Waar komt een ziekte vandaan?

Waar komt een ziekte vandaan?

Klassiek homeopaten kijken heel anders tegen ziekte en gezondheid aan. Neem alleen het begrip ‘infectie’. Regulier wordt dit gezien als een van buitenaf komend onheil, veroorzaakt door allerlei ons vijandig gezinde bacteriën en virussen. Als iemand zegt dat u een infectie heeft, weet u dan wat u mankeert? Elke ziekte heeft een voedingsbodem nodig om zich te ontwikkelen. Mensen die een bepaalde voedingsbodem missen ontwikkelen bepaalde ziekten niet; ook niet als zij blootgesteld worden aan de bacterie/virus die zijn buurman wel heeft ziekgemaakt.

Mensen raadplegen een dokter indien zij zich niet goed voelen. Logisch. Pijnklachten kunnen iemand hinderen in zijn functioneren. De arts stelt een diagnose en schrijft een middel voor.

De klassiek homeopaat gaat zich afvragen waarom deze persoon deze ziekte ontwikkelde en wat hij/zij kan doen om deze ontvankelijkheid te laten verdwijnen Elke klacht heeft een oorzaak (deze ligt in het verleden en noemen we aethiologie) en elke ziekte kent een verloop, daaruit vloeit de prognose voort. Alleen daaruit kunnen we al concluderen dat ziekte een dynamisch proces is. Ook genezen is een dynamisch proces. Chronische ziekten en auto-immuunziekten genezen niet van de ene op de andere dag, ook niet met klassieke homeopathie. Verbetering zal doorgaans geleidelijk plaatsvinden op diverse niveaus en met diverse middelen.
Elke ziekte behoort bij het individu die die ziekte ontwikkelt. Niet iedereen krijgt reuma als hij in een vochtig klimaat leeft, niet iedereen heeft hooikoorts in bepaalde jaargetijden en niet iedereen wordt ziek van stress. Een homeopaat kijkt niet naar een ‘infectie’ maar naar het totaalbeeld van de patiënt en het verloop van symptomen. Daarom is de ziektebiografie van de patiënt uitermate belangrijk.
Homeopaten gaan er vanuit dat er altijd een samenhang is tussen het ontwikkelen van klachten. Geen enkele klacht staat op zich zelf, maar maakt deel uit van een geheel.

In principe is een homeopathische behandeling gericht op omkering van een degeneratieproces en genezing van binnenuit. De behandeling en genezing van chronische aandoeningen vergen altijd tijd en niet iedereen is bereid die tijd te nemen, zelfs niet als het om de gezondheid gaat.
Door onderdrukken van symptomen dringen wij de ziekte dieper in het lichaam. Antibiotica maskeren een ziekteproces vaak van het begin tot het einde. Herhaaldelijke toepassing ervan brengt schade toe aan ons immuunsysteem en ons immuunsysteem beschermt ons tegen ziekten. Antibiotica zijn alleen geoorloofd als er een levensbedreigende situatie ontstaat.

Iets wordt tegenwoordig normaal gevonden als er maar genoeg mensen aan lijden. Het hoort erbij wordt er dan gezegd. Als je oud wordt krijg je nu eenmaal gewrichtsklachten, die depressie na de geboorte van je kind is ook normaal en de overgang gaat altijd gepaard met opvliegingen en veranderde gemoedstoestand. Er zijn echter genoeg mensen die daar helemaal geen last van hebben. Ziekte ontstaat door een disbalans in een lichaam. Men is al ziek voordat de symptomen zich openbaren: het lichaam probeert het evenwicht te herstellen. Lukt dit niet meer dan ontstaan er symptomen. De symptomen zijn de alarmbel, zodat je weet dat je nu toch echt actie moet gaan ondernemen.

Iedereen is gewend aan het proces van niet ziek mogen zijn en geneesmiddelen slikken. We raken panisch als we horen welke complicaties zich kunnen voordoen als we geen medicijnen slikken. Maar ook medicijnen kunnen complicaties/bijverschijnselen geven. In het latere leven denken we helemaal niet meer na en leggen geen verbanden tussen eerdere ziektes en de huidige toestand waarin we verkeren en we niet meer buiten medicijnen kunnen. Het verschil tussen de werking van een chemisch medicament en een homeopathisch middel ligt daarin dat homeopathische middelen het organisme proberen aan te zetten tot zelfwerkzaamheid en chemische het lichaam dwingen op een bepaalde manier te functioneren.

Homeopaten zien kinderziekten als een opflikkering van een miasma (zie art. Miasma op deze website). Kinderziekten zijn altijd bij ieder mens aanwezig en afhankelijk van het individuele uitdrukkingsmogelijkheden ontwikkelt een kind de bof, de mazelen of kinkhoest of…….. De meeste kinderen krijgen niet alle kinderziekten maar ontwikkelen er een paar. Deze kinderziekten ‘schonen’ een organisme. Zij sterken het immuunsysteem.Zij oefenen als het ware het immuunsysteem.Veel homeopaten zijn niet blij met vaccinaties tegen kinderziekten. Zij gaan er vanuit dat de kinderen de ziekte toch krijgen maar dan in gewijzigde vorm, zodat niet de juiste diagnose wordt gesteld. Het is bekend dat vooral virussen kunnen muteren en zich zo doende in veel ernstigere aandoeningen kunnen manifesteren. (zie ook art. Op deze website vaccinaties). In feite ruilen wij bof, mazelen, rode hond in tegen ernstigere aandoeningen.
De beste verdediging tegen ziekte blijft nog altijd gezondheid.

Aanbevolen literatuur:

A shot in the dark H.Coulter
Aids en Syphilis: de verborgen schakel H.Coulter

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen W, Artikelen Z met de tags . Bookmark de permalink.