Sportblessures en Homeopathie

Sportblessures en Homeopathie

Sportblessures genezen snel met homeopathie. Het onderscheid dat echter gemaakt moet worden is de acute sportblessure en de chronische blessures.

De acute blessures manifesteren zich gelijk of enkele uren nadat men heeft gesport. De chronische sluipen er als het ware in. Een chronische sportblessure heeft meer tijd nodig om te genezen. Als iemand zijn enkel verzwikt is dit  een acuut probleem, zou het zo zijn dat deze persoon telkens maar weer zijn enkel verzwikt dan wordt dit een chronisch probleem. Elke sport heeft zo ongeveer zijn eigen veel voorkomende blessures; bij atletiek zal men vaak schouder -en elleboogblessures zien of problemen met de knieën of het been, bij basketballen zien we veelvuldig problemen met kneuzingen en verstuikingen van hand en vingergewrichten, knie/enkel en scheuring van de achillespees, bij roeien de rugklachten en bijvoorbeeld bij boksen breuken en hersenschuddingen.

De aard van een blessure kan gelegen zijn in een verstuiking, kneuzing, ontwrichting, zich verstappen, een val of een botsing of iets dergelijks.

Hieronder zal ik enkele middelen behandelen die van groot nut kunnen zijn bij acute sportblessures. Zodra men spreekt over de chronische blessures kunt u, als u deze homeopathisch wilt behandelen, beter contact opnemen met een klassiek homeopaat. Middelen die men veelvuldig tegenkomt bij het behandelen van acute sportblessures zijn o.a. Arnica, Bellis-perennis, Bryonia, Calendula,Hypericum, Ledum, Ruta, Rhus-toxicodendron, Symphytum.

Arnica
Het middel bij kneuzingen. Overinspanning, spierpijn.

Arnica zorgt er voor dat de zwelling van een kneuzing minimaal zal zijn. Ook van verkleuring zal weinig of geen sprake zijn. Wordt het middel langere tijd na de kneuzing ingenomen dan zal de zwelling af gaan nemen en de bloeduitstorting zal snel verdwijnen. Erger door beweging en aanraking.

Bellis-perennis
De Arnica van de lage landen. Vooral geïndiceerd in gevallen waarbij men aan Arnica denkt, maar waarbij Arnica onvoldoende resultaat geeft en/of bij verwondingen aan de rug (stuitje).
Erger door aanraking en beter door koude.

Bryonia
Verwondingen waarbij de patiënt absoluut niet tegen welke vorm van beweging kan. Als hij zijn pink beweegt wordt de pijn in de enkel of rug al erger. Beter door absolute rust. Slechter door de geringste beweging.

Calendula
Het homeopathische jodium. Ontsmet en brengt tegelijkertijd onmiddellijk herstel van weefsel teweeg.

Hypericum
Letsel aan zenuwrijk weefsel (vingers tussen de deur, afklemming, honkbalknuppel op duim gehad, val op de rug en dergelijke). Meer pijn dan je zou verwachten na een verwonding. Beter door stil liggen en wrijven en slechter door kou, aanraking en beweging.

Ledum
Te gebruiken bij allerlei prikverwondingen, verstuikingen, wonden en dergelijke. Net zoals bij Arnica verlichten koude applicatie de verwonding. Indien niet gereageerd wordt op Arnica en de verkleuring blijft aanhouden. Diagonale klachten bijvoorbeeld de linker heup en de rechter schouder. Slechter door warmte en beter door koude.

Ruta
Verrekkingen en kneuzingen. Het heeft een affiniteit met banden, pezen en het beenvlies. (bijvoorbeeld tenniselleboog tegen het scheenbeen).
Slechter door rust en beter door lichte beweging.

Rhus-toxicodendron
Overrekking, vertilling, verstuikingen e.d. De verergeringen en verbeteringen die bij het middel behoren zijn belangrijk, zoals bijvoorbeeld: erger bij beginnende beweging, beter bij voortgezette beweging en een verergering bij lang voortgezette beweging, de rusteloosheid..

Symphytum
Bij letsel aan de ogen (bijvoorbeeld een squash bal tegen het oog), breuken e.d. Verbetering door warmte en verergering door druk en beweging.

De meeste middelen hebben wel de modaliteiten (=verbetering en verslechtering van de klacht) erger door beweging en beter door rust en koude applicaties. Daarop is het dus moeilijk een middel kiezen. Hieronder een aantal verwondingen met daarbij de vaak voorkomende middelen.

Hersenschudding
Dit kunt u zien als een kneuzing van het hersenweefsel tgv een val op het hoofd, een slag of stoot op het hoofd of een botsing met een tegenstander.

Het is belangrijk indien iemand hoofdletsel op loopt dit te laten controleren bij de huisarts of op de EHBO afdeling van het ziekenhuis. Belangrijk is ook dat iemand met hoofdletsel ‘s nachts regelmatig wakker wordt gemaakt (zo om de 1 a 2 uur) om te bezien of deze persoon helder van geest is. Neem met hoofdletsel nooit enig risico! Wat kunt u homeopathisch doen?

