Groeistoornissen

Achter groeistoornissen kan een heel scala van oorzaken verborgen zitten. Enige oorzaken van een groeiachterstand:

  • Hormonaal met andere woorden er treedt groeiachterstand op doordat er onvoldoende productie is van hormonen door de hypothalamus en de aanmaak van groeihormoon uit de hypofyse-voorkwab. Een voorbeeld daarvan kan zijn het syndroom van Turner. Dit syndroom kenmerkt zich echter ook nog door andere lichamelijke problemen.
  • Chronisch slaap tekort. Als kinderen erg slecht slapen wordt de productie van groeihormoon geremd. Vooral tijdens de slaap immers wordt groeihormoon geproduceerd.
  • Vitamine tekort (mn Vit A), een zink tekort en dergelijke kan de oorzaak zijn van vertraagde groei.
  • Chronisch ziek. Kinderen die meer ziek zijn dan gezond zullen slechter groeien.
  • Chronische diarree bij kinderen
  • Emotionele stoornissen. Vooral verdriet en angst.

In het geval van een vitamine tekort (en er niets mis is met het voedingspatroon), kan dit niet opgelost worden door het toedienen van vitaminen. Immers op de e.a. manier kan het lichaam er niets mee. Er zal in dat geval waarschijnlijk iets mis zijn met de opname van de

vitaminen. Een klassiek homeopatische behandeling zal dan vaak goede resultaten laten zien.

Indien er sprake is van slaapstoornissen, chronisch (frequent) ziek zijn, chronisch (frequent) diarree en emotionele stoornissen waardoor het kind onvoldoende groeit is dit bij uitstek een oorzaak die zich leent voor een klassiek homeopatische behandeling.

groeistoornissenZelfmedicatie in dergelijke gevallen (zoals geldt voor zo veel andere ziekten) is niet gewenst. Misschien behoeft dit enige uitleg.
In het geval van een groeiachterstand zal altijd constitutioneel worden behandeld. Dat wil zeggen dat er een middel gezocht dient te worden dat bij het totale kind past. Klassiek homeopaten schrijven niet voor op een groeiachterstand, maar betrekken daarbij ook altijd andere persoonsgebonden-eigenschappen. Op deze manier zijn de resultaten beter en is men op een veilige manier met homeopathie bezig.
Het constitutionele middel zal regulerend werken en niet alleen op de groei, maar ook op de eventueel aanwezige andere klachten. Als een kind niet goed slaapt, zal men op zoek gaan naar de oorzaak van het niet goed slapen, als men deze oplost zal de groeiachterstand ook verdwijnen. Als de oorzaak in chronisch ziek zijn ligt zal de klassiek homeopaat het evenwicht in het lichaam proberen te herstellen en het zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleren, waardoor de groeiachterstand verdwijnt naarmate het kind beter in balans komt en dus gezonder wordt.

Er zijn ook kinderen die te snel groeien. Ook in dergelijke gevallen zal de klassiek homeopaat proberen een betere balans te vinden, waardoor regulatie zou kunnen optreden.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen G met de tags . Bookmark de permalink.