Het zelfherstellend vermogen

Ieder levend wezen bezit het, een zelfherstellend vermogen. Planten, dieren, mensen wij allen bezitten deze helende kracht. Het is 1 van de peilers van de klassieke homeopathie. Het stimuleren van het zelfgenezende vermogen. Wij hebben deze kracht van nature, alleen maken we er geen gebruik (meer) van. Wij varen op de farmaceutische fabrikanten die tegen elke klacht een pilletje op de markt brengen. Hebben wij hoofdpijn dan nemen wij pijnstillers, zijn wij depressief dan nemen wij anti depressiva, hebben wij huidklachten dan smeren wij dit weg, hebben wij last van allergieën dan nemen wij anti-allergie pillen en ontwikkelen wij een ernstige ziekte zoals bv kanker dan gebruiken wij chemotherapie, waarbij wij ons o zo belangrijke immuunsysteem geheel plat leggen in plaats van dat wij dit stimuleren.

Heel vaak kunnen wij door middel van dergelijke medicijnen doorgaan met datgene waarvan wij ziek worden/geworden zijn. Steeds weer komen er heftigere medicijnen bij, terwijl mens en dier op een steeds dieper niveau ziek worden.
De gemiddelde mens is van zichzelf vervreemd geraakt, is vervreemd geraakt van wat er werkelijk toe doet. Hij onderdrukt op mentaal, emotioneel en fysiek gebied en luistert niet meer naar zijn lichaam of intuïtie. Ook op het gebied van onze gezondheid leggen wij het meeste bij de huisarts/specialist neer. Deze gaat ons beter maken, ons genezen. Helaas is het maar al te vaak zo dat er van genezen geen sprake is, de symptomen worden weggehaald door middel van onderdrukking, maar er wordt zelden dan wel nooit gekeken naar de oorzaak. Waarom heeft deze man/vrouw of kind deze klachten en waarom blijven deze bestaan? Als onze hoofdpijn, pijn in de rug of wat dan ook maar weg is, waar zullen we ons dan nog druk om maken.

In een aantal landen, waarin de farmaceutische industrie nog geen vaste grond onder de voeten heeft, gaan mensen in hun eigen kracht staan en stimuleren hun zelfgenezende vermogen al dan niet ondersteund met kruiden, tincturen, massages en homeopathie. Voor de rest is de redenering van deze dicht bij de natuur levende mensen ook anders. Zij weten hoe belangrijk hun gedachten zijn.

Zodra iemand bewust is van wat er aan de hand is kan hij op een positieve manier aan zijn herstel werken, zonder onderdrukking van buitenaf, maar door genezing van binnen uit.

Afhankelijk van de persoon kan herstel snel volgen, maar ook tergend langzaam gaan. Angst treedt op en angst werkt remmend en verlammend. “Wat als ik die anti depressiva niet meer neem, wat als ik straks hoofdpijn heb, wat als………?”

Hieronder treft u een tweetal casussen aan die de vele facetten van genezing en de tijdsduur die daarvoor nodig kan zijn presenteren.

 greenline3

Casus 1

Een mevrouw van even voorbij de 30 jaar, heeft al ongeveer 25 jaar last van slaapstoornissen. “Ik val in slaap, heel makkelijk eigenlijk, maar na een half uur schrik ik wakker, mijn hart klopt als een bezetene, ik zweet, tril, voel hitte, heb een droge mond en ik voel angst. Alleen weet ik niet waarom? Ik heb nooit iets in mijn leven meegemaakt, voorzover ik mij herinner, waardoor ik e.o.a. trauma heb opgelopen dat ik verdrongen heb en in mijn slaap naar boven komt. De laatste 2 jaar heb ik dit bijna elke nacht, daarvoor 1 a 2 x in de week en toen ik nog klein was had ik dit gemiddeld 1 a 2x per maand. Mijn huisarts zegt dat het door de overgang komt. Ik snap dat niet. Toen ik met deze klacht 12 jaar geleden bij hem kwam zei hij dat dat kwam omdat ik een druk leven had met een baan, de zorg voor de kinderen en mijn beide ouders. Kortom hij zei: dat ik overspannen was en hij gaf mij anti depressiva en oxacepam. Daar verbeterde ik wel op, maar eigenlijk voelde ik me doodziek. Ik leefde als een zombie. Ik kwam ook nog eens 10 kg aan. De huisarts begreep ook niet waarom ik dat als 9 – 10 jarige ook al had. Hij vroeg of ik toen bekend was met nachtmerries.
Ik ben uiteindelijk gestopt met al die kalmeringszooi; Ondanks die ellende ’s nachts, wilde ik me wel overdag levend voelen.”

