Voor u gelezen – Afschaffing van de RUB

Nederlandse overheid blokkeert het gebruik van bij-vriendelijke middelen in land- en tuinbouw
Logo-ctgbHet voorgenomen besluit over de afschaffing van de RUB (Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen) impliceert onder meer dat u een vergunning moet aanvragen om insecten uit uw moestuin te houden met bijvoorbeeld een knoflookpreparaat. Echter, bespuiten van uw rozen met middelen als Luizen en Witte Vlieg, te koop in het tuincentrum (met daarin het voor bijen zo dodelijke Imidacloprid) mag u wel gebruiken. (lees HIER de officiële bekendmaking in de Staatscourant)

Logo-schedelIn plaats van het gebruik van deze milieuvriendelijke middelen te stimuleren wordt het gebruik moeilijk zo niet onmogelijk gemaakt. Het gevolg zal zijn dat biologische teelt moeilijker wordt en chemische middelen meer in plaats van minder gebruikt gaan worden.
De producenten van de milieuvriendelijke middelen staan met de rug tegen de muur. Tot 14 maart kunnen ze bezwaar maken tegen deze afschaffing. Als deze maatregel straks definitief is (verwacht juli 2012) dan zijn dit soort middelen verboden. Om deze legaal te mogen verkopen dient een toelatingsprocedure binnen de gewasbeschermingswetgeving te worden aangevraagd.
Ten eerste is dat te duur (al snel 300.000 euro) voor de kleine bedrijven. Daarnaast is het bijna onmogelijk om een toelating te krijgen. De wet gaat n.l. uit van toetsing van een werkzame stof.
En om welke werkzame stof gaat het nu eigenlijk bij bijvoorbeeld een knoflookpreparaat? Er zitten wel honderden stoffen in die allemaal mogelijk werkzaam zijn. Dus toetsing is onmogelijk.
In plaats van een duurzame, dier- en milieuvriendelijke ontwikkeling te stimuleren worden we straks geconfronteerd met alleen maar méér chemische bestrijdingsmiddelen in of op ons voedsel! Daar worden de bijen, maar ook de mens, niet blijer noch gezonder van!

Je hoeft geen geleerde te zijn of wetenschapper zo U wilt, om te begrijpen dat gif NIET in het milieu c.q. in de voedselketen hoort. Het is merkwaardig te noemen dat wij van alle soorten gif die er zijn gaan testen hoeveel mens en dier daarvan binnen kunnen krijgen zonder onmiddellijk eraan te overlijden. Waar aan voorbijgegaan wordt zijn de lange termijn effecten. Als er milieuvriendelijke alternatieven zijn, waarom dan toch gif? Voor de rest is de tegenstrijdigheid in berichten opmerkelijk.Misschien zou Socrates wat meer moeten worden geciteerd: “het enige dat ik weet, is dat ik niets weet”. Misschien komt er ooit weer een onderzoekscommissie die achterhaalt wie, welke banden heeft met welke industrieën.

Links

http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/601712008.pdf
http://nl.wikipedia.org/wiki/Imidacloprid
http://www.bcfi-vet.be/nl/texts/NAPOOOL1GL2e.php
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/78755-bedreigt-landbouwgif-imidacloprid-onze-gezondheid.html
http://www.uu.nl/EN/Current/Pages/GrotebijensterftemedeveroorzaaktdoortoelatingsbeleidinsecticidenNederland.aspx
http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2012/3/Japans-onderzoek-ziet-negatief-gezondheidseffect-imidacloprid-1009448W/
http://www.9lives.be/forum/natuur-wetenschap-technologie/782249-moord-op-de-honingbij-door-pesticide-imidacloprid-van-bayer.html

 

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen V. Bookmark de permalink.