Arnica toedienen gelijk na het ongeval in een D6 of D12 potentie of eventueel in een lage C potentie.

Daarna moet bekeken worden wat de individuele symptomen zijn, waarna gericht wordt voorgeschreven. Te denken valt dan aan middelen als Nat-s, Opium, Hamamelis en dergelijke.

Blauw oog door stoot of bal op het oog
Arnica in een D6 of D12 gelijk innemen.
Daarna zou men kunnen denken aan:

Hypericum (bevordert het herstel van zenuwweefsel om het oog)

Ledum (vermindert net zoals Arnica de zwelling maar typerend voor Ledum is dat een koud compres de pijn aanzienlijk vermindert).

Symphytum (indien de oogbal ook pijnlijk is, als de verkleuring rondom het oog achterwege blijft maar het wel sterk gekneusd aanvoelt).

Tenniselleboog
Behalve aan Arnica kan u dan ook denken aan Ruta of Rhus Toxicodendron (D6/D12).

Rhus Tox: stijfheid en startpijn na rust, die verbetert bij voortgezette beweging en weer verslechtert bij lang voortgezette beweging.

Ruta: heeft een lam en stijf gevoel dat ook verbetert bij beweging en massage, vaak een verslechtering door kou (bijvoorbeeld applicaties).

Verrekkingen aan pezen
Netzoals bij de tenniselleboog zal men vaak gebruik maken van Rhus-t of Ruta.

Spierpijnen
Vaak zijn Arnica of Bryonia geïndiceerd.

Arnica geeft het gevoel gebroken te zijn van de spierpijn

Bryonia: indien Bry is geïndiceerd zal men vaak zien dat rust sterk verbetert en dat er stekende pijnen zijn bij de geringste beweging of aanraking.

Rhus-t: als er starterspijn is met een verbetering door voortgezette beweging en weer een verslechtering door lang voortgezette beweging.

Botbreuken
Behalve dat u daarvoor naar het ziekenhuis moet om de breuk te laten zetten kunt u direct beginnen met afwisselend Arnica en Hypericum te geven. Nadat de breuk is gezet bevordert Sympytum vaak het herstel.

Kneuzingen van borstweefsel
Dan wordt vaak aan conium of bellis-perennis gedacht, doch ook arnica komt in beeld.

Krampen in de spieren
Bijvoorbeeld ten gevolge van het verlies van lichaamszouten tijdens inspanning met veel transpireren.

Denk dan aan Cuprum of Magnesium-phosphoricum (en neem een sporterdrankje).

Verzwikken/kneuzen van de enkel
De middelen zoals Arnica, Rhus-t, ledum en dergelijke.

Meestal wordt begonnen met Arnica.

Wonden
Gelijk goed schoonmaken met Calendulatinctuur of hypercaltinctuur. Compres aanbrengen met dezelfde tinctuur. Calendula kan men beschouwen als het homeopathische jodium en geeft snel herstel met geen of gering littekenweefsel.

Alle hierboven genoemde middelen worden enkele malen per dag gegeven bijvoorbeeld 1 korrel/tablet of 5 druppeltjes 4x daags. Zodra er verandering optreedt wordt de inname gestaakt. Indien na enkele uren geen verandering optreedt kunt u het beste contact opnemen met een klassiek homeopaat (als u verder wilt met een homeopathische behandeling) of met de huisarts.

In zeer acute situaties kan men elke 5 tot 10 minuten het middel geven, doch indien na enkele giften geen verbetering optreedt betekent dit dat er, a.) een andere potentie gegeven moet worden, b) dat er iets anders aan de hand is dan u denkt bijvoorbeeld een breuk in plaats van een kneuzing of dat er gezocht moet worden naar een ander middel dat beter past.

Soms blijven er na een sportblessure restverschijnselen bestaan. Ook deze kunnen homeopathisch worden behandeld, heel vaak met gunstig verloop.

Blijf niet lang zelf dokteren bij sportblessures. Als u iets niet vertrouwt laat er dan altijd even naar kijken, zeker indien men na hoofdletsel even het bewustzijn verloor of ernstige hoofdpijn ontwikkelt (slecht zien, evenwichtsstoornissen en dergelijke).
Wel is het zo dat indien u na een sportblessure onmiddellijk een passend homeopathisch middel inneemt erger kunt voorkomen en sneller herstelt.
Maar voorkomen blijft altijd beter dan genezen.

Bovenstaand overzicht is vrij summier. Het is ook niet altijd makkelijk om het juiste middel te vinden. Mocht u meer willen weten over de homeopathische behandeling van sportblessures dan kunt u via e-mail (of via telefoonnummer 036-5213523 contact met mij opnemen).

Bij voldoende aanmeldingen organiseer ik regelmatig cursussen EHBO met homeopathie/Homeopathie en zelfmedicatie in acute situaties.

Deel dit artikel op..
Dit bericht is geplaatst in Artikelen S met de tags , . Bookmark de permalink.