Samen met deze mevrouw wordt haar levenshistorie doorgenomen en uitgeplozen. Al tijdens het eerste consult vertelt zij iets heel belangrijks. Zo rond haar 7e jaar overleed haar lievelings oma. Haar ouders wilde niet dat zij nog afscheid nam van haar oma en ze mocht al helemaal niet bij de begrafenis zijn. “Daar vonden mijn ouders me te klein voor, dat was te confronterend. Ik heb eigenlijk nooit goed begrepen waar mijn oma was gebleven, alleen dat ze zo maar verdwenen was. Mijn ouders zeiden dat ze een ster geworden was en elke avond mocht ik naar de ster in de hemel zwaaien. Ik begreep er niets van, maar vroeg me wel af of mijn ouders ook ineens een ster konden worden”. “Als ik dat aan mijn ouders vroeg dan zeiden ze altijd, nee hoor kind wij worden later pas een ster”. Als ik dan vroeg “word ik ook een ster, dan zeiden ze dat wij allemaal ooit eens een ster werden”. “Ik snapte er niets van, maar zei elke avond zachtjes in een soort gebed: “kunt u ervoor zorgen dat mijn ouders nog lang geen ster worden”. “Ik had dan de tranen in mijn ogen, dat weet ik nog heel goed”.

Terwijl ze dit vertelt gebeurt er iets opmerkelijks in haar ogen, ik zie angst.

Wij gaan nog dieper hierop in. Ineens herinnert de vrouw zich dat zij ooit, vermoedelijk wat langere tijd na het overlijden van haar oma, haar tante hoorde zeggen dat het wel fijn was als je tijdens je slaap overleed netzoals oma. “Ik zal toen een jaar of 10 geweest zijn”. In diezelfde periode overleed ook mijn hamstertje en die werd begraven in de tuin. Ook deze vond ik ’s ochtends toen ik wakker dood in zijn draaiwieltje.

Het is fijn te zien dat de vrouw vervolgens al pratende zelf haar puzzeltje legt en wij beiden menen te begrijpen waar haar slaapproblemen hoogstwaarschijnlijk vandaan komen.
Ik geef haar een homeopathisch middel gebaseerd op trauma. Een middel dat bekend staat om de slaapproblemen die kunnen ontstaan vanuit e.d. trauma.

Na 7 weken komt deze mevrouw terug. Vanaf de derde inname van het middel, slaapt zij prima. Wat een prettige bijkomstigheid is, is dat haar kortademigheid en de regelmatig terugkerende pijn in haar nek zijn verdwenen en tot op heden ( 2 jaar verder) ook niet meer zijn teruggekomen.

Aantal consulten: 3
Aantal middelen: 1
Tijdsduur: 4 maanden

 

 greenline3

Casus 2

Een man van rond de 45 jaar komt op consult. Hij gebruikt al een jaar of 7 anti depressiva. Hij wil hier graag van af. Hij wordt eigenlijk gestuurd door zijn echtgenote. Deze man is zeer gesloten. Hij vertelt over zijn maagpijnen en zijn rugklachten. Diverse malen een hernia gehad. Hij heeft een druk bestaan. Veel werken, weinig ontspanning. Om te kunnen ontspannen neemt hij ’s avonds een wiskietje zegt hij en ’s ochtends moet hij koffie… Hij rookt als een schoorsteen is de daarop volgende aanvulling. Hij kan niet tegen wijn, daar voelt hij zich beroerd op. Vervolgens gebruikt hij regelmatig een rennie en een pijnstiller voor zijn hoofdpijn. Het komt er allemaal kort en bondig uit.
Hij runt een relatief groot bedrijf met zo’n 250 medewerkers. Van de grond af opgebouwd. Begonnen vanuit huis. Werken, werken en werken en dan heb je ineens 250 personeelsleden zegt hij.
Als gevraagd wordt wat te vertellen over zijn jeugd is het antwoord dat hij een prima jeugd heeft gehad. Met prima bedoelt hij te zeggen dat hij te eten,te drinken e.d. had en dat hij er nooit verslonst bij liep. Elk jaar 3x op vakantie ook. Ach, ja in elke jeugd speelt wel eens wat. Het heeft hem aan niets ontbroken zegt hij. Vader ook een echte zakenman zegt hij met trots en zijn moeder studeerde veel, kreeg uiteindelijk ook een hoge positie. Zij hadden thuis ook wel au-pairs. Daar hechte hij zich altijd enorm aan, maar die gingen uiteindelijk ook weer altijd weg, dus werd hij afstandelijker.Ik laat nu alles los zegt hij.

