Ik ben moe en voel me ongelukkig

Dit wordt vaak in consulten tegen mij gezegd. Vermoeidheid, niet lekker in je vel zitten, je ongelukkig voelen, je minder voelen dan een ander, altijd geïrriteerd of zorgelijk zijn, zijn allemaal symptomen en geen ziekte. Deze mentaal-/emotionele symptomen gaan vaak samen met 1 of meerdere lichamelijke klachten. Dat is ook niet zo verwonderlijk want wat zich in de geest afspeelt verwoord zich maar al te dikwijls in het lichaam.

Veel mensen zijn ontevreden met zichzelf en met het leven dat zij leiden/lijden.
Wat is daar homeopathisch aan te doen? Allereerst dient gekeken te worden wat de oorzaak is. Wat is er gebeurd in je leven dat je je zo gedraagt of voelt. Waar liggen je compensaties en waar je valkuilen.Hoe sta je in het leven en wat komt er steeds maar weer op je pad. Kortom wat is de rode draad. Wat zijn er voor lichamelijke klachten en vanaf wanneer heb je deze? Wat speelde er in je leven toen je deze klachten kreeg.
Er wordt dus op zoek gegaan naar een oorzakelijk verband. Alle klachten worden terdege uitgevraagd, wanneer worden ze erger en wanneer verbeteren ze? Wat is het voor pijn of ongemak? Hebben we alleen te maken met linkszijdige of rechtszijdige klachten.
Daarna wordt gekeken naar alle andere persoonsgebonden eigenschappen. Voedselvoorkeuren, kouwelijkheid of niet, slaapgedrag etc. Daarna volgt er een individueel gekozen middel, dat bij de klacht en de persoon past.

In mijn eigen praktijk werk ik dan uitsluitend indien nodig, ook nog met contemplatieve psychologie. Hetgeen wil zeggen dat we gaan werken aan bewustzijn door bij jezelf naar binnen te kijken en na te gaan wat zich daarbinnen nou eigenlijk afspeelt. Op deze manier ontdek je wat zich allemaal binnen je geest en je gevoel afspeelt. Zo leert iemand kijken naar zijn eigen woorden, daden en gedrag. Dingen die je je normaliter niet echt bewust bent. Je leert jezelf dus erg goed kennen. De volgende stap is om op basis van deze ontstane zelfkennis je zelf aan te sturen, zodat je meester wordt over jezelf en je de omstandigheden waarin je verkeert,de wereld om je heen, de andere mensen niet meer laat bepalen wie je bent. Het gaat er in deze in wezen om dat je door bewust en onafhankelijk keuzen te maken jezelf stuurt en niet meer laat sturen.
Als uiteindelijk resultaat is het de bedoeling dat mensen sneller accepteren, niet met wrok blijven zitten, dus sneller en veel beter kunnen loslaten en vergeven.
Soms gebruik ik parabelen, oude volksverhalen of verhalen uit Oosterse landen om het bewustzijn bij mensen te prikkelen.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen I met de tags , . Bookmark de permalink.