd’ gedrag een verhoogd risico hebben om een angststoornis te krijgen. Dit betekent eigenlijk dat ze moeilijker om kunnen gaan met nieuwe situaties dan andere kinderen.

In de klassieke homeopathie zullen wij het gelijke met het gelijksoortige behandelen. Er bestaan echter in de klassieke homeopathie geen anti-angst middeltjes. Wat we doen is kijken hoe het karakter, de persoonlijkheid van de patiënt in elkaar zit en hoe het komt dat iemand deze angsten heeft ontwikkeld. Wij kijken vervolgens welk homeopathisch middel tijdens de geneesmiddelenproeven op gezonde mensen, gelijksoortige angsten te weeg heeft gebracht.
Het liefst zien wij dat het totaalbeeld van het homeopathische middel bij deze persoon past.

Soms gaan mensen pillen slikken om de angsten te kunnen beheersen, wat je dan doet is vertrouwen op je pillen en niet op jezelf. Met homeopathische middelen proberen wij de mens weer te laten vertrouwen op zichzelf.
Er bestaan ontzettend veel soorten angsten. Iedereen neemt immers op zijn eigen unieke wijze de wereld waar en heeft dientengevolge ook zijn eigen angsten. Iedereen heeft zo zijn eigen ‘basic delusion’. Als iemand in de jungle loopt en een roofdier tegen komt is het over het algemeen normaal als er angst ontstaat. Angst om te kunnen overleven. Als iemand dezelfde angst voelt voor een schoothondje is er toch echt iets aan de hand. Men kan een houding aannemen om in een bepaalde situatie te overleven, zodra deze situatie veranderd dient men weer in zijn oorspronkelijke toestand terug te komen. Als men het lichamelijk zou bekijken: als iemand een heel zwaar voorwerp op moet tillen en er een stukje mee moet lopen wordt meestal de rug wat gekromd. Deze houding wordt volgehouden zolang men met dat zware voorwerp loopt. Het is dus passend in die situatie. Blijft de persoon ook nadat het zware voorwerp is neergezet krom lopen dan is dat niet passend meer.

Men kent fobieën en dwangmatige handelingen (bijvoorbeeld als ik dit niet doe dan gebeurt er …..)
(of het dwangmatig handen wassen). Bij een fobie gaat het echter om een angst die de persoon buiten zichzelf heeft geplaatst bijvoorbeeld de lift is eng, de mensen zijn eng, de spin is eng. Bij dwanghandelingen is er sprake van angst voor iets van zichzelf. Het komt van binnen uit.

Als ouders met angstige kinderen bij de klassiek homeopaat komen zal deze altijd vragen naar de zwangerschap en bevalling van de moeder (nb een klassiek homeopaat zal bijna altijd bij klachten vragen hoe de zwangerschap en geboorte is verlopen). Gemoedstoestanden van de moeder tijdens de zwangerschap en/of bevalling kunnen op het ongeboren kind worden overgebracht.

 greenline3

Casus

Een moeder komt met haar kindje van 2 jaar bij de klassiek homeopaat met de klacht dat het meisje vanaf de geboorte veel huilt, zich aan de moeder vastklampt en bang is in het donker.
‘s Nachts moet zij altijd een lichtje aan. Het is een zeer rusteloos kind, hyperactief bijna.
Is zeer snel boos en gaat dan bijten en slaan. Er is angst voor water. De zwangerschap is probleemloos geweest, doch de bevalling was zwaar. Het duurde zeer lang voor de baby geboren werd en het had de navelstreng om het nekje gedraaid. Het was blauw en ademde niet goed. Door deze problemen werd de baby direct bij de moeder weggehaald en kwam voor een aantal dagen in de couveuse terecht. De homeopaat gaf middel X waarna bijna onmiddellijk verbetering optrad.

Duur van de behandeling 2 consulten.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen A met de tags . Bookmark de permalink.