Hij is inmiddels 3 maal verhuisd vanaf zijn trouwen en als het goed is dan wil hij in België gaan wonen over een maand of wat. Dus ik moet wel opschieten om hem van zijn klachten af te helpen, eenmaal in België is hij niet van plan heen en weer te rijden. Het maakt hem niet uit waar hij woont. Kinderen heeft hij niet: “waarom in deze wereld, waarin geweld overheerst, nee hoor daar geef ik mijn genen niet aan ”.

Wat opvalt, is zijn enorme directheid en ook komt hij enigszins overheersend over.

Hij krijgt een homeopathisch middel dat het meest voor de hand lijkt te liggen. Daar gebeurt van alles op, maar niet op zijn hoofdklachten. Het lijkt meer op een proving.(nux-v)

Tijdens het vervolgconsult komt er niets boven tafel wat enige meerwaarde lijkt te hebben, maar een ander middel volgt. Zonder resultaat op de klachten waarvoor hij komt, desalniettemin heeft hij weer kortstondige symptomen gehad als proving.

Dit wordt voor mij een symptoom en zet mij op een spoor.

Er wordt dieper ingegaan op zijn jeugd. Het blijkt dat hij als kind een sprankelend kind was. Altijd bezig en altijd in de weer. Boomhutten bouwen en kattenkwaad uit halen. De laatste au-pair kwam uit Frankrijk en deze was de au pair waar hij de beste herinneringen aan had. Ze was kind met ons, stond overal voor open en we hadden lol. Ze kon streng zijn, maar dat was altijd rechtvaardig. Zij werd ontslagen door zijn ouders en linea recta teruggestuurd omdat zij, naar de mening van de ouders, hun kind teveel beïnvloedde. Hij ging er volgens zijn ouders bepaalde dogma’s op nahouden. Uiteindelijk ontvouwt zich een beeld, dat ineens meerdere goed passende puzzelstukjes geeft.
Als hij dan ook nog vertelt dat hij altijd moet oppassen zijn grenzen goed te bewaken omdat hij anders alle kanten op gaat, is de keuze van het middel snel gemaakt.

Als hij wederom terugkomt, blijkt er van alles te zijn verandert, ook de blik in de ogen, kortom zijn hele uitstraling is anders. Alle klachten waren binnen 4 dagen verdwenen.

Tijdens dit consult wordt verteld welk middel hij kreeg, de essentie van het middel wordt besproken, zodat deze meneer daadwerkelijk begrijpt hoe alles zo gekomen is. Na dit laatste consult vertelt zijn echtgenote dat zij een andere man heeft terug gekregen. Een man waarmee zij werkelijk een diepe verbinding kan maken, een man die beter bij zichzelf blijft en meer openstaat voor de mening van anderen. Hij is in de “gezonde”pool van dit middel terecht gekomen.

Aantal consulten: 4
Aantal middelen:3
Behandelduur: 9 maanden

Deze meneer belt een jaar of wat op met de mededeling dat hij een fikse voorhoofdsholteontsteking heeft en wederom brengt “zijn”middel direct herstel.

3 maanden geleden nam deze meneer contact op ivm een diarree die al 4 dagen duurde.Wederom bracht “zijn”middel direct herstel.
Dit leert ons dat het gegeven middel (merc-s)exact past op zijn constitutie.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen H, Artikelen Z met de tags . Bookmark de permalink.