Gewichtsproblemen en Homeopathie

WeegschaalTe dun, te dik, veel eten en dik worden, veel eten en dun blijven, weinig eten en dik blijven, weinig eten en vermageren. Overgewicht maar ook een te laag gewicht kunnen de mens veel problemen bezorgen. Het ene dieet na het andere wordt gevolgd, vaak komt men na een dieet meer aan en stijgt het gewicht hoger dan ooit tevoren, ook het jojo-effect is inmiddels bij de meeste mensen wel bekend. Magere mensen die zich misselijk eten aan allerhande snoep en vette producten en geen gram aankomen.

Dik zijn is voor veel fabrikanten met recht big business. Wat kan je nu homeopathisch doen?
Ik hoop niet dat u begint met homeopathische afslankdruppeltjes. Dat bestaat namelijk helemaal niet! Maar wat dan? Als klassiek homeopaat ga je kijken naar de oorzaak van het dik zijn of het mager blijven. Sommige mensen eten inderdaad heel erg weinig ten opzicht van anderen en worden snel dik. Anderen eten de hele dag door en blijven slank. Hieruit blijkt al weer dat er gezocht moet worden naar individuele hulp en individuele homeopathische middelen.
Alles heeft een oorzaak. Niets gebeurt zo maar. Er kunnen onder andere problemen met de stofwisseling zijn. Om een vergelijking te maken met bijvoorbeeld een auto. Het ene type rijdt 1 op 10 een ander type haalt met gemak 1 op 20. Zo is het bij mensen ook. Indien het dik zijn inderdaad met te veel of verkeerd eten te maken heeft. Kan je je gaan afvragen waarom deze persoon zo veel eet en waarom zijn of haar voorkeur uitgaat naar zoetigheid of naar vettigheid of naar veel hartige dingen. In welke situaties gaat men veel eten en op welk tijdstip van de dag. Dat zelfde geldt voor extreem magere mensen. Zijn zij altijd al zo geweest of is er iets gebeurd in hun leven waardoor dit alles in gang is gezet. Zijn zij erg nerveus? Zijn het “binnenvetters”. Hebben ze meer ontlasting dan dat ze eten? Of gelijk ontlasting na het eten?

Psychisch kunnen zowel dikke als magere mensen in behoorlijke problemen terechtkomen.
Meestal hebben zij weinig respect voor zichzelf. Een minderwaardigheidsgevoel ontstaat snel. Maar niet ieder te dik of te dun mens ontwikkelt een minderwaardigheidsgevoel ook dat is individueel bepaald.
Vanuit de homeopathische visie is er altijd sprake van oorzaak en gevolg of deze nu op het lichamelijke, mentaal/emotionele vlak ligt of op alle drie en die proberen wij aan te pakken.

 greenline3

Casus 1

Dhr X is bij een lengte van ongeveer 1.85 m, 145 kg zwaar. Hij begint last van de gewrichten te krijgen en is inmiddels kortademig geworden. Hij probeert al jaren af te vallen. Soms valt hij wel 20 kg af, maar heel snel daarna komt hij weer aan en weegt dan meestal zelfs meer dan voor de lijnpoging. Hij komt voor zijn gewrichtsproblemen en eigenlijk niet voor zijn gewichtsprobleem. In een consult van ruim 2 uur vertelt Dhr. X openhartig over van alles en nog wat. Hij lijkt een zeer extraverte man, altijd in voor een geintje. Heeft overal kak aan zegt hij letterlijk. Ze nemen me maar zoals ik ben. Vroeger was het een magere baby en ook een magere kleuter en puber. Als het hard waaide viel hij om. Zo’n jaar of 10 geleden begon hij stelselmatig aan te komen. Hij had de hele dag honger. Is in die tijd ook veel alcohol gaan drinken. 10 jaar geleden gebeurde er niets bijzonders. Alles ging zijn gangetje.
Hij leidt een prettig leven met vrouw en kinderen. Heeft het naar zijn zin op het werk. 10 jaar geleden is hij chef van de afdeling geworden. Daardoor ging hij meer verdienen en kon een huis kopen dat naar zijn zin was. Hij heeft geen problemen met het personeel. Toch vindt de homeopaat het vreemd dat deze meneer ineens zo veel gaat drinken op het moment dat hij chef wordt over een aantal personeelsleden. Op grond van alle informatie geeft hij Dhr. X een middel. Dan staat ineens het leven van Dhr. X op zijn kop. Werkelijk onbewust heeft hij stelselmatig emoties onderdrukt. Een bepaalde vicieuze cirkel wordt nu onderbroken en hij wordt zich van meer dingen bewust. Na het middel nemen eerst zijn gewrichtsklachten af en wat heel fijn is voor Dhr. X is dat hij na een aantal maanden af gaat vallen. De behoefte aan alcohol neemt af. Hij gaat zich ook meer ontspannen. Hij komt er nu achter dat hij alcohol nodig had om zich te kunnen ontspannen. Hij verbergt niet alles meer achter een lach en een joviaal gebaar. Hij komt weer in evenwicht met zich zelf.

Behandelduur: 1½ jaar
Aantal consulten: 7

 greenline3

Casus 2

Een meisje van 10 jaar is vreselijk mager. Ze eet niet zo veel, maar wat zij eet is calorierijk en van goede kwaliteit. Het is een werkelijke flapuit, ze is altijd bezig. De laatste tijd wordt zij geplaagd met haar ‘stokbeentjes’ en raakt een beetje in zichzelf gekeerd. Het is een heel zacht en sympathiek meisje. Ze is gek op dieren en wil later iets met dieren doen. Onrecht kan ze niet zien. De verhouding met haar moeder is op zich best goed. Maar gaandeweg wordt het de homeopaat duidelijk dat de moeder te veel voor het kind wil. Het meisje heeft weinig persoonlijke vrijheid. Haar moeder heeft als het ware de toekomst voor haar dochter al uitgestippeld. De moeder heeft alles voor haar dochter over en bedoelt het allemaal goed. Vanwege haar eigen vroegere ervaringen wil zij voorkomen dat haar dochter ooit gekwetst wordt en neemt deze als reactie daarop te veel in bescherming. Zowel de moeder als de dochter worden behandeld.
De moeder is thans in staat het meisje meer vrijheid te gunnen om ook zelf eens wat te ondervinden. Zij is minder overbezorgd. Het meisje gaat beter en anders eten en komt een aantal kilo’s aan. Echt dik zal ze waarschijnlijk nooit worden. Maar zowel moeder als dochter zijn hier dik tevreden mee.

Behandelduur: 6 maanden (= 4 consulten) voor de moeder en 7 maanden voor de dochter (=5 consulten).

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen G met de tags . Bookmark de permalink.