Als klassiek-homeopaat vraag ik ook altijd naar de voedingsgewoonten van de patiënt. We hebben immers voeding nodig om gezond te blijven en hebben niets aan maagvulling.
Westerse voedingspatronen neigen steeds meer naar vulling ipv voeding. Wij drinken allerlei chemische energiedranken, wij eten veel bewerkte voedingsmiddelen of voeding waaraan van alles is toegevoegd en daardoor het predikaat gezond krijgen.
Heeft u zich ooit afgevraagd waarom je aan melk extra kalk moet toevoegen of waarom we tegenwoordig vloeibare bakolie hebben met roombotersmaak?
Sommige fabrikanten willen ons via reclames doen geloven dat we natuurlijke gezondheid uit een pakje eten. Dat is zoals u zult begrijpen natuurlijk gewoon onzin. Deze “pakjes -en zakjes producten” strooien wij bij onze ovenschotels, bij ons vlees of groenten en smullen maar. Wat is er eigenlijk mis met verse kruiden?
Vervolgens drinken wij light producten die boordenvol onnatuurlijke rotzooi zitten ( zie ook artikel aspartaam en light producten op deze website) om het enigszins drinkbaar te maken, maar dan doen we er natuurlijk wel wat extra vitamine C bij, want dat is supergezond. We halen het vet uit de yoghurt want dat is veeeeeeel gezonder. Wij denken het veel beter te weten dan de natuur, die ons uitgebalanceerde voeding aanbiedt, maar dat schijnt zeer ongezond te zijn.
We manipuleren ons voedsel, halen er bestanddelen uit en voegen er chemische substanties aan toe om te proberen het nog enigszins smakelijk te krijgen. Vervolgens gaan wij dan bepalen hoeveel we, van welke toevoeging danook naar binnen mogen krijgen voordat ons lichaam gaat protesteren. (lees vergiftigings- of te kort aan symptomen gaat geven)
Voedsel dient ons te beschermen tegen ziekte en kan ons aan de andere kant als wij ziek zijn, ook helpen weer beter te worden.
We rommelen maar wat aan en verwaarlozen onze lichaam en geest.
En dan hebben we het nog niets eens over junk food.
In het blad medisch dossier jaargang 13, nummer 3, maart 2011, (www.medischdossier.org)
wordt aandacht besteed aan voeding als geneesmiddel, tevens werd er aandacht besteed aan junk food meer specifiek aan de kip McNuggets van McDonalds.
In het artikel wordt gemeld dat de kip Mcnuggets uit ongeveer 50% kip bestaan, de rest bestaat uit smaakversterkers en andere chemicaliën, waaronder een bestanddeel dat ook in het kinderspeelgoed Silly Putty zit (een soort stopverf/klei) en uit o.a. 1 bestanddeel dat men ook terugvindt in de vloeistof voor gasaanstekers.
We eten dus regelmatig geen voeding, zelfs niet eens iets wat het bij benadering zou kunnen zijn en verbazen ons erover dat we ziek worden, acuut of op langere termijn.
Met toestemming van Medisch dossier vindt u hieronder het overgenomen artikel van Lynne McTaggert) en 2 aanbevelingen van Bryan Hubbard uit zijn artikel Krachtvoer: voeding zo goed als een geneesmiddel. Wilt U het volledige artikel lezen dan kunt U een exemplaar bestellen bij Ode Nederland BV te Rotterdam.
Het instinct om te genezen
Dieren weten beter wat ze moeten eten dan wij. Onze hond Ollie is een kleine driekleurige Cavalier King Charles-spaniël. Hij heeft een koninklijke stamboom en heeft dan ook vanaf zijn geboorte al een eigenaardige houding van vorstelijkheid en een permanent hautaine blik. Hij zou zo in een komisch stripverhaal passen als het mopperende hondje met constant een gedachteballonnetje boven zijn hoofd met sprekende ergernis over de volstrekte onwetendheid vanzijn eigenaren. Hij weigert te eten, tenzij dat net heel slecht uitkomt, en hij is extreem kieskeurig, zelfs wanneer hij vers biologisch vlees voor zijn neus krijgt.
Des te fascinerender is het om te zien wat Ollie in het wild wél eet, en vooral wanneer hij zich niet lekker voelt. Consequent kiest hij voor bepaalde grassen of bladeren en nadat hij zich daar dan uitgebreid aan heeft te goed gedaan, is hij totaal genezen.
Diergedragswetenschappers wisten al dat alle soorten dieren instinctief lijken te weten welke planten tegen verschillende ziekten werken. Er zijn vele verhalen over dieren die precies datgene gingen eten waarvan ze beter werden.
De indianen in Amerika gaven de Ligusticum vroeger al de naam ‘berenmedicijn’, nadat ze een aantal zieke beren de wortels van die plant hadden zien verorberen.
Een zo’n diergedragswetenschapper is Cindy Engel, die het boek Wild Health heeft geschreven. Hierin verzamelde ze wetenschappelijke bewijzen voor de stelling dat dieren instinctief weten hoe ze optimaal gezond blijven; schotel zelfs ratten een uitgebreid buffet voor en ze zullen er een uitgebalanceerd voedingspatroon uit kiezen. Nog opvallender is dat dieren het beste voedsel blijken te kennen voor verschillende gezondheidsproblemen, zoals parasieten, infectie, huidaandoeningen en onverhoopte vergiftiging. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat dieren op de een of andere manier de duizenden toxische secundaire bestanddelen van planten die voor interne parasieten dodelijk zijn van elkaar kunnen onderscheiden. Een aantal diersoorten, waaronder de neushoorn en de wilde bizon, doet zich te goed aan één bepaalde boombast, waarvan we weten dat die toxisch is voor de microben die dysenterie veroorzaken.
