Is gezondheid hetzelfde als je niet ziek voelen?

Voor het beantwoorden van deze vraag is het belangrijk om een definitie van gezondheid te geven. Er van uitgaande dat gezondheid betekent geen fysieke symptomen hebben dan is het antwoord JA.

Als je echter op een andere manier kijkt en vindt dat gezondheid te maken heeft met een eenheid vormen tussen lichaam en geest en je vrij voelen op elk niveau, dan is het antwoord NEE.

In de klassieke homeopathie betekent gezondheid een onvoorwaardelijke vrijheid op mentaal, emotioneel en fysiek niveau; met het vermogen om in het heden te leven met voldoende energie en creativiteit.
De eigen vrijheid hangt af van de vrijheid die je een ander geeft.
Als je onbevooroordeeld bent neemt je eigen vrijheid toe.
Ziekte maar ook gezondheid is een toestand in de gesteldheid van de mens zowel in lichaam, ziel en geest.

Een maatstaf zou kunnen zijn in hoeverre iemand bepaalde omstandigheden nodig heeft om zich prettig te voelen en in welke mate deze omstandigheden het nodig maken dat iemand op een specifieke manier handelt. “Ik voel me alleen prettig als…………..”.
Door deze voorwaarden raakt ons vermogen om te reageren op situaties beperkt. Beperkingen kunnen de graadmeter zijn voor de mate waarin wij ziek zijn. We staan dan immers niet langer open voor wat er voor ons ligt.
Mensen voelen zich maar al te vaak ongemakkelijk in bepaalde situaties en nemen dan een rol op zich waarbij zij zich het prettigst voelen. Ze voelen zich haast verplicht om zich op die manier te gedragen, terwijl dat niet (meer) bij ze past. Geen enkele handeling is op zichzelf genomen vreemd of abnormaal. Zolang deze handeling vrij kan veranderen als reactie op externe/interne signalen. Het is juist het onvermogen te veranderen dat wijst op de aanvang van een ongezond proces.

Dit stereotype gedrag komt voort uit de manier waarop men naar zichzelf en de omstandigheid kijkt.
Als ik u vraag alle rode voorwerpen in uw omgeving te tellen, later gevolgd door de vraag hoeveel groene u heeft gezien dan is dat voor velen van ons onmogelijk te beantwoorden.
Hieruit volgt dat als we op een bepaalde manier naar iets kijken al het andere uit het waarnemingsvermogen verdwijnt.

Gezondheid heeft te maken met in balans zijn. Als iemand geen lichamelijke klachten heeft, maar altijd het gevoel heeft een buitenstaander te zijn, dan is dat niet gezond.
Als deze persoon naar een klassiek homeopaat gaat dan zal deze als het goed is op zoek gaan naar de disbalans en proberen de innerlijke gesteldheid te keren. Een klassiek homeopaat zal zich bezig houden met wat er is en waarom dat er dan is. Hij/zij zal dit proberen te bereiken door middel van individueel voorgeschreven middelen en gesprekken. Dat maakt dat iemand naar zichzelf en omstandigheden gaat kijken. Er treedt bewustwording op. Het bewust zijn van is reeds een gedeelte van de genezing.

Onderstaande casus is hier een voorbeeld van.

 greenline3

Casus

Een moeder maakt een afspraak voor haar 13 jarige dochter. De klacht is dat haar dochter moeilijk contact legt met leeftijdsgenoten. Ze heeft 1 vaste vriendin waarmee zij optrekt. Is deze vriendin er niet dan zit zij de hele dag op haar kamer te computeren.
Als de moeder haar relaas vertelt,valt het de homeopate op dat de dochter af en toe zeer geïrriteerd naar haar moeder kijkt. Lichamelijke klachten heeft zij niet.
Na een uur vraagt de homeopate of de moeder even in de wachtruimte plaats wil nemen zodat zij alleen met de dochter kan praten. Meteen verschijnt er een opgeluchte blik in de ogen van het meisje.
De 1e vraag is: Wat vind je zelf van het verhaal van je moeder. Het meisje zegt: ‘Ik kan mijn moeder maar niet uitleggen dat ik niet eenzaam of ongelukkig ben”.Zij denkt steeds maar dat ik ongelukkig ben. Maar dat is niet zo. Ik heb zat vriendinnen op school, maar X is mijn allerbeste vriendin en we gaan gewoon graag met elkaar om. Als ze er niet is en ik zit beneden op de bank, dan probeert mijn moeder me steeds maar weer te pushen iemand op te bellen of ze wil steeds maar met me weg, terwijl ik daar helemaal geen zin in heb. Ik ga dan snel naar boven achter de compu. Als we op vakantie zijn, legt zij allemaal contacten met anderen kinderen. Zij wil dan dat ik met ze omga, terwijl ik daar vaak helemaal geen zin in heb. Ik ben heel goed in staat om zelf mijn vrienden te kiezen.

Dit verhaal past in de analyse van de homeopate. De moeder komt weer binnen en het meisje gaat even naar de wachtruimte.
Dan volgt het moeilijkste gedeelte van het consult. Hoe vertel je een overbezorgde moeder, die heel veel van haar dochter houdt, zonder dat zij zich niet serieus genomen voelt, dat het probleem niet bij haar dochter maar bij haar ligt. De homeopate vraagt de moeder iets over zichzelf te vertellen. Uiteindelijk volgt er een verhaal over alcoholistische ouders, haar angst als kind om iemand mee naar huis te nemen en haar gevoel van eenzaamheid daardoor. Zij heeft zich van jongs af aan al voorgenomen haar kinderen dat nooit aan te doen. Haar kinderen zal dat niet overkomen.
De homeopate vraagt haar of het misschien zo zou kunnen zijn dat haar eigen angst en gevoel vanuit het verleden geprojecteerd wordt op de dochter. Tevens vertelt zij de moeder dat het meisje haar inziens in balans is en dat het misschien wel verstandig zou kunnen zijn als de moeder in behandeling zou komen. Na 2 dagen belt deze mevrouw op voor een afspraak voor zichzelf.

1½ jaar later is de behandeling met zeer positief resultaat afgesloten. Deze mevrouw raakte van haar gevoel dat haar dochter eenzaam was en een aantal andere klachten af. Zij kwam zelf in balans wat ook haar dochter ten goede kwam.

Aantal consulten: 9
Aantal middelen: 2
Behandelduur: 1½ jaar

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen G, Artikelen I met de tags . Bookmark de permalink.