Zelfs dieren in gevangenschap weten vaak van nature wat genezend is, en beter dan hun artsen. Zo genas een kapucijnaapje in gevangenschap maar niet van zijn ernstige huidinfectie, totdat hij tabaksbladeren binnen zijn bereik kreeg. Die bleken een blijvende remedie tegen zijn huidaandoening.
In het hoofdartikel van dit blad heeft Bryan Hubbard een grote hoeveelheid wetenschappelijk bewijs verzameld voor bijzondere genezende eigenschappen die de voedingsmiddelen in onze eigen koelkast kunnen hebben. Niet alleen kan voeding ons beschermen tegen ziekte, maar het blijkt ook te kunnen genezen. Kanker, astma, de ziekte van Alzheimer en dementie en nog een scala aan andere ernstige en levensbedreigende ziekten – kunnen verdwijnen door simpele dingen als appelsap, rabarber, spruitjes en bosbessen.
In de nieuwsrubriek lezen we dat we in plaats daarvan steeds minder echt voedsel eten. Junkfood spant de kroon: in een onderzoek naar de kip-McNuggets van McDonald’s bleek dat die maar amper voor de helft uit kip bestaan: de rest is smaakversterkers en andere chemicaliën, waaronder een bestanddeel dat ook in het kinderspeelgoed Silly Putty zit (een soort stopverf) en één dat in de vloeistof voor gasaanstekers wordt gebruikt.
Gezien de natuurlijke intuïtie van dieren voor wat gezond is en wat niet, kun je je afvragen wat een dier als Ollie zou vinden van onze neiging om giftige troep te eten alsof het voedsel is, en giftige chemicaliën te slikken alsof het geneesmiddelen zijn.
Lynne McTaggart
ZO GOED ALS EEN MEDICIJN
Hoewel een voedingspatroon dat bestaat uit groenten, fruit en sappen al een buitengewoon goede manier is om ziekten te voorkomen, kunnen sommige voedingsmiddelen ziekte zelfs bestrijden. Vaak zijn ze even krachtig als een medicijn, maar dan zonder de bijwerkingen. Onderstaand een aantal voedingsmiddelen die bij bepaalde ziekten zo’n werking hebben.
• Ziekte van Alzheimer: spruitjes, schelpdieren, appelsap, olijfolie
• Astma: zwarte bessen
• Borstkanker: waterkers, spruitjes, broccoli , zeewier, rabarber
• Kanker: spruitjes, broccoli, zeewier, rabarber
• Colitis: bosbessen
• Dementie: spruitjes, broccoli, schelpdieren, appelsap
• Onderdrukt immuunsysteem: broccoli, appels
• Diabetes (type 2): grapefruit, zwarte thee, bosbessensap
• Hartproblemen: watermeloen, eieren, vette vis, bietensap, pure chocolade, druiven, amandelen, lijnzaad
• Hepatitis C: grapefruit
• Hoog cholesterol: eieren, amandelen, lijnzaad
• Hoge bloeddruk (hypertensie): watermeloen, bietensap, pure chocolade, druiven
• Nierstenen: citroenlimonade
• Leukemie (CLL): groene thee
• Non-Hodgkin-Iymfoom: zeewier
• Prostaatkanker: granaatappelsap
• Stafylokokkeninfecties: cranberrysap
• Stress: walnoten, walnotenolie , vette vis
• Urineweginfecties: cranberrysap
LIEVER NIET ETEN OF DRINKEN
Iedereen weet wel dat een voedingspatroon op basis van wit brood en ander bewerkt voedsel aan de basis ligt van veel chronische ziekten van tegenwoordig.
De redenen zijn als volgt.
• Bewerkte voedingsmiddelen veroorzaken hartziekten doordat ze een
hoge glykemische index (GI) hebben. Daardoor krijgen de arteriën het een paar uur lang zwaar, vanwege de ontstane glucosepiek in het bloed. Bij onderzoek in Israël zijn bewerkte voedingsmiddelen getest op gezonde vrijwilligers, die cornflakes, suiker, zemelen of water kregen. Alleen diegenen die het water kregen, hadden daarna normale arteriën. De rest had nog een aantal uren een slechte arteriële functie (1).
• Coladrankjes als Coca-Cola en Pepsi kunnen diabetes en spierzwakte
veroorzaken. Het kalium in het bloed daalt snel, hetgeen tot ernstige spierprobiemen kan leiden. In Griekenland is bij onderzoek ontdekt dat wie buitengewoon veel cola dronk, zelfs verlamd kon raken. De verlamming genas weliswaar geheel door het stoppen met drinken van de cola. Een van de mensen bij wie dit gebeurde, dronk 2 tot 9 liter per dag, merkten de onderzoekers op, wat natuurlijk een extreme hoeveelheid is (2).
• Rood vlees en bewerkt vlees kunnen – indien in grote hoeveelheden geconsumeerd – het risico op kanker en voortijdig overlijden vergroten. Uit een enquête onder 47.976 mannen en 23.276 vrouwen bleken onder diegenen die hoorden bij de 20 procent grootste roodvleeseters (62,5 g/duizend calorieën vlees per dag) veel meer mensen voortijdig aan allerlei oorzaken te overlijden dan onder diegenen die in de 20 procent minste roodvleesconsumptie vielen. Als je echt niet zonder vlees kunt, stap dan over op wit vlees als kip, zeggen de onderzoekers (3).
(1) Am Coll Cardiol, 2009; 53: 2283-2287
(2) Int J Clin Pract, 2009; 63: 900-902
(3) Arch Intern Med, 2009; 169: 562-571